5 feluri de mâncare sănătoase și delicioase la grătar (P)

  • Publicat:
5 feluri de mâncare sănătoase și delicioase la grătar (P)

Nu degeaba, primăvara și vara sunt lunile preferate de către majoritatea gurmanzilor –  sezonul perfect pentru a scoate acele grătare uitate în garaj și puse la treabă, pregătind mese îmbelșugate, delicioase, dar și sănătoase pentru familie și persoanele dragi din viețile noastre!

Există ceva aparte la mâncarea gătită pe flacără deschisă. Spre deosebire de gătitul în tigaia cu ulei încins, grill-ul direct pe foc, oferă alimentelor un gust mai bogat, mai natural, dar și mai sănătos. Din fericire, putem alege dintr-o varietate imensă de alimente care pot fi gătite pe grătar, dar din raționamente de spațiu și timp, ne vom rezuma doar la cele mai bune 5 dintre ele.

Legume la grătar

Pentru că tot vorbeam despre alimente sănătoase și delicioase, nu puteam să nu începem topul nostru, cu minunatele legume la grătar. Așadar, indiferent că vom folosi grătare pe cărbuni sau grătare pe gaz profesionale, grill-ul încins este o modalitate excelentă de a găti legumele. Temperaturile ridicate și timpii rapizii de gătire, ajută la păstrarea nutrienților acestora. Tăiați-le felii subțiri sau în bucăți pentru kebab. De regulă, cele mai bune legume pentru grătar sunt acelea care capătă un aspect crocant și ferm, dezvoltând arome dulci:

  • ardei grași (6-8 minute pe fiecare parte);
  • ceapă albă (5-7 minute pe fiecare parte);
  • zucchini, dovlecei de grădină sau vinete (5 minute pe fiecare parte);
  • porumb dulce (25 minute);
  • ciuperci Champignon Portobello (5-7 minute).

Sardine și hamsii la grătar

Grătarul este ideal pentru a găti sardine proaspete sau hamsii întregi (pești mici, uleioși), care sunt încărcate cu cele mai sănătoase rezerve de acizi grași Omega-3, ideali pentru menținerea sănătății inimii și a unui sistem vasculator curat. Puteți pune pe grătar cu ușurință, mai mulți pești deodată. Introduceți câte o frigăruie prin fiecare pește lângă baza capului. Introduceți o a doua frigăruie lângă coadă. În acest mod veți putea ține peștii ferm pe loc, astfel încât să fie ușor de întors. Cu puțin ulei de măsline, ungeți peștii și grill-ul și gătiți-i, întorcând o singură dată, doar până se rumenesc ușor.

Pizza pe grătar?… da, se poate!

Căldura intensă a grătarului seamănă destul de mult cu cea dintr-un cuptor de pizza profesional din restaurant. Alegeți topping-urile preferate, dar în limita decenței și gătiți-le în prealabil, astfel încât să se încălzească uniform pe grătar. Ungeți ușor crusta aluatului cu ulei și prăjiți ambele părți pe grătar. Apoi, adăugați toppingurile și acoperiți grătarul. Gătiți aproximativ 3-7 minute. În fiecare minut, rotiți pizza la 90 de grade pentru a preveni arderea. Aluaturile de pizza din făină integrală vor fi întotdeauna o alternativă mult mai sănătoasă chiar și pe grătar.

Somon la grătar

Nu degeaba somonul a devenit deja o tradiție la grătar! Acesta se gătește foarte bine pe grill datorită uleiurilor sale, care îl mențin umed în timpul prăjitului și astfel, ajută la prevenirea lipirii. Pentru fileuri medium rare, gătiți-le aproximativ 4 minute pe fiecare parte. Pe lângă somon, cei mai buni pești la grătar sunt cei care pot fi tăiați gros și gătiți cu piele, precum halibut, ton, păstrăv sau dorada.

Carnea de pui la grătar

Cine nu iubește gustul unui piept sau copănel delicios, acoperit cu condimente și prăjit la grătar, până la perfecțiune!? Adorat de adulți, dar mai ales de copiii care nu fac nazuri aproape deloc cu acest tip de grătar, puiul poate fi condimentat în felurite moduri sau cu o mulțime de condimente, precum: sosul de BBQ picant sau dulce, diverse marinate sau un piept uscat, doar cu sare și piper, servit lângă o salată de crudități – o variantă delicioasă și extrem de sănătoasă, nelipsită din majoritatea rețetelor de slăbit!

Așadar, bucură-te din plin de sezonul grătarelor în aer liber și alimentează cheful de distracție cu preparate delicioase și sănătoase pe grătar! În plus, gătind cât mai mult afară, bucătăria și casa, în general, vor rămâne mai aerisite și mai reci. Acest sentiment este minunat, mai ales în lunile calde și umede ale verii, care par să dureze o veșnicie. Tot ceea ce trebuie să faci este să te relaxezi și să te bucuri de o masă sau două, în compania familiei și prietenilor pofticioși!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân