5 beneficii ale năutului

Ca şi alte leguminoase, cum ar fi fasolea, mazărea şi lintea, năutul este apreciat pentru conţinutul său ridicat de proteine şi fibre, cât şi pentru varietatea de vitamine şi minerale esenţiale sănătăţii umane. Iată 5 beneficii ale năutului!
  • Publicat:
5 beneficii ale năutului
O porție de năut fiert conține 315 miligrame de calciu, numeroase proteine și fibre. Poate fi consumat în salate sau sub formă de humus.

Iniţial cultivat în apropierea Mării Mediterane şi în Orientul Mijlociu, năutul (de asemenea cunoscut sub numele de fasole Garbanzo) şi-a răspândit influenţa culinară în zone din întreaga lume. Acesta este prezent în mod constant în bucătăria italiană, greacă, indiană, cea din Orientul Mijlociu, spaniolă şi portugheză. Deşi cel mai frecvent tip de năut este rotund şi bej, alte soiuri includ culori cum ar fi negru, verde şi chiar roşu. Ca şi alte leguminoase, cum ar fi fasolea, mazărea şi lintea, năutul este apreciat pentru conţinutul său ridicat de proteine şi fibre, cât şi pentru varietatea de vitamine şi minerale esenţiale sănătăţii umane.

Iată 5 beneficii ale năutului!

Ameliorează diabetul

Studiile au demonstrat faptul că diabeticii de tip 1 care consumă diete bogate în fibre au niveluri sanguine de glucoză mai mici şi că diabeticii de tip 2 pot îmbunătăţi nivelul de zahăr din sânge şi nivelurile de insulină cu ajutorul unei diete care conţine năut.

Experţii recomandă între 21-25 grame de fibre pe zi pentru femei şi 30-38 de grame pe zi pentru bărbaţi.

Sănătatea oaselor

Năutul conţine o varietate de vitamine esenţiale corpului nostru, dintre care enumerăm fierul, fosfatul, calciul, magneziul, manganul, zincul şi vitamina K, motiv pentru care contribuie la construirea şi menţinerea structurii osoase şi rezistenţei acesteia în timp.

Formarea matricei osoase necesită mangan mineral, fier şi zinc – acestea jucând un rol crucial în producerea şi maturarea colagenului.

Aportul redus de vitamina K a fost asociat cu un risc mai mare de fracturi osoase. Consumul adecvat de vitamina K este important pentru sănătate, deoarece acţionează ca un modificator de proteine ale matricei osoase, îmbunătăţeşte absorbţia calciului şi poate reduce excreţia urinară de calciu.

Sănătatea inimii

Conţinutul ridicat de fibre, potasiu, vitamina C şi vitamina B6 din năut, sprijină puternic sănătatea inimii. Năutul conţine cantităţi semnificative de fibre, care ajută la scăderea cantităţii totale de colesterol din sânge, scăzând astfel şi riscul dezvoltării bolilor de inimă.

Atenuează inflamaţiile

Colina este un nutrient foarte important şi versatil aflat în năut care ajută la tulburările somnului, mişcarea musculară, activitatea de învăţare şi procesul memoriei. Colina ajută de asemenea şi la menţinerea structurii membranelor celulare, fiind un ajutor de bază în transmiterea impulsurilor nervoase, extrem de utilă la absorbţia grăsimilor şi reducerea inflamaţiei cronice.

Controlul greutăţii

Fibrele dietetice sunt recunoscute în mod obişnuit ca factori importanţi în managementul greutăţii şi pierderea kilogramelor în plus, deoarece funcţionează ca „agenţi de inducere a senzaţiei de saţietate“ la nivelul sistemului digestiv. Aceşti compuşi cresc saţietatea şi reduc pofta de mâncare, ceea ce te face să te simţi plin pentru mai mult timp şi prin urmare.

Consumul de fructe şi legume a fost mult timp asociat cu un risc redus de apariţie a diverselor condiţii de sănătate legate de stilul de viaţă. Multe studii sugerează faptul că un consum mai mare de alimente vegetale, cum ar fi năutul, scade riscul de obezitate şi mortalitate generală, diabet, boli de inimă şi promoveaza un ten sănătos, creşte nivelul de energie, conducând în final la diminuarea greutăţii corporale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”