Irina Stroe Hănescu, trainer aqua gym ”Ar fi bine ca gravidele să evite piscinele cu apă cu clor”

În ce ape este sănătos să se scalde gravidele? Ce exerciţii în apă sunt permise în sarcină şi între ce intervale de timp? Răspunde Irina Stroe Hănescu.
  • Publicat:
Irina Stroe Hănescu, trainer aqua gym ”Ar fi bine ca gravidele să evite piscinele cu apă cu clor”
Irina Stroe Hănescu, trainer aqua gym ”Ar fi bine ca gravidele să evite piscinele cu apă cu clor”, foto 123rf.com

Sportul în apă are o mulţime de beneficii şi este mai prietenos pentru unele persoane, decât exerciţiile aerobe. Chiar şi pentru gravide este mai relaxant să facă aqua gym decât să meargă la sală. Despre beneficiile mişcării în apă în perioada sarcinii, dar şi despre contraindicaţii şi pericolele din piscine am vorbit cu  Irina Stroe Hănescu, trainer gimnastică acvatică pentru gravide. Ea organizează de câţiva ani programe speciale dedicate femeilor gravide şi bebeluşilor.

CSÎD: Când poate o gravidă să facă sport? Dar aqua gym?
Irina Stroe Hănescu:
Gravidele pot începe gimnastică prenatală şi aqua gym din săptămâna a 12-a de sarcină şi pot continua până în ultimul trimestru.
CSÎD: Ce tip de exerciţii sunt permise?
Irina Stroe Hănescu:
Sunt permise un număr mare de exerciţii, atât cardio cât şi cu greutăţi. Trebuie evitate exerciţiile care să le «zdruncine » burtica, exerciţiile pentru abdomen şi exerciţiile care se efectuează pe spate (în sarcină, stând pe spate este suprimată vena cava inferioară şi afectează circulaţia sângelui şi oxigenului către bebeluş).

Ce boli pot lua gravidele de la piscine sau ştranduri

CSÎD: Femeile însărcinate au un sistem imunitar delicat. Ce boli contagioase riscă gravidele să ia mergând la piscine, ştranduri publice?
Irina Stroe Hănescu:
Mergând la o piscină publică cu un flux mare există şi anumite riscuri (micoze, infecţii cutanate, afecţiuni virale şi diverse reacţii alergice la substanţele dezinfectante). În general, majoritatea piscinelor folosesc clor, ceea ce reduce riscul micozelor, infecţiilor şi afecţiunilor virale. Însă este posibil să apară reacţii alergice, mai ales atunci când vizităm astfel de piscine în mod regulat. De aceea este bine să alegem o piscină cu un sistem de filtrare care să corespundă unor standarde înalte şi dacă se poate să nu trateze apa cu clor. Piscina este foarte importantă, mai ales în cazul unei viitoare mămici.
 
CSÎD: Şi totuşi în ce condiţii nu au femeile însărcinate voie să fac sport?
Irina Stroe Hănescu:
Gravidele nu au voie să facă sport atunci când sarcina este cu risc sau dacă lungimea colului este mai mică de 3 cm. Participarea la orice activitate fizică trebuie să fie făcută la recomandarea medicului ginecolog.

Irina Stroe Hănescu şi un grup de gravide la un curs de aqua gym

Irina Stroe Hănescu

În piscină gravidele au mai multă libertate de mişcare

CSÎD: Ce muşchi putem tonifia prin mişcarea în apă în timpul sarcinii?
Irina Stroe Hănescu:
La piscină, o parte din greutatea corporală este preluată de apă, prin urmare pot fi efectuate mai multe exerciţii. Începând cu exerciţii de încălzire, exerciţii pentru braţe şi picioare şi exerciţii cardio şi înot, toate sunt permise în sarcina.
CSÎD: Ce beneficii aduce mişcarea în apă?
Irina Stroe Hănescu
: Prin înot şi gimnastică acvatică este pus în circulaţie sângele şi se oxigenează organismul. Mişcarea în apă are şi efect de tonifiere, de menţinere a tonusului muscular, stimulează energia vitală a organismului şi detensionează, oferind o stare generală de bine. De asemenea, mişcarea în apă are şi efect de drenaj, evitând şi ameliorand astfel retenţia hidrosalina. Mai mult, se ştie că datorită hormonului relaxina ce apare pe perioada sarcinii, pot apărea probleme că platfusul sau sindromul de tunel carpian. Prin gimnastică acvatică acestea pot fi evitate.


Foto 123rf, arhiva trainerului sportiv

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”