Duşmanii feselor ferme: greşeli pe care le faci şi riscuri la care te expui

Îţi doreşti un fund ferm, dar nimic nu pare să dea roade? Iată o listă a cauzelor pentru care nu te bucuri de un posterior ferm.
  • Publicat:
Duşmanii feselor ferme: greşeli pe care le faci şi riscuri la care te expui

Fundul plat poate fi cauzat de un număr mare de factori care sunt stâns legaţi de stilul de viaţă, inclusiv locurile de muncă sedentare sau activităţile care necesită să stai pe scaun pentru o perioadă extinsă de timp. Odată cu înaintarea în vârstă, fundul se poate lăsa şi îşi poate pierde fermitatea şi forma, iar asta din cauza grăsimii depuse pe fesieri. În timp, acea grăsime se extinde către zona abdominală, toate astea fiind cauzate de schimbările hormonale. Bineînţeles, putem vorbi şi de genă sau conformaţia corpului, aspecte la fel de importante care împiedicî dobândirea unui posterior apetisant. Fie mărimea muşchiului gluteal este prea mică, fie în zona muşchilor fesieri stă înmagazinată o cantitate mare de grăsime.

Fesierii sunt compuşi din trei grupe de muşchi- gluteus maximus, gluteus medius şi gluteus minimus care, împreună, poartă denumirea de muşchi gluteal. Aceşti trei muşchi sunt ataşaţi de osul pelvic, iar forma pevisului determină forma posteriorului. Un pelvis lat rezultă un fund lat, în timp ce un pelvis înalt oferă posteriorului un aspect alungit şi pătrăţos. Grăsimea de sub piele, numită grăsime subcutanată, este şi ea un factor critic.

Duşmanii feselor ferme

Postura. Priveşte-te în oglindă şi analizează-ţi postura. Dacă stai cocoşată, sigur nu este postura ideală, iar acesta poate fi unul dintre motivele pentru care fundul tău este plat. Femeile care au o postură corectă vor reuşi să-şi scoată formele în evidenţă şi să le facă să pară mai rotunde, iar asta datorită curburilor naturale. Pentru a obţine o postură corectă stai dreaptă, cu spatele lipit de un perete şi nu lăsa zona lombară să se atingă de acesta.

Gena. Dacă vorbim de genă şi înaintarea în vârstă, femeile se pot confrunta cu un aspect nu tocmai plăcut. Menopauza cauzează scăderea nivelului de estrogen, care la rândul său duce la scaderea cantităţii de grăsime depozitată în zona fesierilor. Dacă vei încerca să creşti muşchii fesieri, vei reuşi să obţii o formă corespunzătoare. Pentru asta, trebuie să urmezi exerciţii fizice specifice, cum ar fi mersul şi căţăratul, care funcţionează perfect asupra muşchiului gluteal şi ajută la rotunjirea fesierilor. Aceste exerciţii pot fi înlocuite şi de fandări, realizate în set de 10 repetări pe un picior, atât înainte, cât şi înapoi. Pentru rezultate vizibile, ar trebui să mergi cam 30 de minute de cinci ori pe săptămână şi tot în aceeaşi perioadă de timp să faci câte 20 de fandări, în total. De asemenea, squat-uri (genuflexiuni) în seturi de câte 10-15 repetări pot fi benefice pentru posterior.

Nu ai o alimentaţie corectă. Pentru a avea un fund ferm şi tonifiat trebuie să consumi suficiente calorii ca să-ţi menţii greutatea actuală şi să te bucuri de un corp sănătos. Femeile care-şi doresc o greutatea corporală corectă trebuie să-şi distribuie adecvat grăsimea, în special în zona fesieră. Prea multă grăsime însă, diminuează fermitatea şi forma muşchiului gluteal pentru care te chinui să lucrezi. Dacă nu te confrunţi cu kilogramele în plus, încearcă să creşti numărul caloriilor pe care le consumi şi astfel vei reuşi să obţii un posterior rotund, iar gena va avea grijă să influenţeze distribuţia greutăţii în corp. Dacă poţi modela muşchii, să ştii că nu poţi face acelaşi lucru şi cu grăsimea din corp.

Eşti o persoană inactivă. Un stil de viaţă sedentar poate duce la pierderea masei musculare şi are impact asupra posturii. Implică-te în activităţi care să te solicite şi să te ajute să-ţi corectezi postura, iar astfel vei evita să ai un posterior cu aspect lăsat. În plus, aici putem vorbi şi de mersul cu maşina. Aceeaşi Mărie, dar cu altă pălărie. Statul pe scaun pentru o perioadă lungă de timp, nu ajută. Renunţă la maşină dacă nu e foc şi alege să mergi pe jos.

Nu ţi se mai potrivesc exerciţiile. Există anumite mişcări şi exerciţii de care auzi peste tot că funcţionează pentru un fund ferm şi rotund, dar asta nu înseamnă că toate ţi se potrivesc. În plus, din când în când, trebuie să schimbi exerciţiile sau intensitatea cu care le realizezi, deoarece muchii se obişnuiesc, iar rezultatele întârzie să apară.

Ce se întâmplă cu muşchii fesieri dacă stai toată ziua pe scaun

Trebuie să recunoaştem că şansele să ne petrecem timpul pe scaun mai mult timp decât este necesar sunt foarte mari. Fie că suntem acasă, la birou sau în maşină, lumea modernă este definită de sedentarism, iar acest lucru pune în pericol sănătatea noastră şi aspectul posteriorului. Nu-ţi pune muşchiul gluteal la somn! Fiind unul dintre cei mai mari şi importanţi muşchi din corp, acesta are un rol fundamental în funcţionarea întregului organism, dar şi asupra sănătăţii. Odată ce acest muşchi scade, apar durerile de spate. Şi nu se opresc aici. Dacă pelvisul, şoldurile şi muşchiul gluteal nu funcţionează aşa cum ar trebui, vei resimţi dureri şi la nivelul genunchilor şi gleznelor. Şi, pentru că durerile nu erau de ajuns, află că statul prea mult în fund, duce la deformarea acestuia. Şi sigur îţi doreşti un posterior ferm şi rotund cu care să te mândreşti!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Pilates - cum se respiră corect ?
Pilates - cum se respiră corect ?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”