Navi, artistă – După operaţia de micşorare a stomacului a slăbit 35 de kg

Navi este cântăreaţă care a ştiut încă din adolescenţă care îi este drumul în viaţă. S-a luptat cu prejudecăţi, cu kilograme în plus însă nimic nu o împiedică.
  • Publicat:
Navi, artistă - După operaţia de micşorare a stomacului a slăbit 35 de kg
Navi Ivan, artistă - După operaţia de micşorare a stomacului a slăbit 35 de kg, foto: Andrei Grigore, Mega are mere

Cântă şi compune de la 12 ani. Tot de atunci a simţit adrenalina, endorfinele dar şi presiunea scenei şi a camerelor de filmare. Tot de atunci a realizat că nu avea exact corpul care să o pună în ”lumina ce se impune pe scenă” şi a început să ţină cure de slăbire drastice. Anii au trecut, au urmat slăbiri şi îngrăşări. Acum un an, Navi a ajuns la concluzia că o operaţie de micşorare a stomacului este necesară pentru a împiedica complicaţiile date de obezitate. Înainte de operaţie avea 82 de kg la 1,59 m. Am stat de vorbă cu artista despre presiunea dată de media şi public pentru a avea o siluetă ”perfectă”.

CSÎD: De ce se pune atât de multă presiune pe femei să arate precum modelele şi în special pe artiste încapă în body-uri XS?
Navi:
Din fericire, mi se pare că se pune din ce în ce mai puţin această presiune, mi se pare că ne „normalizăm” şi noi. Secolul XXI înseamnă diversitate din toate punctele de vedere şi în modă şi în muzică, cinematografie şi artă în general au început să apară tot mai multe femei care poartă şi alte măsuri decât 0.
De ce s-a pus această presiune până acum? Habar nu am, nu am stat să analizez, dar nu mi se pare ceva firesc. Pentru creatorii de modă, poate, motivul e practic: îţi trebuie mult mai puţină mătase scumpă să îmbraci un model super-skinny decât unul cu forme ceva mai rotunde. În muzică şi cinema, ne-am obişnuit pur şi simplu să vedem un soi de păpuşi Barbie vii, care nu transpiră, cărora nu le curge machiajul nici măcar în scenele de luptă, care all-in-all arată nerealist.


CSÎD: Pe de altă parte, cam asta este imaginea cu care artiştii din muzică se prezintă…
Navi:
Unii vor spune că artiştii trebuie să fie şi arate intangibili, să fie un soi de model „aspiraţional”, whatever. Eu cred că e mult mai important să suni bine (ca solistă, zic) şi să arăţi exact aşa cum te simţi bine. Adolescentele de acum trebuie şi au nevoie să aibă role models de toate genurile, cu toate tipurile de siluetă şi atitudinile posibile, ca să înţeleagă şi să simtă că poţi reuşi în viaţa EXACT AŞA CUM EŞTI.

Excesele se văd mai devreme sau mai târziu

CSÎD: Ce înseamnă corpul tău pentru tine?
Navi:
Corpul meu e casa mea, proiectul meu, un work-in-progress de care mă ocup pas cu pas şi la care, dacă mai îmbunăţesc câte ceva, este pentru că îmi doresc şi pentru că merit.
Din păcate, nu s-a prins de mine filosofia cu “my body is my temple” şi am făcut destule excese în anii trecuţi (nopţi nedormite, alcool, lipsa de hidratare, oboseală acumulată), iar acum îmi propun să am grijă de mine ca să nu vină “nota de plată” pentru felul cum am tras de mine până acum.

Navi
 

”Îmi doresc ca oamenii să mă vadă aşa cum sunt”

CSÎD: Comunitatea din online este martoră la călătoria ta inclusiv în ceea ce priveşte silueta. Am urmărit vlogurile tale şi mi se pare sincere şi bine realizate. E mai uşor să ajungi la ţintă sau din contră, mai greu atunci când ai presiunea oamenilor pe umeri?

Navi: Mulţumesc! Cânt şi compun de la 12 ani, la 14 ani deja aveam primele concerte, emisiuni… Cumva am crescut cu presiunea şi fiind „in the spotlight”, chiar dacă nu am fost niciodată un artist foarte mainstream. M-am obişnuit cu ideea că voi creşte şi că mă voi schimba în văzul lumii şi nu mi-a fost niciodată ruşine de etapele evoluţiei mele.
La un moment dat unul dintre oamenii cu care lucram mi-a propus să şterg o parte din piesele mele lansate de pe Youtube, să-mi reconstruiesc cariera de la zero şi să-mi creez aşa, o imagine nouă şi misterioasă… Mi s-a părut cea mai idioată idee posibilă – eram la modul „asta e munca mea de ani de zile, cu lacrimi şi sânge şi emoţii şi sacrificii… şi asta sunt eu, iar tu vrei să şterg?!”

Navi
Din punctul meu de vedere, nu e uşor deloc să ajungi la ţintă când îţi doreşti o carieră cu o bază reală, să laşi ceva în urmă, când vrei ca muzica ta să conteze. Dacă era uşor, nu mai era interesant  Dar consider că e mult mai frumos atunci când eşti sincer, când oamenii te pot vedea pornind de jos şi urmărindu-ţi visul, când te cunosc şi mică şi zăpăcită, şi grasă şi frumoasă, şi deprimată şi cântând piese melancolice, şi redescoperindu-te şi lansând melodii care să corespundă cu stări mereu schimbătoare.
Îmi doresc ca oamenii să mă vadă exact aşa cum sunt eu în momentul asta, de aceea m-am şi apucat de vlog. Viaţa şi muzica mea se influenţează reciproc într-un mod decisiv – şi atunci, de ce să nu pun mai mult din viaţa mea online? 

FOTOGRAFII: Andrei Grigore, Mega are mere

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”