Navi, artist, ”După gastric sleeve, nu pot mânca mai mult de 100 g la o masă”

Multe persoane care suferă de obezitate se gândesc dacă operaţia de micşorare a stomacului este soluţia pentru a slăbi. Iată ce spune cântăreaţa Navi Ivan.
  • Publicat:
Navi, artist, ”După gastric sleeve, nu pot mânca mai mult de 100 g la o masă”
Navi, artist, ”După gastric sleeve, nu pot mânca mai mult de 100 g la o masă” foto Andrei Grigore, Mega are mere

Am stat de vorbă cu Navi, solistă şi compozitor, despre cum i s-au schimbat viaţa şi dieta după operaţia de micşorare a stomacului ce a avut loc acum un an, sport şi concerte. Pe 20 septembrie 2019 va cânta în deschiderea concertului aniversar Compact+, 40 de ani, la Arenele Romane.

CSÎD: Care este dieta ta acum?
Navi:
Nu e o “dietă” anume. Eu oricum sunt ovo-lacto-vegetariană de 5 ani (mai “trişez” foarte rar cu peşte, acum, după operaţie). Mănânc puţin şi curat, cu ingrediente cât mai naturale, mă satur extrem de repede şi mă plictisesc la fel de repede chiar şi de cele mai delicioase preparate. Nu pot mânca mai mult de 100 grame la o masă, dar mă simt ca şi cum aş fi mâncat ca un om neoperat, am energie şi pentru muzică, şi pentru sală, şi pentru viaţă în general.

Noi ne facem viitorul, felul în care arătăm nu ne asigură succesul

CSÎD: Crezi că o siluetă silfidă este un drum mai uşor spre a fi acceptat, iubit sau pentru a avea succes?
Navi:
Dacă e aşa cu adevărat, aleg să închid ochii la asta şi să ignor o realitate nedreaptă. Dar nu cred că e. Cred că ne facem singuri viitorul, norocul şi succesul şi că primim exact iubirea pe care decidem că o merităm 

CSÎD: Cum arată garderoba ta?
Navi:
În momentul de faţă, e haos. Încă nu mi-am cumpărat o garderobă completă, pentru că am aşteptat să mi se stabilizeze greutatea. Oricum, eu sunt omul extremelor: îmi place să spun că fie arăt ca o divă, fie art homeless . Şi atunci am fie haine de scenă, care mă pun în valoare la maxim şi care arată într-un mare fel, fie piese foarte basic în care să mă simt lejer + mai nou, o grămadă de haine de sport.

 

Diete de slăbire drastice de la 13 ani

CSÎD: De la ce vârstă ai început cu curele de slăbire şi ce rezultate ai obţinut?
Navi:
Îmi aduc aminte şi acum: la 13 ani eram în cadă şi mă uitam în jos la acele rânduri de burtică pe care le aveam. Ştiam că sunt “răţuşca cea urâtă” a clasei, mică de înălţime şi grasă, cu probleme cu dinţii şi, “bonus”, fără posibilităţi materiale. Ştiam că fetele care cântă la televizor arată oricum, doar ca mine nu. Şi am decis pe loc că n-o să mai mănânc, pe cât posibil. Am stat trei zile doar cu apă, iar în următorul an jumătate am mâncat câte o jumătate de chiflă graham, o felie de brânză topită, o roşie şi eventual un măr pe zi. Am slăbit de la peste 60 de kilograme la 43. Şi făceam sport aproape în fiecare zi.
Apoi am venit la Bucureşti şi am descoperit că e cvasi-imposibil, când ai metabolismul meu şi un stil de viaţă nebun, să te menţii la o astfel de greutate. Au urmat îngrăşări şi slăbiri succesive, pe la 18-19 ani aveam 53 de kilograme menţinute cu mare greutate, Pilates în fiecare zi, pastile de slăbit şi foame maximă – cu toate astea, managerul meu de atunci tot mi-a spus că eram “plinuţă”. Acum îi pare rău şi a înţeles că aşa ceva nu se face, însă există exact presiune atunci când apari pe scenă.
Mi-am dat seama că slăbeam foarte greu şi mă îngrăşam rapid, mult prea rapid la loc. Analizele erau Ok, nu aveam nimic la tiroidă, dar pur şi simplu nu reuşeam să mă menţin la o greutate decentă pentru înălţimea mea, chiar şi cu mari sacrificii.

NAVI IVAN

Mâncatul la ore fixe a ajutat-o să slăbească 8 kg într-un an

CSÎD: Ai descoperit şi diete care ţi se potrivesc?
Navi:
Singura chestiune care a funcţionat vreodată cu adevărat a fost Dieta Minune, acel stil de viaţă care implică mâncatul la ore fixe. Am slăbit 8 kg într-un an aşa, apoi am prins 2-3 săptămâni de muncă mai intensă la studio plus concerte şi m-am îngrăşat la loc 4 kg. Asta se întâmpla în 2017. În 2018 am ales operaţia – aveam 82 kg la 1.59 m înălţime.

CSÎD: Ce tip de sport faci şi cât de des?
Navi:
Fac Pilates de 3-4 ori pe săptămână şi merg pe jos foarte mult.

CSÎD: Cum arată o zi din viaţa ta?

Navi: Acum, foarte frumos. Am propriul studio împreuna cu iubitul meu Andrei Grigore şi cu colegul nostru, Petre Iftimie. Se numeşte Demisec Records şi e decorat cu catifea roşie, avem o terasă cu iederă şi o atmosferă zen care te îmbie să visezi şi să faci muzică. Toţi trei compunem şi scriem versuri, băieţii sunt amândoi chitarişti şi producători, iar Andrei se ocupă şi de partea foto-video.
Eu dorm 7-8 ore pe noapte (cu foarte puţine excepţii), mă trezesc cu cafea bună, răspund la mail-uri pentru studio, merg la sală, studiez sau lucrez la mixuri, repetăm pentru concerte, iar serile în general le dedicăm clienţilor care vin la noi pentru imprimări. Cumva, ne facem timp şi pentru câte o seară cu filme sau o duminică cu drumeţii în pădure, cu prietenii noştri.
Îmi iau concediu atunci când simt nevoia, în general de 2-3 ori pe an, în rest muncesc aproape non-stop pentru muzică şi cariera mea. E o viaţă frumoasă, cu suişuri şi coborâşuri şi multe provocări, dar este viaţa pe care mi-am dorit-o mereu.

Navi găteşte ajutându-se de gadgeturi


CSÎD: Găteşti? Ce anume?
Navi:
Până acum vreo doi ani nu eram în stare să fierb un ou serios. Foarte serios. Sunt cea mai neîndemânatică persoană din lume, mi-e şi frică de foc şi am mereu teama că o să dau foc la bucătărie  Între timp am descoperit tot felul de gadget-uri precum multi cooker-ul, plita electrică şi fierbătorul de ouă, aşa că partea cu gătitul e mai uşoară.
Gătesc şi experimentez, de la paste carbonara fără carne, orez brun, ardei umpluţi, hummus, banana bread, toate nebuniile frumoase, sănătoase şi vegetariene la care te poţi gândi. În general îmi plac mai mult mâncărurile pregătite simplu, cu ingrediente puţine şi naturale.

CSÎD: În ce proiecte muzicale eşti implicată anul acesta?
Navi:
În toamna aceasta îmi voi lansa noul single, „Box”, lucrez intens şi la noul material discografic + sunt foarte implicată pe partea de mix şi mastering la studio, precum şi în compoziţiile pentru clienţii noştri.
Live mă puteţi pe 20 septembrie la Arenele Romane, la concertul aniversar Compact – 40 de ani.

Navi Ivan, foto MATEI m

CSÎD: Care este mesajul tau pentru femeile din România?

Navi: Să aibă încredere în ele, să ştie că sunt frumoase şi puternice şi că pot reuşi orice îşi propun. Nu contează de unde porneşti, contează cât de decisă eşti să îţi urmăreşti visele, indiferent câte lucruri ţi se pun împotriva sau câtă lume îţi spune că nu poţi reuşi.

Credite foto:
Andrei Grigore , Matei M

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”