Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Mergi la piaţă pentru legume: 3 chefi celebri explică de ce

Foto 123rf.com Foto 123rf.com

Unul dintre aspectele de neimaginat acum câteva decenii era să avem legume şi fructe proaspete în toate anotimpurile. Când eram copil, iarna gustul de roşii îl simţeam doar din borcanul cu bulion făcut de bunica mea iar până la recolta următoare îmi puneam pofta în cui. Nici nu ne închipuim nici că pepenele roşu sau cireşele pot fi proaspete pe masa de Crăciun, dar nici că ardeii graşi sau castraveţii pot avea gust de ”carton”.

Atunci se respecta sezonalitatea cu sau fără voia noastră. Marea dezvoltare industrială ne dă puteri magice – orice ne dorim putem cumpăra. Iar poveştile cu poftele gradivelor în plină iarnă pentru căpşuni sunt doar poveşti, căci găsim şi acest fruct aproape non-stop. Doar că pentru acest lux plătim şi noi şi planeta. Se poluează cu transportul, se folosesc substanţe chimice pentru conservarea fructelor şi a legumelor pe durate mari. Costurile au direcţia buzunarului fiecăruia dintre noi căci noi plătim şi legumele şi fructele scumpe atunci când nu sunt de sezon şi nici locale, şi importul şi transportul şi substanţele de conservare şi medicamentele atunci când ne îmbolnăvim. Un alt mare cost este poluarea rezultată în urma transportului. 

Mersul la piaţă ar trebuie să fie ca spălatul pe dinţi

În lumea gastronomiei se vorbeşte tot mai mult despre kilometru zero – încurajându-se consumarea produselor locale. Se mai vorbeşte şi despre sezonalitate – respectarea fiecărui sezon în materie de ingredientele pe care le punem în farfurii. În contextul în care anul trecut Ziarul Financiar atrăgea atenţia că din mediul urban doar 20% dintre locuitori mai merg la piaţă, restul oamenilor făcându-şi aprovizionarea de la supermarket, am stat de vorbă cu 3 chefi apreciaţi despre importanţa folosirii produselor de sezon şi importanţa mersului la piaţă pentru a cumpăra ceea ce este proaspăt cules. Chef Emmanuel Perrodin din Provence, Franţa, chef Radu Dumitrescu, Bucureşti România şi chef Dalad Kambhu, Bangkok care lucrează în Berlin, Germania au răspuns întrebărilor noastre. 

Sezonal - din grădină direct în farfurie

”Legumele şi fructele importate ajung la noi în farfurie şi după 2, 3, 4 săptămâni. Atunci prospeţimea se pierde şi multe ingrediente senzaţionale o dată cu ea” spune chef Emmanuel Perrodin.  ”Am fost mulţi ani îndrăgostit de gustul verzei de Bruxelles. Dar când am avut ocazia să o gust imediat după ce am cules-o dintr-o grădină, nu am putut crede! Ce gust, ce dulceaţă, ce arome. Varza de Bruxelles proaspătă e ca o bomboană!” continuă chef-ul francez.

Chef Emmanuel Perrodin din Provence, Franţa - foto Ambasada Franţei

Sezonal – ceea ce mâncăm trebuie să arate şi să aibă gust de proaspăt

Chef Radu Dumitrescu nu poate fi găsit dimineaţa la restaurant căci el se află în piaţă printre fructe, legume, peşte, carne. La restaurantul său nu există un meniu fix ci se găteşte cu ceea ce a găsit proaspăt în piaţă în dimineaţa respectivă.
“Plec uneori în piaţă cu o listă de ingrediente făcută de acasă şi de fiecare dată, dar de fiecare dată mi se schimbă meniul. Că vreau să cumpăr, nu ştiu, să fac o supă de conopidă şi văd nişte păstăi verzi absolut senzaţionale şi proaspete, culese atunci, şi le cumpăr pe alea. Şi îmi schimb meniul total”, spune chef Radu Dumitrescu.
De asemenea, la piaţă, Dumitrescu se ghidează pe lângă aspectul şi mirosul de proaspăt al vegetalelor şi după aspectul mâinilor oamenilor care le vând. ”Ştii clar că ei au muncit la roşiile pe care le vând dacă mâinile sunt crăpate, tăiate, negre.”

Chef Radu Dumitrescu, foto Adi Stoicoviciu

Şi legumele şi fructele exotice au corespondente locale

De asemenea, trendul sezonalităţii şi al kilometrului zero atinge noi culmi în lumea culinară. De exemplu, chef Dalad Kambhu - chef thailandez din Berlin a primit de curând prima stea în faimosul Ghid Michelin deoarece găteşte traditional thailandez dar cu ingrediente locale din jurul Berlinului. Ea a învăţat să gătească de la mama sa şi prima lecţie a fost lecţia prospeţimii. Pentru că între Thailanda şi Germania distanţa este mare, chef Kambhu a găsit soluţii locale inedite. ”Înlocuim mango cu mere dulci, cartofii dulci cu napi, murăm gulie în loc de papaya. Gustul este ca acasă”, spune Dalad. Pe lângă prospeţimea ingredientelor, astfel se încurajează producătorii locali şi se reduc gradul de poluare, costurile de transport. Şi carnea? ”Carnea vine de la ferme organice, peştele doar din surse sustenabile” a mai explicat chef-ul thailandez. Aşadar, ne întâlnim la piaţă!

Chef Dalad Kambhu, foto Robert Rieger



Exclusiv Online - 08.04.2019
Citește pe descopera.ro
Lucruri mai puţin ŞTIUTE despre Lombardia, cea mai afectată zonă de CORONAVIRUS din lume Lucruri mai puţin ŞTIUTE despre Lombardia, cea mai afectată zonă de...
Cele mai RELE epidemii şi pandemii din istorie şi cum s-au ÎNCHEIAT ele Cele mai RELE epidemii şi pandemii din istorie şi cum s-au ÎNCHEIAT...
Berbec Berbec 21 martie - 20 aprilie

Luna aprilie este favorabilă întâlnirilor, discuţiilor de afaceri şi chiar schimbărilor, dacă le aveţi în plan. În cazul în care aveţi temeri legate de un examen, de orice natură ar fi acesta...citește mai departe

×

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
Gandul.ro
Andreea Marin, în lacrimi la GÂNDUL LIVE: Noi nu dormim de 10 zile, stăm în casă cu copiii, dar nu avem timp să vorbim cu ei, deoarece suntem MEREU pe telefoane! SMS la 8825 pentru DONAȚII Andreea Marin, în lacrimi la GÂNDUL LIVE:...
ULTIMA CINĂ. A murit într-un spital, conectată...
TRATAMENTUL pentru coronavirus care i-a...
ApropoTv.ro
Cumpărături „esenţiale” în timpul pandemiei Cumpărături „esenţiale” în timpul...
Reclamele adaptate perioadei de coronavirus
Alerta Sănătăţii: OMS trimite informaţii...
Go4it.ro
Aplicaţiile care nu trebuie să lipsească de pe niciun telefon în 2020! Merg şi pe iOS şi pe Android şi îţi pot salva mult timp Aplicaţiile care nu trebuie să lipsească...
Cum să îţi plăteşti facturile de la...
Dr. Ian Lipkin, EXPERT în epidemii la nivel...
ProMotor.ro
ȘOFERIȚA i-a tușit în față și l-a scuipat pe polițist. Reacția bărbatului este uimitoare ȘOFERIȚA i-a tușit în față și l-a...
Gestul care a INTRIGAT internetul. De ce...
Aceasta este cea mai BUNĂ mașină pentru...
Descopera.ro
ARMA folosită de Germania în lupta cu noul coronavirus ARMA folosită de Germania în lupta cu...
Cum sunt URMĂRIŢI oamenii pentru combaterea...
De ce BULGARIA nu mai are morţi de CORONAVIRUS...
ULTIMA ORĂ
Prinţesa Maria Teresa a Spaniei, primul membru al unei Case Regale care a murit din cauza noului coronavirus

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .