Laptele de soia – argumente pro şi contra

Una dintre cele mai populare alternative la laptele de vacă, laptele de soia este ideal pentru persoanele care au intoleranţă la lactoză sau nu tolerează laptele de natură animală. Deşi conţine o multitudine de nutrienţi esenţiali printre care fibre, vitamine şi minerale şi antioxidanţi, laptele de soia nu este bun pentru toată lumea. Ar fi bine să te gândeşti bine înainte de a-l folosi.
  • Publicat:
Laptele de soia – argumente pro şi contra

Laptele de soia, una dintre cele mai populare alternative la laptele de vacă, este ideal pentru persoanele care au intoleranţă la lactoză. Deşi conţine o multitudine de nutrienţi esenţiali printre care fibre, vitamine şi minerale şi antioxidanţi, laptele de soia nu este bun pentru toată lumea. Ar fi bine să te gândeşti bine înainte de a-l consuma.

Beneficii

Aport de vitamine şi minerale
Laptele de soia conţine calciu şi vitamine din grupul B care oferă energie şi asigură o bună funcţionare a nervilor şi muşchilor. De asemenea, este bogat în fier (energie) şi zinc (pentru piele şi păr sănătos şi strălucitor).

Menţine inima sănătoasă
Una dintre cele mai mari calităţi ale laptelui de soia este aceea de a reduce colesterolul şi de a proteja sănătatea cardiovasculară. Conţine acele grăsimi sănătoase cunoscute pentru faptul că reduc trigliceridele şi densitatea lipoproteinelor rele din sânge. Consumul regulat poate îmbunătăţi calitatea sângelui şi astfel să fii ferită de atacuri cerebrale şi de cord.

De ajutor femeilor la menopauză
Femeile ajunse la menopauză suferă o scădere bruscă de estrogen  (hormon sexual feminin) iar asta cauzează numeroase probleme de sănătate. Printre acestea se numără riscul de a face diabet, obezitate, osteoporoză şi probleme de natură psihologică (depresie, insomnie şi schimbări de dispoziţie). Laptele de soia conţine un nivel ridicat de fitoestrogen care imită funcţiile estrogenului şi ajută la echilibrul nivelului hormonului şi previne apariţia efectelor adverse.

Previne cancerul de prostată
Fitoestrogenii şi antioxidanţii pe care îi conţine pot scădea nivelul testosteronului în sânge şi pot preveni schimbările celulare. Studiile au arătat că un consum regulat de lapte de soia previne riscul apariţiei cancerului de prostată.

Nu conţine lactoză
Atât adulţii cât şi copiii pot avea intoleranţă la lactoză, având consecinţe destul de neplăcute: diaree, vomă, gaze şi crampe. În acest caz, laptele de soia este ideal.

Argumente contra

Poţi face alergie
Nu este nimic neobişnuit. Se poate întâmpla şi este mai posibil să se întâmple asta copiilor, mai mult decât adulţilor. Dacă ai făcut alergie te poţi confrunta cu următoarele simptome: urticarie, umflături, vomă şi diaree. În cazurile severe poţi intra în şoc anafilactic, aşa că ar fi bine să nu neglijezi simptomele.

Fitoestrogenul poate creşte riscul de cancer de sân
Câteva studii au arătat că un consum regulat de lapte de soia poate creşte riscul apariţiei cancerului de sân, altele au demonstrat contrariul. Totuşi, estrogenii din soia pot interfera cu chiomioterapia şi medicaţia în cazul cancerului de sân. Dacă ai fost diagnosticată sau există risc de cancer de sân, trebuie să consulţi doctorul înainte de a bea lapte de soia.

Poate inhiba fertilitatea masculină
Un studiu din anii anteriori a legat consumul de soia cu scăderea calităţii spermei, dar rezultatele sunt controversate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Cristea
Raluca Cristea este jurnalist şi redactor al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, având drept domenii de interes pe care le acoperă sănătatea, frumuseţea şi medicina naturistă. Raluca Cristea realizează materiale de interes pentru publicul larg având drept surse specialişti de top ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”