Importanța unei alimentații corecte pentru o bună funcționare a organismului

Cheia unei diete de succes este să identifici și să alegi alimentele sănătoase care îți plac.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Importanța unei alimentații corecte pentru o bună funcționare a organismului

Ziua Mondială a Alimentației este sărbătorită începând cu anul 1981, în data de 16 octombrie având ca scop creşterea gradului de conştientizare publică asupra problemelor privind alimentaţia la nivel mondial. Cu această ocazie, Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentației și nutriție, atrage atenția asupra importanței unei alimentații corecte.

Alimentația corectă este cea care oferă organismului tot ce este necesar pentru o funcționare optimă din toate punctele de vedere. O alimentație corectă nu presupune neapărat un orar fix, fiecare își poate adapta ora de masă în funcție de programul său. Totuși, este indicat ca pe măsură ce avansăm către seară să mâncăm din ce în ce mai puțin. O cină copioasă după ora 18:00 nu e tocmai potrivită, dacă e să ținem seama de ceasurile biologice ale organismului nostru. În privința gustărilor, acestea nu trebuie să depășească 10-15% din aportul caloric al zilei. Un fruct proaspăt sau uscat, o mână de fructe oleaginoase, un baton proteic, un iaurt, iată câteva exemple de gustări sănătoase”, declară Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu.

Într-o alimentație sănătoasă un rol foarte important îl are și hidratarea. “Organismul nostru conține foarte multă apă. Hidratarea are numeroase roluri, printre care acela de a curăța deșeurile metabolice, de a menține o circulație optimă, de a asigura fiecărei celule apa de care are nevoie pentru a funcționa corespunzător, de a ne ajuta să ne menținem temperatura constantă, etc. Fără hidratare, nu avem cum să trăim în mod sănătos“, ne atenționează Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu.

Tot ea recomandă și ca membrii familiei să ia masa împreună, menționând că studiile au arătat că mesele în familie au o influență pozitivă nu numai pe latura socială sau afectiv-educațională a comportamentului alimentar, ci chiar pe compoziția mesei. „Oamenii mănâncă mai sănătos când familia este împreună și astfel se dezvoltă cu ușurință obiceiuri sănătoase în ceea ce privește alimentația pentru toți membrii familiei”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Chayote: beneficii, cum se mănâncă
Chayote: beneficii, cum se mănâncă
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân