Doamnelor, fiţi manierate! Învăţaţi să luaţi cina în stil britanic, rusesc sau mixt

Eticheta face parte din comportamentul obişnuit al unei femei educate. Ajunsă în anumite medii, aceasta trebuie să ştie cum să se descurce elegant în orice situaţie, fără să dea dovadă de neştiinţă, înapoiere, lipsă de maniere.
  • Publicat:
Doamnelor, fiţi manierate! Învăţaţi să luaţi cina în stil britanic, rusesc sau mixt

Eticheta face parte din comportamentul obişnuit al unei femei educate. Ajunsă în anumite medii, aceasta trebuie să ştie cum să se descurce elegant în orice situaţie, fără să dea dovadă de neştiinţă, înapoiere, lipsă de maniere.

Feminitatea nu are de-a face cu caracterul necioplit. Nimic nu este mai dezarmant decât imaginea unei femei frumoase care atunci când începe să se dezlănţuie dă dovadă de grosolănie. Acest lucru este cu atât mai evident cu cât se află în public. Şi pentru că cina la restaurant sau acasă, într-un grup mare, este ocazia ideală pentru a-şi da în petec, iată câteva învăţături valoroase despre modul de servire a mesei.

O doamnă care participă la un astfel de eveniment va descoperi că există câteva stiluri clasice şi elegante în care poate fi servită. Şi pentru a şti cum să reacţioneze, trebuie să ştie, în primul rând, despre ce este vorba.

1. Stilul britanic. Acesta se referă la un stil de servire în familie, fiind destul de relaxat şi cunoscut. În cazul unei mese organizate acasă, gazda aduce toate bucatele pe masă, iar apoi acestea sunt pasate de la un oaspete la altul. În felul acesta, gazda nu este nevoită să se ridice în repetate rânduri de la masă pentru a mai aduce câte un fel de mâncare, cu excepţia momentelor în care trebuie să reumple recipientele de apă sau coşul de pâine. Atenţie! O doamnă nu se va întinde niciodată peste masă pentru a ajunge la un platou, ci îl va ruga pe unul dintre oaspteţii care se află mai aproape să i-l paseze.

2. Stilul rusesc. Acesta mai este mai formal şi mai este cunoscut drept „stilul de banchet”. Platourile sunt aduse la masă de către gazdă (dacă cina este organizată acasă) sau de către personal specializat (în casele cu pretenţii, restaurante, evenimente speciale cum ar fi nunţile etc.), servind fiecare invitat în parte sau permiţându-i acestuia să se servească singur. Atenţie! O doamnă nu-şi va umple farfuria până la refuz dacă stilul adoptat îi permite să se servească singură. După ce au făcut înconjurul mesei, platourile sunt aşezate pe un suport alăturat, şi nu pe masa la care se află oaspeţii. Acest stil este adopat cel mai adesea la evenimente sobre.

3. Stilul mixt. Felurile principale sunt servite aidoma stilului rusesc, iar supele, salatele şi deserturile sunt aduse la masă de la bucătărie aşezate deja în farfurii. Atenţie! O doamnă nu îşi va ţine niciodată coatele pe masă, ci se va sprijini în antebraţe. Coatele stau lipite de trunchi, pentru a nu-i deranja pe ceilalţi.

Oricare ar fi stilul cinei la care participă, o doamnă nu îl va contesta, ci i se va supune. Va servi graţios ceea ce i se pune în faţă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân