Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Dieta Mindfulness: foloseşte-ţi toate simţurile ca să slăbeşti!

Nu aş numi “Dieta Mindfulness” ca fiind chiar o dietă în sensul oferit acestui termen de medicină şi nutriţie. Acesta se referă la un regim alimentar special, recomandat fie în cazul unei maladii, fie pentru menţinerea stării de sănătate, pentru păstrarea sau atingerea unei anumite greutăţi corporale etc.

O dietă constă practic într-un set de reguli alimentare, reguli care impun consumul de nutrienţi în anumite cantităţi şi din anumite grupuri de alimente. Aceste reguli sunt dependente de datele biologice ale individului care urmează dieta şi variază de la o dietă la alta. Însă poate fi numită “dietă” în ideea în care îţi oferă o serie de reguli despre actul de “a mânca”.

“Mindfulness” este de fapt o tehnică care se poate învăţa şi aplica şi care te conduce către o stare de bine, către eliminarea stresului şi, de ce nu, către o greutate ideală. “Mindfulness” este un termen din engleză care nu are traducere în limba română, deoarece nu există un cuvânt care să poată cuprinde sensul pe care acest termen vrea să-l transmită.

Prin “Mindfulness” facem ca toată atenţia noastră, în mod intenţionat sau neintenţionat, să fie AICI şi ACUM, la momentul prezent, în calitate de observător, fără să emitem judecăţi şi doar să acceptăm. Dar ce legătură are asta cu mâncarea? Practic acestă tehnică ne învaţă de fapt cum să mâncăm şi nu neapărat ce să mâncăm.

Yoga, care înseamnă uniune, se bazează pe a reuşi unirea mintii cu trupul şi sufletul, cu alte cuvinte, a ajunge la un nivel de de conştiinţă completă. De aceea, Yoga cultivă mindfulness în multe forme. Prin intermediul respiraţiei, putem reuşi să fim prezenţi, conştienţi, pur şi simplu observatori fără a judeca. Trebuie să acordam atenţie fiecărei reacţii a corpului şi să acceptăm ceea ce corpul nostru experimentează în acel moment.

Capacitatea de a rămâne calmi şi de a observa, chiar în situaţii incomode, se poate extrapola şi în alte situaţii de stres, încercarea de a pierde in greutate, în acest caz. Dacă reuşim să fim conştienţi de senzaţiile fizice de foame şi de saţietate, şi nu concentraţi la fiecare calorie pe care o ingerăm, putem astfel să mâncăm exact atât cât avem nevoie fără abuz şi fără stres.

Pentru a aplica tehnicile de “mindfulness” nu trebuie neapărat să fiţi  experţi yogini. Ceea ce ne putem însuşi şi aplica din această tehnica sunt strategiile despre cum facem sa rămânem conştienţi în privinţa senzaţiei de foame şi a mâncării pe care o avem în farfurie. Cu alte cuvinte, trebuie să învăţam să mâncăm conştient!
 

Cuprins
Iată câteva din aceste strategii din dieta mindfulness!
Avantajele practicii ”Midfulness”
sus

Iată câteva din aceste strategii din dieta mindfulness!

1. Vă e foame?
Începeţi prin a defini şi conştientiza ce înseamnă foamea pentru voi. Din păcate, mulţi au uitat cum se simte cu adevărat să mănânci, să savurezi şi mănâncă pe pilot automat. Începeţi prin a vă gândi la ceea ce experimentaţi FIZIC în momentul în care primiţi gândul că vă e foame: dureri sau arsuri la stomac, dureri de cap, oboseală. Pentru fiecare persoană, această experienţă este diferită. De aceea, este important ca fiecare să-şi identifice senzaţiile proprii. Păstraţi o singură regulă: mâncaţi doar atunci când vă este foame şi opriţi-vă atunci când vă simţiţi sătui.

2. Satisfăcuţi?
Acum, gândiţi-vă cum vă simţiţi atunci când sunteţi satisfacuţi, dar nu plini. Satisfăcut este sentimentul de a fi mâncat suficient. Vă simţiţi calmi, fericiţi? Plin înseamnă să fi mâncat până la nivelul de disconfort, dureri de stomac, senzaţie de rău.

3. Care este intenţia mâncarii?
Intenţia cosnumului alimentelor din farfuria noastra trebuie să fie senzaţia de bine! Nu mergem să mâncăm şi apoi să ne simţim prost şi vinovaţi după masă. Dacă mâncăm cu intenţia de a ne simţi bine, nu vom abuza, deoarece deja ştim că acest lucru ne va face să ne simţim rău. Înainte de a mânca, analizaţi, în primul rând, ce nivel de senzaţie de foame simţiţi. Cât de mult puteţi mânca astfel încât să vă simţiţi satisfacuţi, dar nu plini? Puţin sau puţin mai mult? Mâncaţi cu intenţia de a ajunge la acest nivel de satisfacţie.

4. Mâncaţi încet!
Dacă mâncaţi rapid şi făra a conştientiza este logic că veţi mânca mult prea mult Pentru a fi conştienţi de momentul în care ne vom simţi satisfacuţi, dar nu plini, este important să încetinim ritmul. Mintea noastră are nevoie de 20 minute pentru a realiza că este satisfacută, însă dacă mâncăm prea repede, ea nu va avea timp să conştientizeze. Şi, astfel, vom mânca mai mult decât avem nevoie. O strategie bună este aceea de a împărţi farfuria în două. De exemplu, dacă aveţi in farfurie orez şi salată, împărţiţi cu furculiţa în jumătate fiecare fel. Mâncaţi jumătate şi, când aţi terminat această jumătate, opriţi-vă, lăsaţi jos tacâmurile şi “scanaţi-vă” senzaţiile fizice. Cât de mult mai trebuie să mâncaţi? Tot ce este în farfurie sau doar un pic din ce mai este acolo?

5. Mâncaţi cu ajutorul fiecărui simţ!
Secretul prin care veţi reuşi să fiţi prezenţi şi conştienţi la fiecare masă şi de fiecare masă este să vă bucuraţi de ea cu toate simţurile. Dacă vă bucuraţi cu adevărat de mâncare cu toate simţurile veţi fi mulţumiţi cu mai puţin şi nu veti exagera. Începeţi prin a vă gândi că, pentru fiecare îmbucătură, ar trebui să vă folosiţi cele 5 simţuri:

Văzul: arată bine ceea ce veţi mânca? Vi se pare atractiv sau există alte lucruri care arată mai bine?

Tactil: dacă e ceva ce se poate atinge, de exemplu o ciocolată, atingeţi-o! Simţiţi-i textura! Vă place?

Miros: Bucuraţi-vă, de asemenea, de aroma mâncării. De fapt, un studiu recent arată că, atunci când ne bucurăm de aromă, chiar daca nu mâncăm, putem obţine acelaşi nivel de satisfacţie. Faceţi-vă timp să vă bucuraţi de aroma fiecărei înghiţituri. În doar câteva minute, veţi începe să vă simţiţi satisfăcuţi, şi, astfel, nu veţi mai mânca mai mult decât aveţi nevoie.

Gust/Auz: luaţi o bucăţică mică şi savuraţi-o prima dată fără a o muşca. Analizaţi ceea ce savuraţi! Este la fel de bun aşa cum v-aţi fi aşteptat? Merită mâncată? Poate că nu a fost ceea ce aţi aşteptat şi preferaţi să încercati altceva! Muşcaţi apoi şi mâncaţi încet.

În momentul în care muşcaţi din mâncare, fiţi atenti, de asemenea, la sunete şi la ceea ce vă spun acestea despre ceea ce mâncaţi. Este la fel de crocant aşa cum v-aţi fi aşteptat? Dacă vă faceţi timp pentru a vă folosi la maximum cele 5 simţuri, este posibil ca la jumătatea mesei să fiţi deja fericiţi şi mulţumiţi.

sus

Avantajele practicii ”Midfulness”

Orice fel de practică are ca scop să ne ajute să ne conectam corpul şi mintea şi să devenim atenţi şi conştienţi AICI şi ACUM. De fapt, într-un studiu publicat în 2009, s-a constatat faptul că practicanţii yoga reuşesc să-şi menţină greutatea şi sănătatea mai mult, în timp. Acest lucru nu se datorează faptului că ei îşi număra caloriile, ci faptului că sunt mult mai conştienţi de alegerile lor atunci când mănâncă. De fapt, această tehnică are aplicabilitate în orice domeniu al vieţii noastre pentru că ne putem îmbunătăţi viaţa sub toate aspectele ei. Şi putem ajunge inclusiv la greutatea ideală.

Prin această tehnică, putem învăţa concret, în primul rând, cum să mâncăm, fiind atenţi la actul în sine de a mânca, la ce senzaţii ne transmite mâncarea şi, ce e cel mai important, învăţăm când să ne oprim. Pentru că mintea este la comanda tuturor acţiunilor noastre, ea este cea care trebuie “săturată”.
Starea de bine pe care ne-o oferă mâncarea dar şi cea de saţietate trebuie se instaleze în minte. Şi atunci, aplicând acesta tehnică, putem obţine starea de bine. Concentrându-ne ACUM şi AICI pe acţiunea pe care o facem – aceea de a mânca – mintea nostra va primi semnalele de ”sătul şi bine” mult mai repede.

Cu siguranţă, majoritatea dintre noi vor spune că nu au timp să savureze mâncarea, deci să aplice această tehnica deoarece sunt mereu pe fugă. Şi da, aici este vorba de puţină voinţă, exerciţiu şi perseverenţă. Însă mintea noastra este ca un pilot automat. Comenzile pe care i le dăm în mod repetat vor deveni în curând automatisme. Aşa că, deşi pare de-a dreptul imposibil să mâncăm prin cele 5 simţuri, ulterior ne vom da seama că acest lucru se întâmplă de la sine, fără prea mari eforturi.

Aşadar să mâncăm conştient, să fim prezenţi şi să ne bucurăm de mâncarea din farfurie cu toate simţurile noastre. Dar, mai ales, să fim recunoscători Naturii de fiecare dată când mâncăm pentru că fiecare bucăţică de mâncare este un dar nepreţuit.

Autor: Anca Alungulesei – fondator al RawCoco, prima cofetărie-ceainărie raw-vegană din România,
www.rawcoco.ro



Exclusiv Online - 05.05.2015
Taguri: dieta, slabire, silueta
Citește pe descopera.ro
Descoperire URIAŞĂ despre unul dintre cei mai mari FARAONI ai Egiptului Antic Descoperire URIAŞĂ despre unul dintre cei mai mari FARAONI ai Egiptului...
BĂTRÂNUL de 80 de ani care a UMILIT armata ungurilor. ''Pe unde mergea toţi picau'' BĂTRÂNUL de 80 de ani care a UMILIT armata ungurilor. ''Pe unde mergea...
Scorpion Scorpion 23 octombrie - 21 noiembrie

În luna octombrie nu prea aveţi chef de muncă şi vă veţi gândi toată perioada la distracţie. Aşteptaţi cu nerăbdare un eveniment sau o petrecere care se apropie. Este o perioadă propice pentru...citește mai departe

×

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
Zf.ro
Avertisment apocaliptic: În numai câţiva ani, România va rămâne PUSTIE. Avertisment apocaliptic: În numai câţiva...
Secretul succesului în afaceri: Cum poţi...
SECRETUL în business. Primul lucru la care...
BusinessMagazin.ro
Prima ţară care SCHIMBĂ TOATE REGULILE şi introduce săptămâna de muncă de patru zile. Vezi care este primul oraş unde s-a făcut deja schimbarea Prima ţară care SCHIMBĂ TOATE REGULILE...
De ce apa îmbuteliată este una dintre...
Mediafax.ro
Povestea românului din Marea Britanie care a ajuns să trăiască în trenuri şi gări, după ce şi-a rupt un picior şi a rămas fără loc de muncă: Am fost abandonat Povestea românului din Marea Britanie care...
SCANDALUL înregistrărilor cu prezidenţiabili....
Gestul surprinzător făcut de doi instalatori...
Gandul.info
Surpriza de care a avut parte un actor pentru adulţi când partenera lui s-a dezbrăcat. Poliţia a intrat pe fir / „Playboy nu ar accepta aşa ceva” Surpriza de care a avut parte un actor pentru...
Profesorul a observat că această elevă...
Blonda sexy se relaxa pe plajă, când CEVA...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
Ce s-a ales de Dana Savuica, femeia cea mai frumoasa a Romaniei de acum doua decenii. Cum a ajuns sa arate acum, la 49 de ani Ce s-a ales de Dana Savuica, femeia cea...
Vedeta și-a șocat fanii: “E obscenitate...
Anna Lesko s-a despărțit de iubit și...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
FACEBOOK se schimbă! Cum va arăta în curând cea mai mare reţea de socializare din lume FACEBOOK se schimbă! Cum va arăta în...
TAXĂ pe apeluri audio prin WhatsApp şi...
INVIZIBILITATEA a fost atinsă! O companie...
ProMotor.ro
Cât de ecologice sunt de fapt maşinile electrice? Latura ascunsă a electromobilităţii Cât de ecologice sunt de fapt maşinile...
Situaţiile în care plăteşti amenda maximă...
Lista completă cu bolile care te lasă...
Descopera.ro
Ce au fost OBLIGATE să facă tinerele pentru acest REGE sadic şi neruşinat. Niciuna nu a scăpat Ce au fost OBLIGATE să facă tinerele pentru...
Ce ASCUND visele şi sexualitatea reprimată...
Cazul BIZAR al unui bărbat uimeşte ştiinţa....
ULTIMA ORĂ
Povestea românului din Marea Britanie care a ajuns să trăiască în trenuri şi gări, după ce şi-a rupt un picior şi a rămas fără loc de muncă: Am fost abandonat

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.