Cum să le pregăteşti copiilor pacheţele sănătoase!

A început şcoala şi, odată cu ea, şi aventura de a găsi variante sănătoase pentru pacheţelele copiilor noştri.
  • Publicat:
Cum să le pregăteşti copiilor pacheţele sănătoase!

A început şcoala şi, odată cu ea, şi aventura de a găsi variante sănătoase pentru pacheţelele copiilor noştri. Cum alegi pâinea sau ingredientele din sandviş, cu ce altceva ai putea să-l înlocuieşti sau cum îţi convingi copilul că e necesar să mănânce sănătos sunt întrebări la care toţi părinţii interesaţi de nutriţie caută un răspuns.

Au fost întrebări la care, pentru a găsi răspuns, m-am perpelit ceva timp, mai ales că ştiam că se apropie începerea şcolii. şi trebuia să găsesc alternative sănătoase pentru sandvişul cu salam de Sibiu, atât de apreciat de copiii mei, când vine vorba de pacheţelul pentru şcoală, respectiv grădiniţă.

Anul şcolar trecut făcuseră o fixaţie pentru această opţiune şi, ori de câte ori îi întrebam cu ce vor să fie sandvişul îmi răspundeau în cor: salaaaaam de Sibiu. Mai puneam eu un ardei, un castravete, dar salamul nu-l puteam schimba în niciun chip din preferinţele lor. Am mai încercat să îl înlocuiesc, dar se întorceau acasă, invariabil, cu sandvişul nemâncat.

Sandviş cu brânză şi dovlecei la grătar

Mai întâi de toate, un pas important este alegerea pâinii. Eu încerc să elimin pâinea albă şi să le ofer variante din făină integrală sau din secară. De ce?

Pentru că făina integrală are multiple beneficii faţă de făina care a suferit o procesare amplă: are un conţinut ridicat de fibre (acestea previn constipaţia, scad colesterolul din sânge), are un indice glicemic mai mic, conţine numeroase vitamine (inclusiv folaţi, riboflavină şi vitaminele B1, B3 şi B5) şi seleniu şi mangan. în general, alimentele integrale, inclusiv făina integrală, conţin surse sănătoase de grăsimi, carbohidraţi şi proteine. şi pâinea din făină de secară este o alegere inteligentă pentru copii, deoarece este o sursă importantă de magneziu, un mineral care influnţează pozitiv acţiunea a peste 300 de enzime. şi secara conţine fibre, vitamine (A, B, E şi K), mangan, seleniu, triptofan, fosfor şi proteine.

Mai mult, conţine mai puţin gluten şi are efect în scăderea colesterolului “rău”. în vacanţa de vară, tocmai pentru a găsi alternative pentru sandvişul cu salam de Sibiu, am testat diverse alimente mai sănătoase. Am încercat cu humus, chifteluţe vegetale sau pastă de avocado cu cubuleţe de roşii.

Dintre toate, li s-a părut gustos sandvişul cu brânză şi dovlecei la grătar. Le-a plăcut combinaţia dintre brânza onctuoasă şi prospeţimea dovlecelului. Am ales o telemea mai moale de capră şi nu am tăiat-o felii, ci am zdrobit-o şi apoi am întins-o pe felia de pâine integrală sau de secară. şi m-am bucurat că am găsit măcar o alternativă la clasicul sendviş cu salam. N-am încheiat căutările şi sigur voi mai găsi variante cu legume crude sau la grătar şi pastă de brânză. Sau, mai încerc cu hummus-ul şi poate, la un moment dat voi avea succes!

Şaorma… sănătoasă

De câteva ori, băiatul meu cel mare nu şi-a mâncat sandvişul, spunându-mi că a preferat o şaorma de la bufetul de la şcoală. I se făcuse poftă când şi-a văzut câţiva colegi cum mănâncă o şaorma aburindă. După ce am trecut peste indignarea că se găsesc astfel de mâncăruri în incinta şcolii, m-am gândit că pot face eu acasă şaorme mai sănătoase şi pline de nutrienţi. şi, că, astfel, nu va mai pofti la nişte preparate despre care nu ştii în ce condiţii şi cu ce ingrediente sunt preparate. Aşa că, mai întâi am căutat foi de şaorma şi am găsit doar din făină albă. Am început cu ele, tocmai pentru a arăta cât mai apropiat cu varianta vândută la bufet.

M-am concentrat pe ingredientele din interior. Sa fie cât mai proaspete, mai sănătoase şi să le ofere un aport de nutrienţi şi mai ridicat. Am spus “le”, tocmai pentru că şi băiatul cel mic, pe modelul imitaţiei, poftea la şaorma, ca şi cel mare. Am făcut variante cu piept de pui la grătar, bucăţele de ardei, de castravete şi un sos din jumătate de lingură de muştar şi jumătate de linguriţă de miere (sos care li se pare delicios). Am introdus şi bucăţi mici de avocado, bazându-mă că nu-l vor recunoaşte în acest mix. Separat, nu au vrut să îl mănânce sub nicio formă, decât înglobat în ciocolata de casă despre care v-am povestit într-un alt număr al revistei.

Am mai făcut şi cu legume la grătar (ardei, dovlecei, ceapă) şi cu pastă de brânză sau cu chiftelute din legume sau pui. şi, când erau complet seduşi, am introdus lipiile făcute în casă din făină integrală şi iaurt. Aşa, am scăpat şi de grija lipiilor din făină albă!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dieta pentru creşterea imunităţii
Dieta pentru creşterea imunităţii
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”