Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Cum să faceţi cumpărături sigure pentru Paşte

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România vine în această periodă cu sfaturi utile pentru toţi consumatorii produselor tradiţionale precum ouăle, carnea de miel şi cozonacul. Iată ce trebuie să ştim despre cele mai populare alimente din această perioadă!

La fiecare aliment, prospeţimea este cea care ar trebui să ne preocupe în primul rând, deoarece numai alimentele proaspete ne pot asigura întreaga cantitate de nutrienţi existentă în acestea. În plus, ne putem proteja şi de eventuale toxinfecţii alimentare generate de alimentele în curs de alterare.

Cuprins
Ouăle
Carnea de miel
Cozonac
sus

Ouăle

În comerţ, ouăle se vând în cofrage de 6, 10, 15 şi 30 de bucăţi. |n conformitate cu H.G. nr. 415/2004 privind regimul de comercializare a ouălor, însoţită de Normele metodologice de aplicare, pe fiecare ou trebuie să fie aplicat, prin ştanţare, următoarele informaţii, în ordinea de mai jos:

- sistemul de creştere a găinilor este reprezentat de o cifra de la 0 la 3, astfel: cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic; cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber; cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa; cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătăţite.

- un cod de doua litere care reprezintă ţara de origine (România – RO, Polonia – PL  etc.);
-un cod de două litere care reprezintă judeţul (Buzău – Bz, Bacău – Bc, etc.);
-un cod de trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul judeţului.

Totodată, se aplică, tot prin ştanţare, pe fiecare ou data durabilităţii minimale (DDM), care este data până la care ouăle pot fi consumate. Data durabilităţii minimale trebuie fixată la mai puţin de 28 de zile după data ouatului. Cele două categorii de informaţii se aplică pe fiecare ou supus comercializării.

Pentru o înţelegere a informaţiilor de mai sus vă oferim o interpretare a următorului exemplu de ştanţare aplicat pe un ou. Astfel, codul alfanumeric 3ROBZ012, urmat de codul D.D.M. 21.05.13, se interpretează după cum urmează: oul provine de la o găină crescută în baterii modernizate (cifra 3), ţara de origine este România, crescătorul de păsări se află în judeţul Buzău, iar 012 reprezintă un număr de ordine acordat producătorului, oul poate fi consumat pana la data de 21 mai 2013, inclusiv.

Pe ambalajul de comercializare (cofrag) trebuie să fie menţionate, cu caractere vizibile şi lizibile, informaţii referitoare la:

-Mărimea/greutatea oului- există următoarea clasificare după greutate: ouă XL (73g şi peste), ouă L ( de la 63g până la 73), ouă M (de la 53 g până la 63) şi ouă S (sub 53 g);
-Numărul de ouă aflate în ambalajul de comercializare(cofrag);

-Clasa de calitate (ouă categoria A sau ouă proaspete, ouă categoria B sau ouă calitatea a doua);
-Numele sau denumirea şi adresa unităţii care a ambalat sau a celei pentru care se ambalează ouăle;

-Ţara de origine;
-Termenul de valabilitate, urmat de recomandările de depozitare;
-Metoda de producţie/sistemul de creştere a găinilor (0,1,2 sau 3).

Opţional, pe cofrag mai pot fi menţionate: preţul de vânzare, indicaţii despre modul de furajare a găinilor ouătoare, informaţii nutriţionale la 100g produs sau pentru un ou cu greutate medie (53 grame), informaţii care să promoveze vânzarea ouălor cu condiţia ca acestea şi modul în care sunt alcătuite să nu inducă în eroare consumatorul.

Important de ştiut despre ouă!

Ouăle nu se spală, respectiv nu se curăţă înainte sau după clasificarea lor. Ouăle nu se supun niciunui tratament de conservare, nu se păstrează în spaţii refrigerate (unde temperatura este menţinută artificial sub  5⁰C). După cumpărare, ouăle se păstrează în frigider. Dacă de la data ouatului au trecut nouă zile, ouăle sunt considerate extra proaspete, după 9 zile de la data ouatului până la a 27 zi dupa data ouatului, ouăle sunt considerate proaspete.

Calitatea unui ou depinde de sistemul de creştere al găinilor (0, 1, 2 şi 3) şi de hrana administrată acestora. Ouăle cele mai gustoase şi hrănitoare sunt cele provenite de la găini crescute în sistem ecologic, unde există norme stricte legate de suprafaţă, dar şi de furajele care se administrează acestora. Aceste ouă sunt marcate cu cifra 0. La polul opus se află ouăle provenite de la găini crescute în baterii modernizate. Preţul ouălor depinde de cantitatea de ouă cumpărate, greutatea acestora şi modul în care au fost crescute găinile (0, 1, 2 şi 3).

În comerţ, găsiţi şi ouă gata vopsite. Acestea provin numai de la găini crescute în baterii. În final, vă oferim următorul sfat: cu cât data durabilităţii minimale este mai departe de momentul cumpărării, cu atât oul este mai proaspăt, astfel crescând şansele de a cumpara oua extra proaspete.

Curiozităţi despre ouă
Ştiţi câte ouă puteţi cumpăra cu 5 dolari americani în diferite ţări ale lumii? Ne-am interesat şi am aflat că: în China cumperi 57 de ouă, în România 43 de ouă, în SUA 34 de ouă, în Canada 19 ouă şi în Suedia 15 ouă. Un român consumă în fiecare lună, în medie, 20 de ouă, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistică.

Cel mai bine tolerat de organism este oul fiert moale. Acesta este digerat în 1-2 ore, în timp ce omleta se digeră după 3 ore. Un ou mărimea M furnizează organismului 80 kcal, 6,6 g proteine, 5,9 g lipide, 0,07 sodiu,100 mg fosfor, 70 mg potasiu, 30 mg calciu, 1,4 mg fier, 6 mg magneziu, 80 mg clor, 30 mg sulf, 0,27 g colesterol. De ordinul microgramelor găsim complexul de vitamine B, lecitină, iod, cupru, mangan şi zinc. Colesterolul se găseşte în gălbenuşul oului.

sus

Carnea de miel

Este o carne roşie, bogată în acizi graşi Omega 3, zinc (100 g carne de miel conţine 40% din doza zilnică recomandată de zinc), complexul de vitamine B, hipocalorică, din 100 g carne de miel preparată numai la grătar sau la cuptor asimilăm 160 kcal.

Cum se recunoaşte carnea de miel proaspătă?

Aprecierea prospeţimii cărnii de miel se realizează organoleptic, folosindu-se organele de simţ: văzul, mirosul şi pipăitul. Astfel, aprecierea organoleptică are în vedere următoarele:

  • aspectul: la carnea proaspătă suprafaţă este acoperită cu o peliculă uscată, iar în secţiune, carnea este lucioasă şi slab umedă;
  • culoarea: la suprafaţă este roz, iar în secţiune culoarea este roşie, caracteristică speciei şi regiunii anatomice;
  • consistenţa: fermă şi elastică, urma lăsată de apăsarea cu degetul dispare repede;
  • mirosul: plăcut, caracteristic speciei;
  • grăsimea: albă şi compactă;
  • măduva oaselor: elastică, lucioasă, iar în secţiune umple complet canalul medular;
  • tendoane şi articulaţii: lucioase, elastice, tari, lichid sinovial limpede;
  • bulionul (fiertura de carne după sedimentare): limpede şi aromat, cu un strat de grăsime la suprafaţă.


Recomandăm consumatorilor să achiziţioneze miei verificaţi de către medicul veterinar, cu o greutate a carcasei de peste 12 kg. Mieii sub această greutate au un conţinut ridicat de apă, ceea ce face ca prin operaţia de pregătire (fierbere, prăjire, frigere) să se diminueze cantitativ foarte mult (cantitatea de preparat aptă de consum).

Preţul unui kg de carne de miel variază de la 15 lei, în oraşele mici, la 36 de lei în marile oraşe (Bucureşti, Constanţa, Timişoara etc). O ultimă găselniţă a comercianţilor, afişarea preţului la carne de miel pentru 100 g de produs. Astfel, în unul din marile magazine ale Bucureştiului, preţul la carnea de miel era de 2,79 lei/100 g.

sus

Cozonac


Este o prăjitură tradiţională de Paşte. Cozonacul este un produs cu densitate energetică mare, dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, cu cantitate mare de glucide (peste 50 g glucide la 100 g de produs). Reţeta de cozonac folosită de către bunici/mame şi prietene este pe bază de făină, ouă, zahăr, unt, ulei, lapte, drojdie, esenţa de rom, sare, nuca şi/sau stafide/rahat.

Din păcate, marii producători de produse de panificaţie şi produse de cofetărie au umblat la reţeta clasică a cozonacului, folosind materii prime de calitate scăzută. Ne referim la făina care nu este panificabilă decât prin folosirea amelioratorilor. De asemenea, s-au scos din reţetă untul şi laptele, pentru a scădea costul de producţie, şi s-au introdus mulţi aditivi alimentari. Pe piaţa românească există sortimente de cozonac cu 14 aditivi, adică ”chimicale cu lingura”.





“Paştele este o singură dată în fiecare an, nu merită să cumpărăm cozonac cu chimicale. Nici cozonacul nu mai este ce-a fost! S-a inventat cozonacul cu fibră de cartof şi pesmet! Citiţi eticheta! Alegeţi în cunoştinţă de cauză! Alegeţi calitatea şi nu cantitatea!” a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC România.

De asemenea, este recomandat să citiţi foarte bine eticheta de pe orice produs. Fiţi atenti şi la vinul pe care îl cumpăraţi, la vopseaua de ouă, fructele, legumele şi orice alte aliment.



Citește și:
Ai grija de silueta: Ghid de supravieţuire în perioada de Paşte
Moderaţie alimentară şi mişcare - recomandări pentru Paşte!
Mesaje de Paşte pentru cei dragi
Exclusiv Online - 10.04.2015
Citește pe descopera.ro
Aceştia să fie EXTRATEREŞTRII de pe Planeta 9? Dovezi ale existenţei unei LUMI rebele în Sistemul nostru Solar, descoperite acum Aceştia să fie EXTRATEREŞTRII de pe Planeta 9? Dovezi ale existenţei...
S-a AFLAT cine a transmis CORONAVIRUSUL care UCIDE oamenii pe capete. A ajuns deja în UE S-a AFLAT cine a transmis CORONAVIRUSUL care UCIDE oamenii pe capete....
Vărsător Vărsător 20 ianuarie - 18 februarie

Este posibil ca în luna ianuarie să se accentueze o atmosferă tensionată în domeniul sentimental. Nu este însă cazul să vă demoralizaţi. Inspiraţia şi inventivitatea vă pot aduce realizări...citește mai departe

×

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
Zf.ro
Dezvăluiri de la Iulian Stanciu. De ce a introdus eMag taxa de livrare? Dezvăluiri de la Iulian Stanciu. De ce...
Beţi cafea? Diferenţa între o cafea de...
Cel mai mare pericol de care trebuie să...
BusinessMagazin.ro
Cine sunt cei care ne ascultă discuţiile prin smartphone-uri. Sunt plătiţi cu 12 dolari pe oră şi notează fiecare cuvânt pe laptopurile lor Cine sunt cei care ne ascultă discuţiile...
1 din 100 de oameni sunt psihopaţi. Te...
Mediafax.ro
Ca „muritorii de rând”. Ce nume de familie vor purta Harry şi Meghan după ce renunţă la titulatura „Alteţa sa regală” Ca „muritorii de rând”. Ce nume de...
Preşedintele USR Găvojdia, acuzată că...
Avion prăbuşit în Kazahstan. Bilanţul...
Gandul.info
Lovitură pentru farmacii. Ce medicament dispare de pe piaţă! Era în topul vânzărilor Lovitură pentru farmacii. Ce medicament...
Noul indicator care i-a indus în eroare...
Carte de identitate de la 12 ani, imagine...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ApropoTv.ro
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor "Îmi pare rău că iubitul tău se uită...
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat...
De necrezut! FOTO | Ea e vedeta Disney devenită...
Go4it.ro
Cât costă acum primul iPhone din 2007? Poate să ajungă la un preţ mai mare decât o maşină nouă Cât costă acum primul iPhone din 2007?...
Telekom anunţă creşteri de preţ pentru...
Satelit de telecomunicaţii, în pericol...
ProMotor.ro
Femeile declară: astea sunt „poziţiile ideale” în maşină! Femeile declară: astea sunt „poziţiile...
I-au furat roțile înainte să fie lansată....
A modificat un LOGAN și acum conduce o...
Descopera.ro
Ce s-a întâmplat cu corpul unei FEMEI când a început să FACA sex mai des? Experţii au fost UIMIŢI Ce s-a întâmplat cu corpul unei FEMEI...
IMAGINI video care par ireale. Cum se lucrează...
BARBAR! O tânără frumoasă cu un soţ...
ULTIMA ORĂ
Momentul în care avionul ucrainean ar fi fost lovit de o rachetă. Detaliile care indică autenticitatea înregistrării video

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.