Este avort spontan?
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Da, combinatia de dureri pelvine si sangerare poate insemna la o gravida amenintare de avort.... citește

Cele mai
APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Cum ajungi să te îngraşi? Şi cum începi să slăbeşti sănătos?

Ce faci când constaţi ca hainele nu te mai încap, iar cureaua pantalonilor a devenit prea mică?
Realizezi instantaneu că numărul kilogramelor acumulate a depăşit limita cu care erai obişnuită, dar te amăgeşti singură spunându-ţi ”m-am îngrăşat un pic, câteva kilograme în plus nu-s o tragedie” şi ignori problema evidentă.

Cum reacţionăm când ne îngrăsăm?

Zilele, săptămânile şi chiar lunile trec în continuare, în timp ce tu dai la o parte hainele care nu te mai încap, îţi cumperi altele cu o mărime mai mare ca sa te simţi confortabil, dar continui cu acelaşi regim de viaţă, continui să mănânci în acelaşi ritm, adică aceleaşi lucruri nesănătoase sau aceleaşi cantităţi (prea) mari de mâncare şi eventual la ore complet aiurea faţă de ceea ce înseamnă un regim de viaţă sănătos.

Treptat te obişnuieşti cu ideea că te-ai îngrăşat, dar de regulă nu realizezi prea curând impactul adevărat pe care acest lucru îl are asupra ta, iar la un moment dat se produce inevitabilul: te urci pe cântar şi vezi cum indicatorul acestuia arata o cifră imensă, sau îmbraci un lucru preferat, te uiţi în oglindă şi vezi cum hainele ”pocnesc” pe tine… acel ”un pic” a devenit deodată o povară de care realizezi că nu poţi scăpa prea uşor.

Îngrijorarea începe să pună stăpânire pe mintea ta, iar ideea că ”trebuie să slăbesc” începe să te frământe constant. Începi să cauţi diete de slăbire uşoare, rapide, care să facă minuni peste noapte. Îţi întrebi prietenele, colegele de serviciu ca să-ţi recomande un regim rapid de slăbire, sau cauţi de internet vreuna, dar constaţi că nimic nu ţi se potriveşte cu dorinţa de a-ţi păstra măcar o parte din alimentele preferate şi a slăbi repede în acelaşi timp, fără eforturi prea mari.

Am întâlnit foarte puţine femei care atunci când s-au îngrăşat doar câteva kilograme (2-4 kg) să reacţioneze imediat pentru a slăbi şi a-şi menţine silueta, dar ştiu că există şi nu pot decât să le invidiez puţin. Bine, recunosc, puţin mai mult.

Din ce am auzit la foarte multe persoane din jurul meu, când au câteva sau ceva mai multe kilograme în plus majoritatea femeilor apelează la unele din cele mai vehiculate diete printre prietenii apropiaţi, dar în acelaşi timp foarte multe femei se plâng de ”chinul de a ţine o dietă”, de efectul yo-yo sau se vaită de rezultatele proaste ale dietelor, deci soluţia corectă eu nu o văd acolo.

Deci, ce faci atunci când ajungi să ai peste 10, 15 sau chiar 20 de kilograme în plus?

Eşti dispusă să te chinui cu orice dietă de slăbire timp de 2-3 luni pentru ca apoi să te îngraşi la loc sau, mai rău, să ajungi să te îmbolnăveşti deoarece organismul tău s-a dat peste cap?

Atunci încep problemele adevărate, pentru că un regim sănătos de slăbire nu trebuie să fie chinuitor, nu trebuie să-ţi pună sănătatea în pericol, iar rezultatele lui trebuie să fie pe termen lung.

La mine declic-ul s-a produs când, printr-o întâmplare, am ajuns să-mi verific greutatea (evitasem până atunci multă vreme să mă urc pe un cântar, încercând să amân inevitabilul), iar cifra de 84 de kilograme mi-a produs şocul de care aveam nevoie pentru a lua măsuri. Nu mai avusesem greutatea asta de când fusesem însărcinată, iar diferenţa de 20 de kg faţă de cât obişnuiam să am şi cât îmi doream să am era imensă. Inacceptabil de imensă.

Atunci am hotărât că trebuie să fac o schimbare majoră în alimentaţia mea şi nu oricum, ci o schimbare ”ca la carte”, pentru că vreau ceva care să dureze şi o fac pentru mine, deci trebuie să fie cea mai bună soluţie.

Cum începi să slăbeşti sănătos?

Lucrând în domeniu presei pentru femei de 22 de ani am citit foarte multe materiale despre multitudinea de diete de slăbire existente şi testate de toată lumea, m-am documentat frecvent atât în interes profesional cât şi pentru curiozitatea personală, am aflat poveştile şi impresiile a multor cititoare care se luptau cu kilogramele în plus şi am discutat pe subiectul slăbirii cu numeroşi specialişti în domeniu, iar de fiecare dată concluzia mea a fost că nu există o dietă de slăbire miraculoasă care să răspundă nevoilor tuturor, iar regimurile tipice (fixe) care pot funcţiona la anumite persoane cu siguranţă nu vor funcţiona la multe alte persoane.

Bun, şi atunci ce-i mai bine de făcut pentru a slăbi?

Răspunsul este simplu, mai bine ceri părerea unui medic specializat în nutriţie şi slăbire, doar nu degeaba există această meserie, nu?

Obezitate şi supraponderabilitatea sunt în creştere atât pe plan mondial cât şi la noi în ţară, iar consecinţele acestora asupra sănătăţii sunt grave rău de tot. Poate de aceea în ultimii ani au apărut şi la noi mai multe clinici dedicate nutriţiei şi slăbirii, iar tot mai mulţi medici se dedică acestui domeniu.

Am decis în consecinţă să caut o clinică specializată în nutriţie şi slăbire, unde să găsesc nişte specialişti de încredere că să mă pot lăsa liniştită pe mâna lor pentru a slăbi sănătos.

De ce un centru şi un medic specialist în nutriţie pentru a slăbi sănătos?

O dietă personalizată realizată de un medic nutriţionist înseamnă pe scurt o dietă croită special pentru tine, exact pentru nevoile organismului tău.
Este o dietă adaptată din toate punctele de vedere pentru tine, deci fără tipare, fără să te chinui să ţii un regim, fără să te înfometezi sau să-ţi pui în pericol sănătatea.

Un regim de slăbire corect personalizat va duce nu doar la pierderea unor kilograme, dar şi la îmbunătăţirea sănătăţii datorită recomandărilor nutriţionale echilibrate şi în concordanţă cu problemele şi nevoile organismului tău.

Într-un centru specializat în nutriţie şi slăbire ai mai mulţi specialişti la îndemână, iar aici nu doar ţi se face profilul nutriţional, dar eşti şi ajutat să duci lupta contra kilogramelor în plus.

Este important să comunici fără probleme cu nutriţionistul tău, să existe o relaţie deschisă, să existe flexibilitate şi seriozitate la fel de mult cum contează să ai un medic cu experienţă, iar datorită tuturor acestor motive de mai sus eu am apelat la dna doctor Mădălina Truică, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice din cadrul centrului Smart Nutrition.

Câte persoane au încercat singure diverse diete auzite, recomandate de prieteni pentru a eşua (mai devreme sau mai târziu) în dorinţa lor de a slăbi? Şi oare câte au ajuns să se îngraşe mai tare sau să-şi facă rău printr-un regim care deşi a dus la slăbire a afectat şi funcţionarea organismului.

Multe persoane încearcă dietele auzite printre prieteni chiar dacă despre unele se ştie că pot fi periculoase şi vă povestesc un singur exemplu. Am o colegă, care vara trecută a ţinut dieta Dukan. Se documentase în privinţa ei, citise avertizările numeroase privind pericolul pentru sănătate ale acestei dietei şi deci ştia despre riscurile implicate, dar a considerat că merită efortul pentru a slăbi mai multe kg şi în plus ea este o persoană puternică, rezistentă iar probleme de sănătate datorate unei diete nu i se pot întâmpla ei.

După aproximativ 2 săptămâni de dietă Dukan însă organismul ei a cedat şi a ajuns la urgenţă cu dureri foarte mari, dar evident atunci nimeni nu s-a deranjat să caute cauzele adevărate ale problemei, i s-a dat un calmant şi a fost trimisă acasă. Problemele au continuat şi atunci a decis să meargă la mai mulţi medici pentru un control amănunţit. Verdictul a fost simplu: aparatul digestiv fusese complet dat peste cap, iar din acel moment a trebuit să se trateze pentru asta.

Nu trebuie să riscăm cu sănătatea noastră, iar dacă o preţuieşti cu adevărat atunci fă un efort şi consultă un medic când ai probleme, inclusiv pentru probleme de greutate.

Majoritatea dintre noi am urmat cel puţin o dietă fără s-o facem sub îndrumarea medicului şi n-am păţit nimic. Dar care au fost rezultatele, cât de dificil a fost s-o ţinem şi cât de des suntem supuşi să riscăm?

Cu ce alte probleme se mai confruntă cei care încearcă singuri să ţină diverse diete de slăbire? Am rugat-o pe dna doctor Mădălina Truică să-mi răspundă din experienţa dânsei:

Până să ajungă la mine, majoritatea pacienţilor mei au urmat diverse diete prin care au încercat să piardă în greutate. Numitorul comun au fost dietele eşuate datorită faptului că erau mult prea restrictive sau neconcordante cu programul lor de lucru sau cu preferinţele alimentare.
Aceste diete sunt greu de urmat pe termen lung, abandonul lor fiind însoţit adesea de stări emoţionale negative precum demotivare, tristeţe sau vinovăţie şi urmat de reîntoarcerea la vechile obiceiuri alimentare
.”

Sună cunoscut nu-i aşa?

De ce ne îngrăsăm (repede)?

Cu excepţia cazurilor în care îngrăşarea nu este cauzată de vreo boală anume (sau vreo dereglare în organism), este evident că ne îngrăşăm deoarece mâncam mai mult decât consumăm. Dar de ce, cum ajungem în situaţia asta mai ales dacă încercâm deseori să mâncăm corect?

Orarul neregulat al meselor, cu absenţa uneia dintre mesele principale (micul dejun sau prânzul) reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale îngrăşării. Acest pattern este urmat inevitabil de un consum mai mare de alimente în a doua parte a zilei, de obicei la cină. De cele mai multe ori se asociază şi lipsa activităţii fizice.

Planificarea şi prepararea meselor precum şi aprovizionarea cu alimente sunt activităţi consumatoare de timp dar necesare pentru implementarea unui regim alimentar echilibrat. Mulţi dintre pacienţii cu probleme de greutate nu conştientizează importanţa alocării unui timp minim necesar pentru aceste activităţi
.” mi-a spus medicul nutriţionist Mădălina Truică legat de ele mai frecvente cauze ale îngrăşării.

Am ajuns să cunosc multe lucruri din teoria privind alimentaţia sănătoasă, de ani de zile citesc despre asta şi o aud de la atâţia medici, dar cu toate astea să o aplici în practică nu e mereu uşor. Şi cunosc mulţi oameni în aceeaşi situaţie, care tot s-au îngrăşat.

”De ce m-am îngrăşat?” v-aţi întrebat vreodată încercând apoi să găsiţi toate cauzele care au dus la îngrăşare?
Cred că şi aici ne păcălim singuri de multe ori, bifăm rapid cele mai convenabile motive şi apoi relaxaţi că ne-am găsit o scuză ne imaginăm (amăgim) că vom remedia din când în când, pe ici şi colo cauzele, iar cu asta vom slăbi.

Lista mea scurtă de motive ale îngrăşării (cu care m-am păcălit singură multă vreme) a fost aceasta:

• alegerile alimentare (nu întotdeauna sănătoase)
• serviciul
• lipsa timpului
• stresului
• pofta (mâncatul de poftă)

Abia când am intrat în programul de dietă personalizată cu dna dr Mădălina Truică am realizat toate greşelile făcute (deoarece avem cu toţii darul de a ne amăgi singuri), iar lista de cauze a îngrăşării poate fi mult, mult mai lungă, dar despre asta cât şi mai multe amănunte despre consultaţiile cu medicul nutriţionist veţi citi în articolul următor: ”Primii paşi către o dietă sănătoasă de slăbire

Citește și:
Slăbeşte sănătos: primii paşi către o dietă personalizată de slăbire
Slăbeşte sănătos: Cum se ţine o dietă personalizată de slăbire?
Cum putem evita efectul yo-yo după dieta de slăbire?
Dr. Mihaela Bilic: 10 reguli esenţiale pentru o dietă sănătoasă


Exclusiv Online - 26.10.2017
Taguri: slabire, dieta
Citește pe one.ro
Fabuloasa viaţă a unei miliardare de 28 de ani.  Preferă avionul privat şi mesele cu 18 feluri de mâncare Fabuloasa viaţă a unei miliardare de 28 de ani. Preferă avionul privat...
Andreea Bălan, tur impresionant în dressing. ”Eu sunt o zgârcită. Nu vă imaginaţi că dau foarte mult pe pantofi” Andreea Bălan, tur impresionant în dressing. ”Eu sunt o zgârcită....
Balanţă Balanţă 22 septembrie - 22 octombrie

Balanţele au o lună în care aspectul profesional are un impact major asupra vieţii lor. Muncesc extrem de mult în iulie, dar  ar putea obţine şi o mărire de salariu. Cariera se află în...citește mai departe

×

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
One.ro
Meghan Markle, primele fotografii cu burtica de gravidă. Ce mesaj emoţionant a transmis prin rochia aleasă Meghan Markle, primele fotografii cu burtica...
Fabuloasa viaţă a unei miliardare de 28...
Alina Puşcău, adevăratul motiv pentru...
Zf.ro
Este OFICIAL! Vestea pe care o aşteptau TOŢI românii: MEGA-PROIECTUL de peste 350.000 de metri pătraţi intră în LINIE dreaptă Este OFICIAL! Vestea pe care o aşteptau...
BREAKING NEWS! Industria auto se MĂREŞTE...
BREAKIGN NEWS - Este OFICIAL! O sărbătoare...
BusinessMagazin.ro
Cum a PROFITAT o femeie de NEFERICIREA oamenilor foarte bogaţi şi a reuşit să facă o afacere din asta Cum a PROFITAT o femeie de NEFERICIREA oamenilor...
Ţara unde oamenii îşi încuie rar casele,...
Descopera.ro
Modalitatea incredibilă prin care poţi CĂLĂTORI în TIMP, detectată de o cercetătoare de la Caltech. ''Am denumit-o Iepurele INVIZIBIL'' Modalitatea incredibilă prin care poţi...
Secretul pe care toţi bărbaţii trebuie...
BĂRBATUL care a uimit o lume întreagă...
Mediafax.ro
Un cântăreţ celebru RENUNŢĂ la carieră, în plină glorie. Motivul e EMOŢIONANT: „Nu mai am stomacul pentru aşa ceva. E ultimul meu interviu. Mă retrag” Un cântăreţ celebru RENUNŢĂ la carieră,...
Caz ŞOCANT pe Instagram. Ce au fost în...
Facebook a recunoscut oficial! Ce date au...
Gandul.info
Tăieri de buget de la STRĂZI şi SPITALE. Bani mai mulţi pentru RELIGIE şi DISTRACŢIE. Vezi cum justifică Primăria Capitalei REÎMPĂRŢIREA banilor Tăieri de buget de la STRĂZI şi SPITALE....
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
BREAKING NEWS: Simona Halep tocmai a luat decizia de care se temeau toţi! Cel mai negru coşmar s-a adeverit BREAKING NEWS: Simona Halep tocmai a luat...
ULTIMA ORĂ: Lovitură în plin pentru Gigi...
Elena Udrea ar fi luat decizia care poate...
ApropoTv.ro
Cătălin Botezatu, critic în privinţa arestării Elenei Udrea. ”Măsurile luate sunt puţin cam drastice” Cătălin Botezatu, critic în privinţa...
Christian Sabbagh, tată pentru a patra...
Sătulă de critici, o vedetă a dezvăluit...
Go4it.ro
Cum să îi construieşti ACASĂ propriul tău telefon mobil Cum să îi construieşti ACASĂ propriul...
DEZASTRU pe orbita Pământului. NASA a...
Telefonul NOKIA care face LEGEA în gama...
ProMotor.ro
A condus cu 216 km/oră pe Centura Bucureşti! Când au oprit maşina, poliţiştilor nu le-a venit să creadă cine era la volan A condus cu 216 km/oră pe Centura Bucureşti!...
GESTUL care a intrigat INTERNETUL. De ce...
S-a publicat regulamentul! Uite cum obţii...
ULTIMA ORĂ
O DRONĂ „Made in Romania” a impresionat străinii! Ce are special dispozitivul | VIDEO

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.