Cele mai bune sfaturi pentru o digestie sănătoasă

Află ce alimente trebuie să consumi ca să ai o digestie sănătoasă şi ce obiceiuri nocive trebuie să eviţi pentru a fi în formă.
  • Publicat:
Cele mai bune sfaturi pentru o digestie sănătoasă

Sistemul digestiv este un laborator complex şi perfect, alcătuit din tub digestiv (cavitate bucală, faringe, esofag, stomac, intestin subţire, intestin gros) şi glande anexe (glande salivare, ficat, pancreas). Alegerile alimentare, hidratarea, mişcarea, mesele regulate au un rol important pentru menţinerea sănătăţii sistemului digestiv. Iată cele mai bune sfaturi pentru a avea o digestie ca la carte!

Digestia optimă joacă un rol cheie în menţinerea sănătăţii organismului. Printr-un proces complex, sistemul digestiv este cel ce transformă hrana din stare pură în energie şi în substanţe necesare sintezei ţesuturilor organismului. Neglijarea sănătăţii digestive poate duce în timp la unele probleme de digestie şi implicit la probleme de sănătate. Alimentaţia şi stilul de viaţă îşi pun direct sau indirect amprenta şi asupra sănătăţii digestive. Aşadar, iată ce alimente facilitează digestia.

Adăugaţi alimente bogate în fibre zilnic în meniu

Fibrele se găsesc atât în cerealele integrale, cât şi în legume, leguminoase, fructe şi sunt cheia pentru o digestie optimă. Persoanele care au în dietă în mod regulat fibre nu au probleme precum constipaţia. De altfel, consumul de fibre ajută şi la evitarea unor afecţiuni precum hemoroizi, diverticuloză, sindron de colon iritabil. Includeţi în dietă tărâţe de grâu, tărâţe de ovăz, nuci, seminţe.

Consumaţi grăsimi, dar cu moderaţie

Organismul are nevoie de grăsimi pentru o bună funcţionare, însă nu consumaţi o cantitate prea mare de grăsimi, acestea pot înceti procesul digestiv şi se poate instala constipaţia mai uşor. Alegeţi carnea slabă.

Mâncaţi la fix!

Stabilirea unui program regulat de mese şi gustări este de asemenea de folos pentru un sistem digestiv perfect.

Beţi suficientă apă!

Digestia nu se poate realiza corect de la A la Z fără apă. Persoanele care nu consumă suficientă apă zilnic, se plâng mai des de probleme precum constipaţia.

Evitaţi fumatul, alcoolul, stresul

Toate acestea îşi pun negativ amprenta şi asupra bunei funcţionări a tractului digestiv. Fumătorii, consumatorii de alcool, dar şi persoanele super stresate se plâng mai des de probleme precum arsuri la stomac, balonare.

Mergeţi pe jos, faceţi sport!

De data asta nu vă prezentăm beneficiile mişcării pentru menţinerea sănătăţii fizice, a sănătăţii mentale şi pentru menţinerea greutăţii, ci şi beneficiile exerciţiului fizic pentru o digestie optimă. Mişcarea facilitează procesul de descompunere a alimentelor în tractul digestiv şi previne constipaţia.

Consumaţi zilnic iaurt

Probioticele, bacterii sănătoase – prezente în mod natural în tractul digestiv – sunt extrem de necesare pentru sănătate. Ele ajută la absorbţia de nutrienţi, la întărirea sistemului imunitar, scad din efectele negative ale antibioticelor. Se găsesc în iaurt, kefir, murături.

Iaurtul este un aliment util digestiei şi trebuie integrat în dietă.

De altfel, datorită fermentului unic Bifidus ActiRegularis din iaurturile Activia, Societatea de Nutriţie din România recomandă produsele Activia în fiecare zi, ca parte a unei diete echilibrate. Fiecare iaurt Activia conţine miliarde de fermenţi Bifidus ActiRegularis care, ajunşi în flora intestinală, contribuie la echilibrul organismului.

Pe piaţă, se găsesc peste 20 de sortimente de iaurturi Activia cu Bifidus ActiRegularis: iaurt simplu, iaurturi cu cereale integrale şi fructe, iaurturi de băut cu sau fără fructe, o gamă de mic dejun, cu topper de cereale, iaurturi cu seminţe (natur sau cu fructe şi cereale).
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân