Carbohidraţi buni: surse româneşti de calitate

Carbohidraţii sunt elemente importante în dietă şi pot fi luaţi din legume şi fructe româneşti de calitate. Iată cele mai bune surde de carbohidraţi sănătoşi!
  • Publicat:
Carbohidraţi buni: surse româneşti de calitate
Afine

Carbohidraţii, indiferent de reputaţia negativă conferită uneori de mass-media, sunt elemente esenţiale bunei funcţionări a organismului. Fără ei, pe termen lung, inima, creierul şi alte organe vitale nu ar funcţiona. Sfatul medicilor din toată lumea este să evitaţi dietele ce nu conţin carbohidraţi suficienţi şi să ardeţi surplusul de kilocalorii prin tipul de mişcare ce vi se potriveşte.

Mulţi sceptici vor spune că trebuie să consume doar produse de import pentru a consuma aşa numiţii carbohidraţi buni – cartof dulce, quinoa, orez brun, banane etc fiind renumite. Dar nu au dreptate. Am fost în câteva pieţe din România şi am făcut un clasament al legumelor şi fructelor de sezon care conţin aşa zişii carbohidraţi buni. Toate made in Ro.

Afine – sursă delicioasă de carbohidraţi buni

Li se spune în multe articole superfood, datorită antioxidanţilor din compoziţie. De asemenea sunt bogate în apă şi au circa 15% carbohidraţi. Mai conţin vitamina C, vitamina K şi magneziu. Beneficiile iubitorilor de afine nu se opresc aici, micile fructe ajută la îmbunătăţirea memoriei vârstnicilor şi luptă împotriva stresului oxidativ. În general, copiii le adoră, afinele fiind printre primele fructe recomandate atunci când începe diversificarea alimentaţiei la bebeluşi. Atunci când aveţi posibilitatea, alegeţi afinele de pădure şi nu doar cele de cultură. Un kilogram de afine de cultură se vinde în pieţele din Bucureşti cu preţuri între 12 şi 20 lei.

Mere – sursă de carbohidraţi buni la îndemână

Cum ar fi viaţa fără gustul acrişor şi revigorant al merelor? Iar România este una dintre ţările norocoase, soiurile cultivate aici sunt pline de savoare. Preţul unui kilogram de mere produs în Ro este cuprins între 1 leu şi 5 lei. În vestul Europei preţul porneşte de la 2 euro (circa 9,5 lei) pentru un kilogram. În general, merele conţin cam 13-15% carbohidraţi. S-a dovedit ştiinţific, persoanele care consumă regulat mere ţin sub control nivelul glicemiei şi prezintă un risc mai mic de dezvolta boli cardiovasculare. De asemenea, merele sunt încadrate de către cercetători în categoria alimentelor ce ajută organismul să lupte împotriva maladiilor.

Fasole roşie – sursă săţioasă de carbohidraţi buni

O veche cunoştinţă a românilor, fasolea roşie este pusă la categoria premianţilor atunci când vorbim despre alimente care conţin carbohidraţi buni. Gătite conţin 22,8% carbohidraţi. Fasolea roşie este de asemenea, bogată în fibre şi antioxidanţi precum antocianine şi izoflavone. S-a constatat că un consum regulat ajută la menţinerea sănătăţii colonului, ajută la menţinerea nivelului optim al glicemiei. Gătiţi regulat într-un mod cât mai sănătos, fără prăjeli. În general, preţul unui kilogram de fasole roşie se situează în jurul sumei de 11 lei.

Conopida – carbohidraţi buni din grădina bunicii

Unii s-au săturat de gustul de conopidă din copilărie, însă atunci când au de ales între gustul de broccoli sau varză de Bruxelles preferă varianta neaoaşă. Conopida este săracă în carbohidraţi şi are un conţinut bogat de vitamina C şi de vitamina K, care ajută la eliminarea inflamaţiilor din organism. De asemenea, femeilor care doresc să devină mame şi femeile însărcinate li se recomandă să profite de conopidă în sezon, fiind bogată în folaţi, indispensabili pentru evitarea defectelor de tub neural la copii. Preţul variază în jurul sumei de 3 lei pentru un kilogram.

Pere – sursă de carbohidraţi buni recomandată tuturor

Sunt bucătari care atunci când vor să reinventeze aromele unei salate din frunze verzi adaugă câteva bucăţele de pară stropite cu lămăie şi condimente secrete. Sunt oameni care nu se despart delicios fruct nu doar pentru arome ci şi pentru menţinerea unui tranzit intestinal optim. Pentru acest efect, este indicat să se consume fructul cu coajă, preferabil din surse ecologice.

Gustul dulce-acrişor şi conţinutul bogat de fibre, vitamine, cupru şi boron – un nutrient care ajută la fixarea calciului în organism, le conferă perelor statutul de vedete ale toamnei. O pară medie conţine circa 25 g carbohidraţi. Medicii nutriţionişti recomandă consumul de pere şi pacienţilor care suferă de reumatism sau artrită. De asemenea, sucul de pere contribuie la calmarea durerilor produce de diverse procese inflamatorii în organism prin efectul său uşor sedativ. Cei care se simt foarte obosiţi fizic şi mental, dar şi femeile însărcinate pot face o cură cu pere din producţia autohtonă. Preţul unui kilogram de pere variază în funcţie de soi, mărime şi grad de coacere între 2 şi 5 lei.

Carbohidraţi – de ce este nevoie de ei?

Aceşti nutrienţi ne dau energie. Pentru o dietă echilibrată, aproximativ jumătate din numărul de calorii trebuie să vină carbohidraţi proveniţi din cereale integrale, leguminoase, legume şi fructe proaspete. Pentru a menţine greutate şi pentru a pierde kilogramele în plus este ideal să consumăm carbohidraţi buni dimineaţa şi la prânz. În cea de a doua parte a zilei şi la cină, organismul are nevoie mai multă de proteine din carne slabă, brânzeturi slabe, peşte. Acestea pot fi însoţite de legume sărace în glucide şi sărace în carbohidraţi precum (ardei, castraveţi, varză, vinete, dovlecel, ciuperci, fasole păstăi.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”