5 sfaturi ca să eviţi îngrăşarea de Sărbători

Zilele acestea, petrecerile şi mesele festive se ţin lanţ. Dacă în cursul anului, ai reuşit să slăbeşti, acum trebuie să treci proba de foc a menţinerii. Specialiştii în nutriţie au observat de această perioadă poate fi extrem de stresantă pentru persoanele care s-au luptat luni de zile să slăbească. Însă câteva zile nu îngrăşă pe nimeni atât de mult dacă sunt respectate nişte reguli simple.
  • Publicat:
5 sfaturi ca să eviţi îngrăşarea de Sărbători

Zilele acestea, petrecerile şi mesele festive se ţin lanţ. Dacă în cursul anului, ai reuşit să slăbeşti, acum trebuie să treci proba de foc a menţinerii. 

Specialiştii în nutriţie au observat de această perioadă poate fi extrem de stresantă pentru persoanele care s-au luptat luni de zile să slăbească. Însă câteva zile nu îngrăşă pe nimeni atât de mult dacă sunt respectate nişte reguli simple.
 
Pacienţii cu probleme grave de greutate, aflaţi la dietă, sunt cei mai expuşi “pericolului” numărul 1 al Sărbătorilor: îngrăşarea. “Pentru mulţi dintre aceştia, frica de a nu se îngrăşa este chiar mai mare decât numărul real al kilogramelor pe care le depun de Sărbători” este de părere Lauren Zuro, nutriţionist la Centrul de Chirurgie Bariatrică Loyola. 
 
“Însă mulţi dintre pacienţii mei sunt deja obişnuiţi cu dieta, rutina de la sala de sport şi monitorizarea greutăţii”, adaugă specialistul care îşi pregăteşte pacienţii cu mult timp înainte pentru a face faţă stresului alimentar la care sunt expuşi de Sărbători. 
 
“Deseori, ei cred că dacă retează un antrenament, dacă iau o cină copioasă cu prietenii sau dacă stagnează pe cântar, comit o mare greşeală” spune acelaşi specialist american în nutriţie care este de părere că menţinerea greutăţii sau o îngrăşare uşoară sunt chiar performanţe. Iar pentru ca acul cântarului să nu se ducă mult în sus, Lauren Zuro are câteva recomandări simple şi uşor de aplicat de către oricine. Iată-le!
 
1. Nu merge la nicio petrecere flămând! Dacă o faci, vei mânca mult mai mult decât ai nevoie. Aşa că înainte de orice masă copioasă, consumă un iaurt sau o bucăţică de carne de curcan pentru că altfel, sigur te vei repezi în gustărle calorice.
 
2.Umple-ţi farfuria cu multe legume! Şi combină-le cu puţină carne. Ocoleşte cartofii, leguminoasele şi pâinea!
 
3.Optează întotdeauna pentru farfurii mici şi mănâncă doar câte o lingură din salatele cu multe sosuri. Două, trei sarmale sau două trei bucăţele de cârnat nu se vor simţi pe cântar!
 
4.Bea multă apă şi nu-ţi face un obicei din a-ţi umple paharul cu sucuri dulci. Optează pentru un pahar cu vin roşu bun pe care să-l savurezi pe parcursul întregii mese.
 
5. Şi nu în ultimul rând, vorbeşte cât de mult poţi cu rudele şi prietenii. Lasă mâncarea pe locul doi şi pune socializarea pe primul loc. Aceasta mai ales dacă eşti în compania unor oameni pe care-i vezi rar din cauza lipsei timpului sau a distanţei.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”