Tiroidei (nodul al)

[nodul al tiroidei]

Tumefacţie localizată a glandei tiroide.

Un nodul al tiroidei este asimptomatic, mai rar el provoacă o jenă cervicală sau semne de disfuncţie a glandei tiroide (hipotiroidie sau hipertiroidie). Ecografia poate fi utilă pentru a preciza natura solidă, chistică sau mixtă (semilichidiană) a nodulului. Ea permite mai ales să se pună în evidenţă alţi mici noduli impalpabili. Scintigrafia, necesară întotdeauna, apreciază fixarea iodului pe noduli sau pe nodulii palpaţi şi aspectul restului parenchimului (ţesut funcţional tiroidian).

Un nodul care fixează mai puţin bine iodul decât ţesutul înconjurător se numeşte rece,  un nodul care fixează mai bine iodul se numeşte cald.

Un nodul rece solid sau mixt este de cele mai multe ori benign, în 10% dintre cazuri se dovedeşte a fi malign. Examenul microscopic al nodulului după citopuncţie per­mite diagnosticul. Ablaţia chirurgicală a nodulului rece depinde de caracterul său, malign sau nu.

Un nodul cald antrenează un risc de hipertiroidie ce duce la prezenta  tahicardie, tremurături, o termofobie şi o pierdere în greutate. Tratamentul este sistematic: ablaţia nodulului, radioterapia metabolică (admi­nistrarea unei doze unice de iod 131).

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica