Tendon

Ţesut fibros prin intermediul căruia un muşchi se prinde de un os.

Tendoanele sunt formate din fibre de colagen, hrănite prin vase sangvine foarte fine. Unele (cele ale mâinilor, încheieturii mâinilor, picioarelor) au în plus un înveliş ( teaca sinovială) de aceeaşi natură cu membrana sinovială care acopera capsula articulaţiilor mobile. Ea secretă un lichid lubrifiant care permite o mai bună alunecare în aceste regiuni anatomice supuse unor importante frecări.

Flexibil, dar puţin elastic (muşchiul este cel elastic), tendonul este foarte rezistent.

Rupturile de tendon pot surveni ca urmare a unei tendinite cronice, din cauza fragilizării tendonului, ori pe un tendon în prealabil sănătos în caz de efort violent fără practicarea unei încălziri sau în caz de plagă cutanată profundă.

Tendinitele sunt inflamaţii ale unui tendon, de origine traumatică sau reumatismală.

Tenosinovitele sunt inflamaţii ale tecii sinoviale, mem­brana seroasă care înconjoară unele tendoane.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being