Stres

Stare reacţională a organismului supus unei acţiuni bruşte ( eng. Stress – efort intens).

Sursele de agresiune care constituie factori de stres sunt multiple : traumatism, şoc emoţional, operaţie chirurgicală, intoxicaţie, frig, zgomot, surmenaj,etc .

Agresiunea declanşează la nivel cerebral (hipofiză) o „reacţie de alarmă”, care stimulează secreţia de corticotrofină (ACTH) – de hormoni suprarenalieni (cortizol) care modifică echilibrul psihofiziologic al subiectului şi antrenează îndeosebi o tahicardie, o hiperventilaţie respira­torie şi o vasoconstricţie arterială. Atunci când stresul rămâne minor, el joacă un rol pozitiv ameliorând capacităţile de adaptare la agresiune. Nu acelaşi lucru se întâmplă atunci când agresiunea este foarte intensă ori când ea se pre­lungeşte.

Stresul pune în joc factori neurovegetativi,endocrini sau tisulari.

Cel mai cunoscut „simptom” este ulcerul gastric. Un stimul repetat antrenează contracţia reţelei arteriale care irigă mucoasa stomacului,daca persista avem o insuficienţă circulatorie care cauzează o alterare sau o necroză a ţesuturilor (ische­mie), responsabilă de hemoragii sau de perforaţii ale peretelui gastric.

Alte afectiuni legate de stres figureză afecţiunile cardiovasculare (angor, infarct mio­cardic, hipertensiune arterială), digestive (tulburări de tranzit,colite, ulcere), dermatologice (eczemă, alopecie sau căderea părului), endocrine (risc de decompensare gravă a unei insuficienţe suprarenaliene cronice), ginecologice (tul­burări ale ovulaţiei şi/sau ale fluxului menstrual).

Stresul mai poate fi şi sursa durerilor şi indispoziţiilor de origine neurovegetativă (palpitaţii, stare scurtă de indispoziţie fără pierderea conştienţei, sincopă), stări de oboseală rebelă, de depresie, de insomnie, de anorexie, chiar de confuzie mintală.

„Tratamentul” consta în dobândirea unei mai bune rezistenţe la stres cea ce necesita analiza si modificarea modului de viata al subiectului. In cazul afectiunilor in care stresul este factor de risc/cauza, tratamentul constă în tratarea bolii şi în lupta împotriva stresului.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being