Stres

Stare reacţională a organismului supus unei acţiuni bruşte ( eng. Stress – efort intens).

Sursele de agresiune care constituie factori de stres sunt multiple : traumatism, şoc emoţional, operaţie chirurgicală, intoxicaţie, frig, zgomot, surmenaj,etc .

Agresiunea declanşează la nivel cerebral (hipofiză) o „reacţie de alarmă”, care stimulează secreţia de corticotrofină (ACTH) – de hormoni suprarenalieni (cortizol) care modifică echilibrul psihofiziologic al subiectului şi antrenează îndeosebi o tahicardie, o hiperventilaţie respira­torie şi o vasoconstricţie arterială. Atunci când stresul rămâne minor, el joacă un rol pozitiv ameliorând capacităţile de adaptare la agresiune. Nu acelaşi lucru se întâmplă atunci când agresiunea este foarte intensă ori când ea se pre­lungeşte.

Stresul pune în joc factori neurovegetativi,endocrini sau tisulari.

Cel mai cunoscut „simptom” este ulcerul gastric. Un stimul repetat antrenează contracţia reţelei arteriale care irigă mucoasa stomacului,daca persista avem o insuficienţă circulatorie care cauzează o alterare sau o necroză a ţesuturilor (ische­mie), responsabilă de hemoragii sau de perforaţii ale peretelui gastric.

Alte afectiuni legate de stres figureză afecţiunile cardiovasculare (angor, infarct mio­cardic, hipertensiune arterială), digestive (tulburări de tranzit,colite, ulcere), dermatologice (eczemă, alopecie sau căderea părului), endocrine (risc de decompensare gravă a unei insuficienţe suprarenaliene cronice), ginecologice (tul­burări ale ovulaţiei şi/sau ale fluxului menstrual).

Stresul mai poate fi şi sursa durerilor şi indispoziţiilor de origine neurovegetativă (palpitaţii, stare scurtă de indispoziţie fără pierderea conştienţei, sincopă), stări de oboseală rebelă, de depresie, de insomnie, de anorexie, chiar de confuzie mintală.

„Tratamentul” consta în dobândirea unei mai bune rezistenţe la stres cea ce necesita analiza si modificarea modului de viata al subiectului. In cazul afectiunilor in care stresul este factor de risc/cauza, tratamentul constă în tratarea bolii şi în lupta împotriva stresului.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica