Scleroza combinata a maduvei

Afectare simultană, în măduva spinării, a două zone de substanţă albă, cordonul posterior (fasciculul care vehiculează sen­sibilitatea proprioceptivă sau profundă – muşchi, tendoane, oase, articulaţii) şi cordonul lateral (care conţine fasciculul piramidal care vehiculează motricitatea).

Scleroza combinată a măduvei poate fi secundară unei carenţe în vitamina B12 – este o complicaţie posibilă a bolii lui Biemer netratate – sau unei degenerescenţe spinocerebeloase, întâlnită îndeosebi în cursul bolii lui Friedrich (boală degenerativă a măduvei spinării).

Scleroza combinată conduce la tulburări mixte (sau combinate), în particular tulbu­rări ale sensibilităţii profunde asociate cu contracţii musculare involuntare. Aceste tulburări afectează mai ales membrele inferioare şi conduce la un mers ataxospasmodic (mişcări bruşte de marionetă dezarticulată).

In caz de scleroză combinată prin carenţa în vitamină B12, injecţii cu această vitamină fac să dispară toate tulburările dacă aceste injecţii sunt făcute precoce. Scleroza combinată cauzată de o degenerescenţă spinocerebeloasă evoluează lent spre imobilizarea bolnavului.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica