Saturnism

Totalitate a manifestărilor cauzate de o intoxicaţie cu plumb sau cu săruri de plumb.

Saturnismul afectează de cele mai multe ori anumite profesiuni (sudori, spoitori de vase ctc.).  Eliminarea plumbului este foarte lentă, acesta se acumulează, mai întâi în oase şi apoi în alte ţesuturi. Intoxicaţia acuta se traduce prin dureri abdominale intense cu diaree şi vărsături, sau „colici de plumb”, printr-o polinevrită ( afectare a sistemului nervos periferic) urmate de convulsii care pot fi mortale.

Intoxicaţia cronica adaugă acestor simptome tulburări de comportament, pierderi ale memoriei, dureri de cap, o ceci­tate definitivă, o hipertensiune arterială, gingiile subiectului sunt încadrate de un chenar albăstrui.

Tratamentul constă în eliminarea plumbului cu ajutorul agenţilor chelatori admi­nistraţi in cure discon­tinue de aproximativ o săptămână. Dacă în cazul leziunilor din cadrul formelor acute se obţine o regresie, în cazul formelor cronice de saturnism prognosticul este mai sumbru.

Prevenirea se bazează pe  protecţia subiecţilor expuşi profesional.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.