Rinoplastie

Operaţie chirurgicală constând în modi­ficarea formei nasului.

O rinoplastie se poate face în acelaşi timp cu o septoplastie (operaţie a septului nazal) sau cu o genioplastie (remodelarea bărbiei). Asocierea unei genioplastii cu o rinoplastie constituie o profiloplastie.

Un bilanţ psihologic (chiar psihiatric) este esenţial înainte de a proceda la o operaţie a nasului în scop estetic, operaţia modifică aspectul feţei într-un mod greu de imaginat înainte de operaţie.

Operaţia este realizată prin nări sub anestezie generală.

Chirurgul procedează, după caz, la suprimarea bosei nazale, la apropierea oaselor, la subţierea vârfului nasului. Mucoasa este ajus­tată la sfârşitul intervenţiei. La sfârşitul operaţiei, sunt pla­sate meşe speciale în interiorul nasului pentru a tampona plaga. Ele rămân pe loc timp de 4 zile.

Sunt utilizate tuburi de silicon pentru a menţine septul nazal în locul său, pentru a evita ca nările să se închidă şi pentru a facilita respiraţia. Un gips sau o atelă exterioară se pun apoi pentru o durată de 10 zile.

După retragerea gipsului sau atelei este vizibil un edem postoperator. Nasul operat rămâne sensibil pe o perioadă de 21 zile şi ia aspectul său natural după 2 luni, dar aspectul său definitiv nu se stabileşte decât după un an.

Pot apare complicatii ( sub 1%): nas coroiat (proeminarea părţii joase a nasului); nas prea scurt provocat de o ablaţie prea mare a ţesutului osos; deviaţie reziduală a nasului; obstruc­ţie a nasului, deranjantă pentru respiraţie, prin sinechii mucoase  sau printr-o hipertrofie a cornetelor. Defectele sunt reperabile la aproximativ două luni după operaţie, dar o nouă intervenţie nu poate avea loc decât după încheierea procesului de cicatrizare  de la 6 luni la 1 an.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being