Post-partum (lehuzie, puerperalitme)

[lehuzie, puerperalitme]

Perioadă care se întinde între naştere şi reapariţia fluxului menstrual.

Post-partumul durează aproximativ şase săptămâni atunci când mama nu alăptează, mai mult atunci când ea alăptează. In absenţa alăptatului primul flux menstrual reapare la aproximativ 45 de zile după naştere. In caz de alăptare revenirea fluxului menstrual are loc în mod obişnuit între a 10-a şi a 12-a săptămână după naştere. In ambele cazuri revenirea fluxului menstrual este uneori precedată de o ovulaţie.

După nastere uterul se contractă formând un bulgăre (glob uterin), el îşi regăseşte treptat dimensiunile (8 centimetri înălţime) şi greutatea (70 grame) avute anterior sarcinii. Această retracţie este însoţită de contracţii uterine dureroase a căror intensitate creşte cu numărul de naşteri şi durează două până la şase zile.

Timp de aproximativ 3 săptămâni apar pierderi sangvine numite lohii, avand culoarea de un roşu intens in primele zile apoi devin rozalii, ca in ultima faza  capata o culoare bruna şi încetează spre a 3-a săptămână.

Muşchii şi ligamentele perincale, relaxate îşi regăsesc tonusul precedând în această privinţă muşchii peretelui abdominal, lăsat după naştere. Dacă femeia alăptează colostrul (lichid galben secretat după naştere) lasă locul laptelui ceea ce întăreşte sanii, dacă femeia nu alăptează un tratament permite oprirea secreţiei lactate iar sânii îşi reiau mai repede volumul lor normal.

Greutatea corporală descreşte, la nastere scade cu cca. 5 kilograme  ca apoi sa mai scada cu 3 kilograme datorită eliminării de lichid.  Incepând cu cea de-a 25-a zi a post-partumului trebuie luate precauţii contraceptive deoarece înainte de revenirea fluxului menstrual poate avea loc o ovulaţie.

In perioada de dupa nastere este  sunt frecvente stari de hipersensibilitate, de euforie sau de iritabilitate şi de  insomnie.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal