Post-partum (lehuzie, puerperalitme)

[lehuzie, puerperalitme]

Perioadă care se întinde între naştere şi reapariţia fluxului menstrual.

Post-partumul durează aproximativ şase săptămâni atunci când mama nu alăptează, mai mult atunci când ea alăptează. In absenţa alăptatului primul flux menstrual reapare la aproximativ 45 de zile după naştere. In caz de alăptare revenirea fluxului menstrual are loc în mod obişnuit între a 10-a şi a 12-a săptămână după naştere. In ambele cazuri revenirea fluxului menstrual este uneori precedată de o ovulaţie.

După nastere uterul se contractă formând un bulgăre (glob uterin), el îşi regăseşte treptat dimensiunile (8 centimetri înălţime) şi greutatea (70 grame) avute anterior sarcinii. Această retracţie este însoţită de contracţii uterine dureroase a căror intensitate creşte cu numărul de naşteri şi durează două până la şase zile.

Timp de aproximativ 3 săptămâni apar pierderi sangvine numite lohii, avand culoarea de un roşu intens in primele zile apoi devin rozalii, ca in ultima faza  capata o culoare bruna şi încetează spre a 3-a săptămână.

Muşchii şi ligamentele perincale, relaxate îşi regăsesc tonusul precedând în această privinţă muşchii peretelui abdominal, lăsat după naştere. Dacă femeia alăptează colostrul (lichid galben secretat după naştere) lasă locul laptelui ceea ce întăreşte sanii, dacă femeia nu alăptează un tratament permite oprirea secreţiei lactate iar sânii îşi reiau mai repede volumul lor normal.

Greutatea corporală descreşte, la nastere scade cu cca. 5 kilograme  ca apoi sa mai scada cu 3 kilograme datorită eliminării de lichid.  Incepând cu cea de-a 25-a zi a post-partumului trebuie luate precauţii contraceptive deoarece înainte de revenirea fluxului menstrual poate avea loc o ovulaţie.

In perioada de dupa nastere este  sunt frecvente stari de hipersensibilitate, de euforie sau de iritabilitate şi de  insomnie.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.