Pielea

Organ care constituie învelişul corpului.

Pielea cuprinde trei straturi suprapuse, epidermul, dermul şi hipodermul şi formează împreună cu anexele (perii, părui, unghiile şi glandele), tegumentul.

Epidermul este un epiteliu (ţesut format din celule justapuse) cuprinzând diferite tipuri de celule.

Dermul este un ţesut conjunctiv (care joacă rol de nutriţie si de susţinere) format din celule numite fibroblaste, din fibre de colagen şi din fibre elastice.

Hipodermul este o varietate de ţesut conjunctiv, ţesutul adipos.

Anexele cuprind fanerele (peri, păr, unghii) foarte bogate in keratină; glandele sudoripare (sudorale) care secretă sudoarea; glandele sebacee ce secretă sebum (formează o peliculă protectoare la suprafaţa pielii).

Pielea asigură o protecţie împotriva agenţilor fizici şi chimici, întărită prin acţiunea keratinei şi a melaninei. Ea joacă un rol senzorial mulţumită receptorilor nervoşi microscopici, sensibili la pipăit, durere şi tem­peratură. Pielea mai intervine şi în termoreglare (menţinerea unei temperaturi interne constante) prin dilatarea vaselor sangvine cutanate şi prin evaporarea sudorii, ceea ce permite evacuarea unui exces de căldură.

Imbătrânirea cutanată este in functie de factorul genetic, factorii externi (expunerea solară – factor important al îmbătrânirii cutanate de suprafaţă) şi factori de mediu legaţi de condiţiile socioeconomice, de tipul alimentatiei (prea bogată / malnutriţie) de modul de viata ( consum de alcool, tutun, droguri ) de starea de sănătate a subiectului.

Procesul de imbatranire face ca pielea sa se atrofieze, se subţiază, se creponează uşor (piele „tip foiţă de ţigară”), se deshidra­tează, devine aspră la pipăit. Pete închise la culoare datorate expunerii la soare apar pe spatele mâinilor, pe frunte şi pe obraji iar aparitia de pete roşii hemoragice (purpura lui Bateman) pot fi observate pe antebraţe şi pe gambe si sunt cauzate fragilitatea a micilor vase ale dermului. Aparitia de riduri mai întâi pe brazdele care merg de la nas la buze şi la frunte iar apoi se întind la obraji. Plăci galbene şi mai mult sau mai puţin groase pot apărea, mai ales, pe ceafă.

Mijloacele de luptă împotriva acestei îmbătrâniri sunt temporare şi  cu eficacitate limitată.

Petele pigmentate pot fi distruse cu azot lichid, cu bisturiul electric sau cu laserul cu dioxid de carbon. Ridurile sunt atenuate cu ajutorul curenţilor electrici sau al injecţiilor cu colagen în piele. Peelingul, aplicaţiile de substanţe care desprind stratul superficial al epidermului au în general un efect trecător. Utilizarea chirurgiei estetice isi aduce si ea aportul in redefinirea aspectului pielii.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan