Pielea

Organ care constituie învelişul corpului.

Pielea cuprinde trei straturi suprapuse, epidermul, dermul şi hipodermul şi formează împreună cu anexele (perii, părui, unghiile şi glandele), tegumentul.

Epidermul este un epiteliu (ţesut format din celule justapuse) cuprinzând diferite tipuri de celule.

Dermul este un ţesut conjunctiv (care joacă rol de nutriţie si de susţinere) format din celule numite fibroblaste, din fibre de colagen şi din fibre elastice.

Hipodermul este o varietate de ţesut conjunctiv, ţesutul adipos.

Anexele cuprind fanerele (peri, păr, unghii) foarte bogate in keratină; glandele sudoripare (sudorale) care secretă sudoarea; glandele sebacee ce secretă sebum (formează o peliculă protectoare la suprafaţa pielii).

Pielea asigură o protecţie împotriva agenţilor fizici şi chimici, întărită prin acţiunea keratinei şi a melaninei. Ea joacă un rol senzorial mulţumită receptorilor nervoşi microscopici, sensibili la pipăit, durere şi tem­peratură. Pielea mai intervine şi în termoreglare (menţinerea unei temperaturi interne constante) prin dilatarea vaselor sangvine cutanate şi prin evaporarea sudorii, ceea ce permite evacuarea unui exces de căldură.

Imbătrânirea cutanată este in functie de factorul genetic, factorii externi (expunerea solară – factor important al îmbătrânirii cutanate de suprafaţă) şi factori de mediu legaţi de condiţiile socioeconomice, de tipul alimentatiei (prea bogată / malnutriţie) de modul de viata ( consum de alcool, tutun, droguri ) de starea de sănătate a subiectului.

Procesul de imbatranire face ca pielea sa se atrofieze, se subţiază, se creponează uşor (piele „tip foiţă de ţigară”), se deshidra­tează, devine aspră la pipăit. Pete închise la culoare datorate expunerii la soare apar pe spatele mâinilor, pe frunte şi pe obraji iar aparitia de pete roşii hemoragice (purpura lui Bateman) pot fi observate pe antebraţe şi pe gambe si sunt cauzate fragilitatea a micilor vase ale dermului. Aparitia de riduri mai întâi pe brazdele care merg de la nas la buze şi la frunte iar apoi se întind la obraji. Plăci galbene şi mai mult sau mai puţin groase pot apărea, mai ales, pe ceafă.

Mijloacele de luptă împotriva acestei îmbătrâniri sunt temporare şi  cu eficacitate limitată.

Petele pigmentate pot fi distruse cu azot lichid, cu bisturiul electric sau cu laserul cu dioxid de carbon. Ridurile sunt atenuate cu ajutorul curenţilor electrici sau al injecţiilor cu colagen în piele. Peelingul, aplicaţiile de substanţe care desprind stratul superficial al epidermului au în general un efect trecător. Utilizarea chirurgiei estetice isi aduce si ea aportul in redefinirea aspectului pielii.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica