Creatinina

Creatinina este o substanţă azotată provenind din degra­darea creatinei, constituent al ţesutului muscular. Creatinina este un produs al organismului transportat la rinichi prin sânge de unde este filtrat şi eliminat din organism în urină.  

Nivelul ei seric este corelat cu masa musculară, fluxul sanguin renal şi rata filtrării glomerulare. Ea este un indicator mai fidel al funcţiei renale decât ureea şi de preferat, se vor determina împreuna.

Valori normale creatinină

Valori normale ale creatininei în sânge sunt de la 0.6 mg/dl la 1.2 mg/dl la bărbaţi adulţi şi de la 0.5 mg/dl la 1.1 mg/dl la femeile adulte.

Cauze valori crescute creatinină

– rinichii nu funcţionează în parametri normali;

– când are loc un blocaj în fluxul de urină (prostata extinsă, piatra la rinichi);

– infecţie la rinichi;

– deshidratare;

– scăderea fluxului de sânge la rinichi;

– tensiune arterială mare în timpul sarcinii.

Cauze valori scăzute creatinină

– boală musculara (distrofia musculară);

– dietă săracă în proteine.

Când este indicată măsurarea valorii creatininei

–  primul bilanţ biochimic al tuturor pacienţilor;

–  boli renale acute şi cronice, hiperuricemie, insuficienţă renală, hemodializă;

–  hipertensiune arterială, diabet zaharat;

–  tulburări digestive: diaree, vărsături;

–  afecţiuni musculare;

–  infecţii: cu transpiraţii profuze, sepsis;

–  postoperator sau la pacienţi politraumatizaţi, în stare de şoc;

– sarcina: valorile normale în sarcină sunt 0,4 – 0,6 mg%; o valoare peste 0.8 mg% este considerată patologică şi necesită investigaţii suplimentare;

– boli cu metabolism proteic crescut: acromegalie, mielom multiplu;

– tratamente medicamentoase: nefrotoxice, inhibitori de enzimă de conversie, antiinflamatoare nesteroidiene (mai ales la vârstnici).

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.