Anorexie

Scăderea voluntară a aportului alimentar sau chiar încetarea alimentării. Mecanismul pariţiei acestei tulburări este complex. Sunt incirminate cauze organice, psihice sau apariţia unor efecte secundare ale administrării unor medicamente (amfetamine, de exmeplu).

– Anorexia de cauză psihică se manifestă prin refuz de a se alimenta, de obicei în adolescenţă sau la tinere femei (foarte rar la bărbati). În primele faze, pacienta cu anorezie neagă faptul că nu se alimentează corect sau ca îi este foame,  îşi desfăşoară activitatea ca şi cum nu se întâmplă nimic deosbit. Devine evident că are o problemă prin scăderea în greutate, obiceiul de a nu mai mâncă în public, obsesia pentru controlul greutăţii, folosire de laxative sau provocarea de vărsături.  Treptat, pacienta devine din ce în ce mai slabă, apar semen de carenţe de vitamine, lipsa ciclului (amenoree), reducerea activităţii fizice, apatie.

Tratamentul este dificil de condus, de durată, fiind necesară contribuţia unei echipe complexe formată de un nutriţionist, psiholog, psihiatru, alături de familie;

Anorexia sugarului – apare la copilul mic, începând de la trei luni. Nu are caracter de durată;

Anorexie clasică – apare ca un refuz alimentar determinat de evenimente care solicită mult psihicul [i fizicul subiectului. Fiziologic, refuz alimentar poate apărea când este lezată cavitatea bucală sau la apariţia primilor dinţişori, când este prezentă o infecţie la nivel oro-faringian (flegmon periamigdalian). Alteori, refuzul alimentra apare ca o reacţie la un stress – divorţul părinţilor, plecarea unuia sau ambilor părinţi, conflicte, apariţia unui frăţior. Aceşti copii însă, deşi refuză să se alimenteze de faţă cu aparţinătorii, mănâncă pe ascuns şi beau apă.

Încercările îndelung repetate de a-i forţa să mănânce împotriva voinţei lor accentuează reacţia negativă. Tratamentul implică iarăşi o cooperare susţinută a medicului pediatru cu familia, cu aparţinătorii, psihologul, cadrele de îngrijire de la creşă sau grădiniţă, pentru a nu se ajunge la o anorexie severă şi afectarea ireversibilă a dezvoltării normale fizice şi psihice a copilului.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.