Aliment

Produs în stare naturală sau prelucrat care conţine elementele nutritive şi de creştere necesare supravieţuirii, reparării unor structuri şi întreţinerii generale a organsimului.  Alimentele sunt constituite din următoarele componenete esenţiale:

–       Proteine – elemente ce stau la baza oricărei structuri celulare, sursa externă organismului fiind alimentaţia. La rândul lor, proteinele sunt de două tipuri: proteine animale (din carne, ouă, peşte, lapte, derivate din lapte), cu valoare structurală mai mare prin conţinutul de aminoacizi esenţiali, şi mai greu absorbabile la nivel digestiv, şi proteine vegetale, mai uşor de absorbit prin mucoasa intestinalăşi lipsite de unii aminoacizi esenţiali.

–     Glucide – elemente cu valoare mare energetică ce pot fi utilizate rapid de către celule fie direct, din curentul sanguin, fie extrase din depozitele de glicogen din ficat sau prin transformarea lipidelor din celulele adipoase.

–     Lipidele – elementele care pot fi utilizate şi ele direct din curentul sanguin, sau din depozitele adipoase. Sunt sursa preferată de energie pentru organism.

–     Apa – component esenţial al tuturor celulelor organismului, are multiple roluri,în acest caz fiind transportorul nutrienţilor către celule, în paralele cu eliminarea deşeurilor şi produilor de metabolism, echilibrarea acidităţii mediului intern, reglarea temperaturii, etc.

–     Sărurile minerale – sunt dizolvate în apă şi au roluri de componente ale unor structuri dure precum oasele sau dinţii, menţin echilibrul hidro-electrolitic, sigură funcţionarea normală a sistemului muscular, transportul prin pereţii celulari, polarizarea membranelor celulare, transmiterea impulsului nervos, etc.

–     Fibrele – sunt părţi ale alimenteleor de origine vegetală, în general, formate din glucide care nu se digeră, în schimb au rol important în menţinerea unui tranzit normal şi de detoxifiere a intestinului gros.

 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal