Aliment

Produs în stare naturală sau prelucrat care conţine elementele nutritive şi de creştere necesare supravieţuirii, reparării unor structuri şi întreţinerii generale a organsimului.  Alimentele sunt constituite din următoarele componenete esenţiale:

–       Proteine – elemente ce stau la baza oricărei structuri celulare, sursa externă organismului fiind alimentaţia. La rândul lor, proteinele sunt de două tipuri: proteine animale (din carne, ouă, peşte, lapte, derivate din lapte), cu valoare structurală mai mare prin conţinutul de aminoacizi esenţiali, şi mai greu absorbabile la nivel digestiv, şi proteine vegetale, mai uşor de absorbit prin mucoasa intestinalăşi lipsite de unii aminoacizi esenţiali.

–     Glucide – elemente cu valoare mare energetică ce pot fi utilizate rapid de către celule fie direct, din curentul sanguin, fie extrase din depozitele de glicogen din ficat sau prin transformarea lipidelor din celulele adipoase.

–     Lipidele – elementele care pot fi utilizate şi ele direct din curentul sanguin, sau din depozitele adipoase. Sunt sursa preferată de energie pentru organism.

–     Apa – component esenţial al tuturor celulelor organismului, are multiple roluri,în acest caz fiind transportorul nutrienţilor către celule, în paralele cu eliminarea deşeurilor şi produilor de metabolism, echilibrarea acidităţii mediului intern, reglarea temperaturii, etc.

–     Sărurile minerale – sunt dizolvate în apă şi au roluri de componente ale unor structuri dure precum oasele sau dinţii, menţin echilibrul hidro-electrolitic, sigură funcţionarea normală a sistemului muscular, transportul prin pereţii celulari, polarizarea membranelor celulare, transmiterea impulsului nervos, etc.

–     Fibrele – sunt părţi ale alimenteleor de origine vegetală, în general, formate din glucide care nu se digeră, în schimb au rol important în menţinerea unui tranzit normal şi de detoxifiere a intestinului gros.

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica