Arsurile solare – “bronzul” pe care nu ţi-l doreşti

De câte ori nu ai fost în vacanţă şi ai adormit pur şi simplu la soare? Sau, pentru că era înnorat, nu ai reaplicat crema cu SPF la fiecare 2 ore sau de fiecare dată când ai ieşit din apă. Ori, pur şi simplu ai mers o zi întreagă prin soarele arzător şi nu te-ai dat cu cremă. Şi uite aşa, te-ai trezit cu pielea înroşită, sensibilizată, cu dureri locale, eriteme, flictene (băşici sau pustule), senzaţie de mâncărime, o seamă întreagă de leziuni ale pielii cauzate de expunerea excesivă la soare fără măsuri eficiente de protecţie.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Arsurile solare – “bronzul” pe care nu ţi-l doreşti

De câte ori nu ai fost în vacanţă şi ai adormit pur şi simplu la soare? Sau, pentru că era înnorat, nu ai reaplicat crema cu SPF la fiecare 2 ore sau de fiecare dată când ai ieşit din apă. Ori, pur şi simplu ai mers o zi întreagă prin soarele arzător şi nu te-ai dat cu cremă.
Şi uite aşa, te-ai trezit cu pielea înroşită, sensibilizată, cu dureri locale, eriteme, flictene (băşici sau pustule), senzaţie de mâncărime, o seamă întreagă de leziuni ale pielii cauzate de expunerea excesivă la soare fără măsuri eficiente de protecţie.

Ei bine, te-ai ales cu arsuri solare. Din fericire, aceste leziuni sunt superficiale, afectând doar stratul extern al pielii şi încadrându-se la gradul I de arsuri.

Poţi preveni arsurile reducând timpul expunerii la soare, prin evitarea orelor periculoase, prin alegerea şi folosirea unor produse de protecţie solară adaptate tipului de piele, zonei în care eşti sau purtarea unor haine adaptate la temperatura mediului.

Există, însă, şi nişte factori care favorizează apariţia arsurilor:

  • Momentul din zi când te expui. Între 10 şi 16 după-amiaza – momentul în care nivelul radiaţiilor atinge maximul, riscul apariţiei arsurilor creşte.
  • Locul unde te expui. Apa, nisipul, zăpada sau gheaţa reflectă razele UV şi şi le intensifică nocivitatea. La fel, altitudinea este un factor favorizator: la înălţimi mari, radiaţiile sunt slab filtrate, deci mai intense, provocând astfel arsuri de intensitate şi gravitate mai mare. Latitudinea, adică apropierea de Ecuator, este un alt factor important. Cu cât eşti mai aproape de Ecuator, cu atât mai multe raze ultraviolet pătrund prin atmosferă.
  • Anotimpul în care te expui. Evident că vara riscul este mai mare.
  • Indexul zilnic de radiatii. Dacă este mai mare de 7, specialiştii recomandă ca măcar copiii să nu fie scoşi din casă, în niciun caz expuşi.

Ce tratamente aplici

Recomandările specialiştilor include aplicarea de comprese reci pe zonele afectate, efectuarea de băi sau duşuri cât mai reci, urmate de aplicarea unor crème extreme de hidratante cu ingredient calmante, pe bază de aloe vera.

Poţi încerca şi cremele sau lotiunile continand hidrocortizon 1% pentru că au rolul de a calma durerea si de a scadea gradul edemului. Sau tratamente “băbeşti” pe bază de lapte, iaurt, infuzie de muşeţel, ulei de salvie sau de levănţică.

Când trebuie să mergi de urgenţă la medic

Dacă sunt afectate porţiuni mari ale pielii şi atunci când se formează băşici dureroase, trebuie să mergi neapărat la medic, mai ales dacă faci febră. Atunci când pielea este vătămată în mod serios, aceasta este mai predispusă la infecţii şi rişti să te infectezi cu stafilococi. Plus că durerea este şi ea mai intensă, ceea ce atestă o afectare profundă, implicând chiar şi terminaţiile nervoase.

Într-un astfel de caz, o asigurare de sănătate poate fi salvatoare. Astfel, ajungi repede pe mâna unor specialişti de încredere şi nu trebuie să pierzi vremea după recomandarea pentru un medic sau mergând la urgenţă şi aşteptând la nesfârşit să te bage cineva în seamă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Vara asta sunt în mişcare tot timpul!
Vara asta sunt în mişcare tot timpul!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”