Dinţi sănătoşi, o inimă sănătoasă?

Experţii în sănătate spun că sănătatea orală ţi-ar putea oferi detalii despre sănătatea inimii. Iată tot ce ar trebui să ştii despre legătura dintre dinţi şi sănătatea inimii tale.
  • Publicat:
Dinţi sănătoşi, o inimă sănătoasă?

Experţii în sănătate spun că sănătatea orală ţi-ar putea oferi detalii despre sănătatea inimii. Iată tot ce ar trebui să ştii despre legătura dintre dinţi şi sănătatea inimii tale.

Te speli pe dinţi cu atenţie, foloseşti aţa dentară şi urmezi sfaturile dentistului pentru a avea o dantură şi gingii sănătoase. Dar ştiai că aceste obiceiuri sănătoase ţi-ar putea ajuta şi inima? Nenumărate studii au găsit un număr suprinzător de legături între sănătatea orală şi cea a inimii. De fapt, s-a arătat că persoanele care suferă de boli ale gingiilor (fie că este vorba despre gingivită sau de forme mai uşoare care implică inflamarea sau infectarea gingiilor, sau chiar parodontita) pezintă riscuri de două ori mai mari de a suferi de boli de inimă.

Îmbolnăvirea inimii poate începe din cavitatea bucală, susţin şi cercetătorii de la Centrul Medical Universitar Columbia din Statele Unite ale Americii. În cadrul unui studiu efectuat asupra a 657 de adulţi sănătoşi, cercetătorii au luat mostre ale plăcii orale şi au măsurat grosimea arterei carotide, un indicator al arterio-sclerozei. Ce au descoperit oamenii de ştiinţă? Se pare că persoanele care prezentau un nivel crescut al bacteriilor în cavitatea bucală aveau şi cele mai îngroşate artere. Cercetări anterioare au sugerat legătura dintre bolile cavităţii bucale şi îmbolnăvirea inimii, dar acesta este primul studiu în care s-a măsurat cantitatea de bacterii din cavitatea bucală.

Într-un alt studiu, s-a arătat că jumătate dintre persoanele care aveau problem cu inimă sufereau de afecţiuni ale gingilor. Astfel, sănătatea orală oferă indicii importante în ceea ce priveşte starea noastră generală de sănătatea. Igiena orală corectă prin perierea dinţilor şi utilizarea regulată a aţei dentare ajută la prevenirea bolilor periodontale, dar poate fi foarte importanta şi în prevenirea îmbolnăvirii inimii. 

Care este exact legătura dintre sănătatea orală şi cea a inimii? Cercetătorii speră să găsească răspunsul la această întrebare cât mai repede.

Poţi face atac de cord de la bolile gingivale?

Peter M. Spalding, profesor la CentrulMedical de Stomatologie de la Universitatea Nebraska explică: „Există un motiv foarte logic care ar putea explica de ce există o legătură între acestea.” Experţii incep să înţeleagă faptul că bolile cardiovasculare sunt asociate cu procesul de inflamaţie din organism. Unele tipuri de bacterii apar doar în cavitatea bucală, dar dacă nu foloseşti aţa dentară în mod corespunzător şi dacă nu te speli pe dinţi corect (trebuie îndepărtată placa dentară) riscul de a dezvolta afecţiuni ale gingiilor creşte. „Odată ce apar bolile de gingii, se creează un mediu pentru bacterii care nu există în mod normal în cavitatea bucală. Mai mult, gingiile care sângerează pot transporta bacterii în sânge şi pot declanşa inflamaţii în organism”, atrage atenţia doctorul Spalding.

Bacteriile pot creşte riscul unei boli de inimă prin contribuţia la formarea unor cheaguri sau plăci în pereţii arterelor care pot interfera cu fluxul de sânge către inimă. Cu toate acestea, sunt necesare studii clinice pe o perioadă mai lungă de timp pentru a demonstra o legătură directă între afecţiunile gingiilor şi bolile de inimă.

Paşi importanţi pentru sănătatea dinţilor (şi a inimii!)

Potrivit Academiei Americane de Parodontologie, jumătate dintre persoanele cu vârste de peste 55 de ani au probleme cu gingiile. Bolile gingivale sunt şi explicaţia pentru care multe persoane cu vârsta peste 35 de ani încep să-şi piardă dinţii. Riscul de a suferi de boli ale gingiile creşte pe măsură ce înaintezi în vârstă. Tocmai de asta prevenţia şi o igienă orală sănătoasă trebuie să înceapă din copilărie. Spălatul pe dinţi regulat, folosirea aţei de dentare şi a apei de gură şi vizita la stomatolog pot fi de ajutor în a te ţine afecţiunile gingiilor la distanţă!

Dacă se întâmplă să observi oricare dintre aceste simptome fă-ţi imediat o programare la dentist – ar putea fi semnale de avertisment!

  • Gust amar în gură
  • Respiraţie cu miros neplăcutpersistentă
  • Gingii care sângerează în timpul periajului sau folosirii aţei dentar
  • Gingii care s-au îndepărtat sau retras de pe suprafaţa dintelui
  • Dinţi sensibili
  • Dureri sau neplăcere la mestecat
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân