Despre aparatul dentar

Din ce în ce mai multă lume îşi doreşte dinţii albi, drepţi, deci un zâmbet cu care să se mândrească, un zâmbet care de altfel exprimă şi sănătatea dentară.
  • Publicat:
Despre aparatul dentar

Din ce în ce mai multă lume îşi doreşte dinţii albi, drepţi, deci un zâmbet cu care să se mândrească, un zâmbet care de altfel exprimă şi sănătatea dentară.

Dacă unii au noroc în ceea ce priveşte aşezarea dinţilor în cavitatea bucală precum şi armonia oaselor maxilare ca suport al acestora, iar muşcătura este una corectă din punct de vedere ortodontontic, să vorbim despre cei ce au fost ocoliţi de binevoinţa naturii şi care de multe ori îşi acoperă zâmbetul pentru a nu revela anumite imperfecţiuni, date de o aşezare necorespunzătoare a dinţilor prin spaţiere sau înghesuire sau de neconcordanţă dintre maxilar şi mandibulă, din cauza creşterii insufuciente ori a formei acestora.

Să începem cu baza. Ce este aparatul dentar? Poate parea incomod, dar în momentul în care tratamentul este finalizat, dinţii vor fi perfect aliniaţi.

Aparatul dentar este format din nişte brackeţi, amplasaţi pe suprafaţa vestibulară, ce pot fi de metal (mai puţin estetică dar cea mai rapidă modalitate de îndreptare, datorită frecării mai mici între componentele aparatului), sau de ceramică (foarte estetici, de culoarea dinţilor).

Prin mijlocul acestor brackeţi trece un arc metalic fixat prin intermediul unor ligaturi. În ultima perioadă, au apărut şi aparate dentare amplasate pe suprafaţa palatinală şi linguală a dinţilor, pentru a ascunde practic purtarea aparatului, aceasta tehnică fiind mai scumpă datorită complexităţii şi a materialelor implicate, însă rezultatele apar mai greu, prin urmare metoda se adresează mai ales adulţilor cu o viaţă socială şi profesională intensă.

Ştim că aparatele dentare funcţionează cel mai bine în copilărie datorită creşterii oaselor maxilare şi totodată sunt şi cel mai bine tolerate în această perioadă, dar modalitatea de funcţionare a deplasării dinţilor pe arcadă prin resorbţie şi apoziţie osoasă îl face la fel de eficient şi în periodata adultă.

Şi pentru că igiena  aparatului dentar trebuie întreţinută în fiecare zi, învaţă-ţi copilul să folosească periuţa electrică pentru copii Oral B Stages (D2010). Iar pentru zonele greu accesibile îl poţi învăţa să utilizeze aţa dentară.

Într-adevăr, ca adult trebuie să ştim că în momentul montării aparatului dentar se schimbă rutina igienizării. Astfel, celor două periaje obligatorii de dimineaţă şi seară şi clătirii cu apă de gură, se adăuga şi periajul după fiecare masă, cu periuţe normale dar şi mijloace suplimentare de igienizare, cum ar fi periajul cu periuţele interdentare, pentru o curăţare fără efort a zonelor greu accesibile şi folosirea duşului bucal.

Oral B Oxyjet (MD20) este primul irigator oral din lume cu tehnologia unică cu micro-bule de aer ce permite curăţarea zonelor în care periuţa de dinţi nu ajunge prin puterea apei.

De cele mai multe ori, un medic ortodont bine pregătit înainte de a începe montarea aparatului se documentează asupra cazului. Există o programare în care se face un plan de tratament şi în care vi se vor lua nişte amprente ale maxilarului şi mandibulei, pentru crearea unor modele de studiu, precum şi montarea lor în articulator pentru studierea muşcăturii actuale şi proiectarea viitoarei muşcături.
Va trebui să faceţi şi un set de poze şi radiografii, ce relevă poziţia maxilarului faţă de baza craniului, dimensiunea mandibulei în comparaţie cu osul antagonist, poziţionarea dinţilor şi a rădăcinilor în os etc.

Trebuie să ştim că uneori se recomandă extracţia anumitor dinţi (de cele mai multe ori a molarilor de minte şi câteodată şi a unor promolari) pentru a ajunge la o aşezare perfectă a dinţilor şi o ocluzie corectă.

Dacă v-aţi hotărât să vă montaţi un aparat dentar şi aţi trecut şi peste perioada de acomodare, ajungând uşor uşor la finalul tratamentului, iar rezultatele vă satisfac, deja zâmbiţi cu încredere.
În acest moment, medicul ortodont vă va povesti despre îndepărtarea aparatului, finisarea smalţului după îndepărtarea brackeţilor, eventuala remodelarea a dinţilor şi posibilitatea montării unor faţete dentare pentru un aspect estetic maxim. Dar mai ales vă va vorbi despre contenţie.

Ce este contenţia?

După poziţionarea corectă a dinţilor pe arcadă şi după îndepărtarea aparatului, rădăcinile nu sunt complet fixate în os şi veţi avea nevoie de o perioadă de purtare a unui aparat individualizat de contenţie ce păstrează rezultatul aparatului ortodontic şi împiedică apariţia recidivelor, adică revenirea în poziţia lor iniţială.

În funcţie de ce recomandă medicul ortodont, aceasta poate fi un arc (metal sau fibră de sticlă) cimentat cu ajutorul unei răşini compozite pe suprafaţa palatinală şi linguală a dinţilor, sau nişte gutiere de contenţie (mulaje ale dinţilor) ce sunt purtate noaptea timp de 6 luni – 1 an.
Decizia este 100% a medicului ortodont, în funcţie de complexitatea cazului şi de indicaţiile planului de tratament.

 

Vezi mai multe articole despre îngrijirea şi sănătatea danturii în secţiunea Dental Health.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Micuţul meu are nevoie de aparat dentar
Micuţul meu are nevoie de aparat dentar
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”