Uretrita la bărbați – cauze, simptome, evolutie complicații

Uretrita la bărbați - cauze, simptome, evolutie complicații

Uretra barbatilor este mai lungă decât uretra femeilor.

Descriere si cauze uretrita

Uretrita este o inflamatie a mucoasei peretilor canalului uretral (uretrei) in multe cazuri de origine infectioasa (bacteriana sau virala).

Din punct de vedere clinic-evolutiv, uretritele pot fi acute si cronice (apar daca infectia acuta nu este tratata corect).

Clasificarea etiologica: dupa cauza bolii, se impart in:

  1. Infectioase: bacteriene, virale, candidozice, parazitare (tricomoniaza);
  2. Non infectioase : alergice, traumatice (mecanice, chimice, termice), metabolice (la diabet zaharat, obezitate), radice (dupa Rx-terapie la nivelul bazinului).

Aproximativ 80-90% din uretrite sunt bacteriene. Pot fi specifice (BTS – bolile cu transmitere sexuala) si nespecifice (infectiile care nu se transmit pe calea sexuala – ex. E. Coli, Streptococcus, Enterobacter etc.). Uretrita specifica poate fi gonococica (Neisseria gonoree) si non-gonococica (Chlamidia, Mycoplasma, Ureaplasma).

In acelasi timp uretritele sunt clasificate in primare si secundare (boala de baza fiind cistita, prostatita).

Simptome de uretrita

Simptome ale uretritei acute la barbat sunt:

  • usturimi la nivelul canalului uretral,
  • eliminarea unor secretii,
  • senzatie de arsura, mancarime in timpul urinarii,
  • mictiuni dureroase,
  • disconfort in timpul actului sexual,
  • sensibilitate crescuta la nivelul meatului uretral,
  • tulburari psihice

Ce analize sunt necesare pentru diagnosticul de uretrita

Diagnosticul de laborator al infectiilor uretrale la barbati incepe cu recoltarea analizelor de urina (sumar + sediment urinar, urocultura).

La examenul de urina leucocituria si hematuria (sange in urina) pot sa fie crescute ca urmare a inflamatiei a epiteliului uretral. Dar bacteriuria depistata in specimentul urinar are valoare diagnostica redusa.

Pentru toti pacientii cu scurgere uretrala prelevarile secretiilor uretrale devin obligatorii. In anumite cazuri inainte de recoltare a secretiilor uretrale se recomanda masaj prostatic. Recoltarea se va face prin tehnica tamponului introdus aproximativ 2-4 cm intrauretral.

La stabilirea diagnosticului de uretrita este importanta si recoltarea spermoculturii.

Tratamentul pentru uretrita

Principiul terapeutic de baza a uretritelor bacteriene acute la barbati consta in antibioticoterapia specifica, indicata de identificarea germenului cauzal si a sensibilitatii acestuia, ceea ce impune cultura secretiei uretrale.

Toate aceste investigatii bacteriologice necesita timp, ceea ce contravine imperativului tratamentului precoce. In consecinta, se recomanda ca dupa recoltarea secretiei uretrale si urinei (ex. bacteriologice) pacientul sa inceapa imediat tratamentul antibiotic care poate fi corectat in acord cu indicatiile furnizate de antibiograma, dar si in functie de eficacitatea terapeutica apreciata clinic.

Dupa confirmarea diagnosticului de uretrita specifica este necesar ca ambii parteneri sexuali se urmeze tratamentul recomandat de medic.

Pe perioada tratamentului se recomanda abstinenta sexuala.

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Uretritele acute au un prognostic favorabil daca sunt diagnosticate in timp util. Sub tratamentul antibacterian apare vindecare fara sechele in aproximativ 1-2 sapt. In caz contrar, evolutia decurge spre cronicizare.

Complicatiile uretritei netratate corespunzator pot fi: orhiepididimita – inflamatia testiculului si a epididimului, prostatita, disfunctiile sexuale, infertilitatea.

Profilaxie:

  • Protectia sexuala (folosirea prezervativului);
  • spalarea organelor genitale cu apa si sapun dupa contactul sexual;
  • urinare dupa ejaculare;
  • la aparitia primelor simptome trebuie consultat medicul de specialitate (urolog, dermatolog);
  • abstinenta sexuala la aparitia simptomelor uretrale;
  • tratamentul se efectueaza concomitent la ambii parteneri sexuali;
  • la 2-3 saptamani dupa tratament antibiotic se recomanda recoltarea analizelor de control.

Articol revizuit 2022

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Stegarescu Sergiu - medic urolog
Dr. Stegarescu Sergiu este medic primar cu specializare in urologie. In prezent lucreaza in reteaua clinicilor Medlife. Pentru consultatii verificati programul aici: https://www.medlife.ro/medic-stegarescu-sergiu-urologie
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal