Scorbutul: simptome și tratament

Scorbutul: află totul despre cauze, simptome și remedii!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Scorbutul: simptome și tratament

Scorbutul are loc atunci când există o lipsă de vitamina C sau acid ascorbic la nivelul corpului. Deficienţa conduce la simptome de slăbiciune, anemie, afecţiuni ale gingiilor şi probleme ale pielii. Acest lucru se datorează faptului că vitamina C este necesară pentru realizarea colagenului, o componentă importantă a ţesuturilor conjunctive. Ţesuturile conjunctive sunt esenţiale pentru structura şi sprijinul în organism, inclusiv structura vaselor de sânge.

Lipsa vitaminei C va afecta de asemenea sistemul imunitar, absorbţia fierului, metabolismul colesterolului şi alte funcţii. Vitamina C este un nutrient necesar care ajută corpul să absoarbă fierul şi să producă colagen. Dacă organismul nu produce suficient colagen, ţesuturile vor începe să se descompună. Este de asemenea necesară pentru sinteza dopaminei, norepinefrinei, epinefrinei şi carnitinei, cu rol vital în producerea de energie.

Scorbutul: simptome

Simptomele deficitului de vitamina C pot începe să apară după 8 până la 12 săptămâni. Semnele precoce includ o pierdere a poftei de mâncare, pierderea în greutate, oboseală, iritabilitate şi letargie.

În decurs de 1 până la 3 luni, putem observa semne precum:

• anemie
• mialgie sau durere, inclusiv dureri osoase
• edem
• petecee sau mici pete roşii care rezultă din sângerarea sub piele
• boala gingiilor şi pierderea dinţilor
• tratarea neregulată a rănilor
• dificultăţi de respiraţie
• modificări ale dispoziţiei şi depresie

În timp, persoana va prezenta semne de edem generalizat, icter sever, distrugerea celulelor roşii din sânge, cunoscută sub numele de hemoliză, sângerare bruscă şi spontană, neuropatie, febră şi convulsii. Sugarii cu scorbut vor deveni anxios şi iritabil. Ei pot suferi dureri care îi determină să-şi asume o postură de broască (cu picioarele la piept) pentru confort.

*Studiile pe animale au arătat că deficitul de vitamina C la femei în timpul sarcinii poate duce la probleme cu dezvoltarea creierului fetal!

Factori de risc

Oamenii nu pot sintetiza vitamina C. Trebuie să provină din surse externe, în special fructe şi legume, sau alimente fortificate.

O deficienţă poate rezulta din:

• dietă săracă lipsită de fructe şi legume proaspete, probabil din cauza venitului scăzut sau a foametei
• boli cum ar fi anorexia şi alte probleme de sănătate mintală
• diete restrictive, din cauza alergiilor, dificultăţi de ingestie orală a alimentelor sau din alte motive
• vârstă înaintată
• consumul excesiv de alcool sau consumul de droguri ilegale
• începutul sau nereuşita înţărcare a sugarilor poate duce de asemenea la scorbut
• bolile, tratamentele sau obiceiurile care reduc abilitatea organismului de a absorbi nutrienţi, cum ar fi boala Crohn, colita ulcerativă, chimioterapia şi fumatul, cresc şi ele riscul.

Diagnostic

Diagnosticul deficitului de vitamina C este de obicei făcut clinic la un pacient care are semne pe piele sau la nivel gingival şi este expus riscului de deficit de vitamina C. Pot fi disponibile confirmări de laborator. Sângerările, coagularea şi timpul de protrombină sunt normale.

Radiografiile pot ajuta la diagnosticarea scorbutului în copilărie (dar nu şi la vârsta adultă). Modificările cele mai evidente se află la marginile oaselor lungi, în special la genunchi. Schimbările timpurii seamănă cu atrofia. Pierderea trabeculelor are ca rezultat un aspect de sticlă. Cortexul se estompează. O linie de cartilaj neregulat calcificat (linia albă de Fraenkel) poate fi vizibilă la metafiză. O zonă de rărire sau o fractură liniară proximală şi paralelă cu linia albă poate fi vizibilă doar ca un defect triunghiular la marginea laterală a osului, dar este specifică. Epifizele pot fi comprimate. Vindecarea hemoragiilor subperiostatice poate ridica şi calcifica periostul.

Diagnosticul de laborator, care necesită măsurarea acidului ascorbic din sânge, este uneori efectuat în centre academice. Nivelurile < 0,6 mg sunt considerate marginale; niveluri < 0,2 mg indică deficit de vitamină C. Măsurarea nivelurilor de acid ascorbic în stratul de trombocite WBC din sângele centrifugat nu este disponibilă la scală largă sau standardizată.

La adulţi, scorbutul trebuie diferenţiat de artrită, tulburări hemoragice, gingivită şi subnutriţie cu proteine şi energie. Foliculii hiperkeratotici cu hiperemie sau hemoragie înconjurătoare sunt aproape patognomonice. Gingiile sângerate, hemoragiile conjunctivale, cele mai multe petechii şi echimozele sunt nespecifice.

Scorbutul: tratament

Tratamentul implică administrarea suplimentelor de vitamina C pe cale orală sau prin injectare, precum şi consumul alimentelor bogate în vitamina C. Dintre acestea, enumerăm:

• fructe, cum ar fi portocalele, lămâile, căpşunile, murele, guava, fructele kiwi şi papaya
• legume, în special roşii, morcovi, ardei graşi, broccoli, cartofi, varză şi spanac
• alte surse bune sunt paprika, ficatul şi stridiile

Vitamina C este o vitamină solubilă în apă pe care corpul nostru o utiliează pentru numeroase funcţii zilnice. Deoarece corpul nu o stochează, dezvoltarea deficitului de vitamina C este mai uşoară decât s-ar putea să te aştepţi: Trebuie să consumai vitamina C zilnic – de preferinţă prin alimente bogate în aceasta. Majoritatea oamenilor se gândesc la portocale – şi sunt o sursă excelentă – dar multe alte fructe şi legume sunt încărcate cu acest nutrient, cum ar fi căpşunile, kiwi, papaya, broccoli, roşiile, ardeii graşi şi conopida.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”