Strabismul

Strabismul

Descriere

Strabismul este o afectiune oculara in care axele celor doi ochi nu sunt paralele (ochii nu privesc in aceeasi directie).

Strabismul poate fi:

Orizontal
-convergent, cand ochii sunt deviati spre nas
-divergent, cand ochii sunt deviati catre ureche

Vertical

-cand un ochi este mai sus si celalalt mai jos

Combinat cand o deviatie orizontala se asociaza cu o deviatie verticala. Strabismul poate fi manifestat tot timpul sau intermitent.

Exista si alte forme mai rare de strabism in care ochii apar nealiniati doar in anumite pozitii ale privirii. Uneori acest tip de strabism determina o pozitie vicioasa a capului.

 

Cauzele strabismului

Cauzele strabismului pot fi multiple. In foarte multe dintre cazurile de strabism aparute la copil, motivele aparitiei bolii raman necunoscute, insa alte cauze pot fi ereditatea, viciile de refractie, vederea scazuta a unui ochi din diverse motive (leziuni ale fundului de ochi, cataracta, tumori intraoculare), afectiuni neurologice, afectiuni ale orbitei, afectiuni ale muschilor oculari, tumori si malformatii intracraniene etc.

Transmitere

Strabismul nu are un patern de transmitere genetica, insa riscul de aparitie al acestuia in familiile in care exista cazuri de strabism este mai mare.

Strabismul: simptome

-ochii nu sunt aliniati in aceeasi directie permanent/intermitent/ sau doar in anumite pozitii ale privirii
-adoptarea unei pozitii ciudate a capului

-vederea scazuta la unul dintre ochi
-vederea scazuta la ambii ochi (asociere cu vicii mari de refractie)

-vederea dubla (in strabismul recent instalat)
-aprecierea gresita a distantelor in spatiu/neindemanare

Evolutie si complicatii

Fara tratament vederea ochiului deviat scade foarte mult.

In cazurile in care strabismul este secundar unei patologii oculare, complicatiile fara tratament depind de cauza ce a produs strabismul.

Strabismul: diagnostic

Este foarte important ca examinarea oculara in strabism sa fie facuta cat mai aproape de momentul observarii deviatiei oculare de catre un medic oftalmolog cu experienta in oftalmopediatrie/strabologie (indiferent de varsta pacientului).

Examinarea are ca scop decelarea cauzei care a produs strabismul si decizia asupra tipului de tratament necesar.

Investigatii si analize necesare

De cele mai multe ori un examen oftalmologic complet ce include si examenul ortoptic este suficient. Rar, in anumite forme de strabism se pot face investigatii imagistice ale muschilor extraoculari.

Cand strabismul este secundar unei patologii oculare/generale se pot asocia investigatii diverse in functie de cauza.

Strabismul: tratament

Tratamentul in strabism este de mai multe tipuri

Optic: uneori simpla corectie a viciului de refractie si purtarea corectiei optice are ca rezultat realinierea ochilor.

Ortoptic

-efectuarea de exercitii ortoptice in anumite forme de strabism (mai rar)
-purtarea de prisme (rar)
-ocluzia unui ochi

De foarte multe ori strabismul se insoteste de ambliopie, adica de vederea scazuta a unuia dintre ochi, de obicei cel care deviaza mai mult. Ocluzia ochiului cu vedere mai buna un anumit timp duce la recastigarea acuitatii vizuale a ochiului neacoperit, daca acest timp de tratament se face la varsta mica (pana la 6-7 ani).

Chirurgical
In anumite tipuri de strabism chirurgia are pe langa scopul estetic-de realiniere a ochilor si un scop functional de inlaturare a vederii duble, cand acesta exista, sau de recuperarea vederii binoculare cum este cazul in Esotropia infantila/ congenitala (un tip de strabism in care ochii sunt deviati spre nas, care apare in primele luni de viata ).

In acest tip de strabism daca operatia pentru realinierea a ochilor se face devreme pana la maximum 2 ani, exista sanse de recuperare a vederii binoculare.

 

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Oana Andrei
Dna. Doctor Oana Andrei este medic specialist in oftalmologia generala si oftalmopediatrie solutionand cu precadere cazuri de strabism si ambliopie. Dna. Dr. Andrei  a beneficiat de  bursa ERASMUS la facultatea de medicina din cadrul Universitatii Oxfort, din Marea Britanie in perioada ianuare ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal