Hiperplazia endometriala: tratament

Hiperplazia endometriala: tratament

Descriere

Hiperplazia endometriala este reprezentata de ingrosarea anormala a mucoasei uterului si este o afectiune mai frecvent intalnita dupa varsta de 40 de ani.

Cauzele aparitiei hiperplaziei endometriale

Principala cauza de hiperplazie endometriala este considerata cresterea nivelului de estrogen in sange, ce poate fi declansata de urmatorii factori de risc:

  • tratament pe baza de estrogen, fara opozitia progesteronului
  • instalarea menopauzei
  • dezvoltarea sindromului ovarelor polichistice
  • obezitate si diabet zaharat
  • avort si alte interventii asupra uterului
  • varsta peste 40 de ani
  • afectiuni ale tiroidei sau veziculei biliare
  • istoric in familie de cancer de uter, colon, ovare

Hiperplazia endometriala: simptome

Cel mai des intalnit simptom al hiperplaziei endometriale este sangerarea vaginala anormala. Aceasta se poate imparti in:

  • menoragie – sangerare regulata, ciclica, abundenta si indelungata,
  • metroragie – sangerare in afara menstruatiei, la intervale neregulate,
  • menometroragie – sangerari excesive, neregulate, la intervale scurte de timp,
  • sangerari dupa instalarea menopauzei.

DIagnosticul de hiperplazie endometriala

Diagnosticul de hiperplazie endometriala include urmatorii pasi:

  • examinarea tractului inferior, palparea uterului si ovarelor;
  • ecografia organelor pelvine pentru determinarea nivelului de ingrosare al endometrului; in cazul pacientelor obeze se foloseste ultrasonografia intravaginala, pentru ca examinarea pelvina se poate face cu dificultate;
  • histeroscopie – este o analiza putin invaziva, dar cu ajutorul acesteia se vizualizeaza cavitatea uterina in detaliu. La pacientele cu risc se poate face in timpul analizei si o biopsie de endometru; din punct de vedere histologic, hiperplazia endometriala se clasifica astfel: simpla, complexa si atipica;
  • teste de sange pentru verificare nivelui de progesteron si estrogen.

Hiperplazia endometriala: tratament

Tratamentul acestei afectiuni se stabileste in functie de urmatorii factori: tipul hiperplaziei din punct de vedere histologic, varsta femeii, dorinta acesteia de a ramane insarcinata etc.

Tratamentul medicamentos este reprezentat de administrarea preparatelor cu progesteron. Tratamentul cu progesteron poate fi administrat fie oral, fie prin implantarea unui dispozitiv uterin cu eliberare de hormoni.

Tratamentul chirurgical se recomanda in cazurile in care riscul de a se transforma in cancer este mare. Interventia se numeste histerectomie si se indeparteaza uterul (cu sau fara anexe).

Riscul de complicatii medicale exista, principalul fiind transformarea hiperplaziei endometriale in cancer endometrial. Alte complicatii sunt reprezentate de infertilitate in anii fertili, anemia cronica. De aceea, pacientele trebuie monitorizate regulat.

Surse: www.nhs.uk, www.cdc.gov

Articol revizuit in 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”