Lichen striat: cauze, simptome, tratament

Lichen striat: cauze, simptome, tratament

Ce este lichenul striat

Lichenul striat este o afecţiune dermatologică de cauză necunoscută, care afectează cu precădere copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 15 ani, fetele având un risc de 2-3 ori mai crescut de a dezvolta această problemă comparativ cu băieţii. Afecţiunea se manifestă prin apariţia unor erupţii cutanate rozalii de-a lungul membrelor inferioare, rareori fiind localizate la nivelul gâtului sau spatelui. Aceste erupţii apar de-a lungul liniilor Blaschko, motiv pentru care afecţiunea mai este cunoscută sub denumirea de dermatită Blaschko.

Deşi nu se cunosc cu precizie cauzele acestei afecţiuni, specialiştii consideră că factorii de mediu sau cei genetici ar putea juca un rol în apariţia acestei probleme dermatologice. De cele mai multe ori, lichenul striat nu necesită un tratament de specialitate şi nu creşte riscul apariţiei unor complicaţii, simptomele trecând de la sine în decursul a cel mult 6 luni.

Lichen striat: simptome

Lichenul striat se prezintă ca o erupţie cu papule, iniţial sub formă unor pete mici de culoare roz, roşii sau vineţii, unindu-se ulterior, pe parcursul a 1-2 săptămâni, sub forma unui benzi continue sau întrerupte de 2 mm-2 cm lăţime şi până la câteva zeci de centimetri lungime.

Astfel de erupţii apar în special pe unul dintre picioare (pot porni de la spatele genunchiului până sus pe fese, pe liniile lui Blaschko, care sunt invizibile cu ochiul liber, dar care devin vizibile odată cu apariţia unor astfel de erupţii), rareori la nivelul braţelor, gâtului, feţei sau trunchiului. Există însă şi situaţii când aceste benzi eruptive se prezintă pe ambele membre (bilateral) sau ca benzi paralele multiple.

De obicei, pacienţii se plâng de mâncărimi moderate sau intense de mâncărime, iar uneori pot fi afectate şi unghiile, care se îngroaşă, se despică, devin curbate etc.

Aceste leziuni ale pielii se rezolvă de obicei de la sine, prin hiper sau hipopigmentare postinflamatorie, proces care poate dura între câteva luni până la câţiva ani.

Lichen striat: cauze

Chiar dacă nu se cunoaşte cu certitudine cauza apariţiei lichenului striat, există teorii care susţin că unii factori genetici şi de mediu ar putea juca un rol în dezvoltarea acestei afecţiuni. De asemenea, atopia poate fi considerată un factor predispozant în apariţia lichenului striat.

De asemenea, poate fi implicat şi răspunsul autoimun al organismului, având în vedere că lichenul striat este frecvent asociat cu perioada sarcinii.

Alţi factori de risc ar putea fi dermatita atopică, astmul, vitiligo sau rinita alergică, precum şi infecţia cu varicelă, virusul gripal sau cu herpes, expunerea la razele ultraviolete sau reacţiile alergice la vaccinul antihepatitic B sau BCG.

Şi anumite medicamente ar putea declanşa o reacţie alergică similară lichenului striat, aşa cum sunt adalimumabul şi etanerceptul, care sunt utilizate în tratamentul artritei reumatoide, artritei psoriazice, spondilitei anchilozante, colitei ulceroase, psoriazisului, uveitei sau bolii Crohn.

Lichen striat: diagnostic

De regulă, lichenul striat este diagnosticat pe baza simptomelor, dar uneori pot fi necesare şi teste cutanate, pentru excluderea altor afecţiuni ce se pot manifesta similar, precum lichenul plan, dermatofiţia tinea corporis, porokeratoza, verucile nongenitale, erupţia medicamentoasă, exantemul laterotoracic unilateral, psoriazisul în plăci etc.

Lichen striat: tratament

În prezent nu există un tratament eficient pentru lichenul striat, dar nici nu este necesar, deoarece simptomele trec de la sine în câteva luni sau se pot rezolva prin hipo sau hiperpigmentare, lăsând unele pete de culoare mai închisă pe piele.

Pentru ameliorarea mâncărimilor şi a uscăciunii pielii pot fi recomandate diverse unguente emoliente cu steroizi, iar petele pigmentare pot fi atenuate cu ajutorul unor creme pe speciale sau al procedurilor cu laser.

Autor: Paula Rotaru

Surse: dermnetnz.org, ncbi.nlm.nih.gov

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal