Hemoragia post-partum: cauze si factori de risc, simptome, diagnostic si tratament

Hemoragia post-partum: cauze si factori de risc, simptome, diagnostic si tratament

Dupa nastere, vaginala sau prin cezariana, sangerarea este un lucru firesc. Daca in primul caz este considerata normala o pierdere de pana la 500 ml, in cazul cezarianei este considerata fireasca o pierdere de pana la 1 l de sange.

Exista insa cazuri cand dupa nasterea unui copil are loc o sangerare excesiva, fenomen ce poarta numele de hemoragie in post-partum.

Asa cum ii spune si numele, sangerarea apare in perioada post-partum, dar poate aparea si in primele 24 de ore de la nastere. Daca hemoragia apare dupa trecerea primelor 24 de ore, atunci poarta numele de hemoragie in post-partum tardiva.

Cauze si factori de risc pentru hemoragia post-partum

Cea mai frecventa cauza de hemoragie in post-partum este contractia insuficienta a uterului (atonia uterina) dupa eliminarea placentei.

O alta cauza mai poate fi insa si prezenta in uter a mici parti din placenta, ce nu a fost eliminata in totalitate. Epiziotomia larga, o ruptura la nivelul uterului, retentia tesutului placentar sau tulburarile de coagulare se numara printre alte cauze posibile ale acestei hemoragii.

Principalii factori de risc ai hemoragiei in post-partum sunt desprinderea precoce a placentei si extinderea mai mult decat normal a uterului (fie din cauza unei cantitati prea mari de lichid amniotic, fie din cauza unui copil cu o greutate mai mare de 4 kg la nastere), sarcinile si nasterile multiple, prezenta hipertensiunii arteriale in sarcina, travaliul prelungit, obezitate, folosirea forcepsului sau vacuum-ului la nastere (pentru scoaterea copilului) etc.

De asemenea, hemoragia poate fi cauza urmatorilor factori: leziuni (sau rupturi) la nivelul uterului, ruptura unui vas de sange uterin, tulburari de coagulare a sangelui, placenta accrete (placenta este in interiorul uterului), placenta increta (musculatura uterului este acoperita de tesut placentar), placenta percreta (tesutul placentar ajunge la muschiul uterin si poate forta ruperea acestuia).

Simptome si diagnostic de hemoragie in post-partum

Printre cele mai intalnite simptome ale acestei afectiuni se numara:
• eliminarea unei cantitati necontrolate de sange
• tensiunea mica
• pulsul crescut
• scaderea numarului de celule rosii
• inflamarea si durere a tesuturilor din zona vaginala si perineala

Diagnosticarea se face pe baza examinarii fizice, dar si cu ajutorul simptomelor precum si a unor analize de laborator: hematocrit, factori de coagulare sanguina, estimarea cantitatii de sange pierdut, masurarea tensiunii si pulsului.

Tratamentul hemoragiei post-partum

Tratamentul consta in depistarea cat mai urgenta a cauzei ce a dus la declansarea hemoragiei in post-partum, administrarea de medicamente pentru stimularea contractiilor uterine, indepartarea resturilor de placenta (daca exista), suturarea vaselor de sange. In unele cazuri, se poate recurge la laparotomie, o interventie chirurgicala ce presupune deschiderea abdomenului (pentru a depista cauza sangerarii) sau la histerectomie, indepartarea uterului, in cazuri exceptionale.

Pierderea in timp destul de scurt si a unei cantitati mari de sange poate provoca lauzei scaderea brusca a tensiunii arteriale, ceea ce poate duce la stare de soc sau, in lipsa interventiei medicale de urgenta, la deces.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal