Febra in sarcină (sindromul febril) – cauze, pericole si tratamente

Febra in sarcină (sindromul febril) - cauze, pericole si tratamente

Sarcina este un motiv de bucurie pentru fiecare femeie, dar si un plus de precautie pentru viitoarea mama. Tocmai de aceea, prezenta febrei in timpul celor noua luni nu trebuie neglijata, aceasta ascunzand probleme de sanatate ce ar putea pune in pericol atat viata mamei, cat si a fatului.

Este cunoscut faptul ca pe toata perioada sarcinii, organismul viitoarei mamei este mai sensibil, iar sistemul imunitar are de suferit. Din acest motiv, infectiile se pot instala mai usor, iar aparitia febrei si a frisoanelor sunt doua simptome ce nu trebuie sa fie ignorate.

Pentru o persoana adulta, este considerata febra o temperatura mai mare de 38 de grade Celsius sau 38,5 daca este masurata rectal.

Cauze ale aparitiei febrei in sarcina

Infectiile tractului urinar

Infectiile tractului urinar sunt considerate cea mai comuna cauza a aparitiei febrei in sarcina, aproximativ 10% dintre gravide confruntandu-se cu acestea. Infectia cuprinde ureterul, uretra, vezica urinara si rinichii.

Majoritatea infectiilor nu sunt grave, mai ales daca se urmeaza un tratament corespunzator, sub supravegherea medicului, si se consuma multe lichide.

Daca acestea sunt insa neglijate, infectia poate ajunge la rinichi, ducand la aparitia unor complicatii precum travaliu prematur, greutate mica la nastere a copilului, soc septic.

Cele mai comune simptome ale infectiilor tractului urinar sunt nevoia de a urina foarte des, senzatia de arsura in momentul mictiunii, culoarea tulbure a urinei sau prezenta sangelui, frisoanele, febra, durerile pelvine.

Infectii la nivelul tractului respirator superior sau racelile

Infectii la nivelul tractului respirator superior sau racelile duc la aparitia senzatiei de cai respiratorii blocate (sau infundate), infectia sinusurilor, febra, dificultati de respiratie, dureri de gat, tuse, secretii nazale apoase. Daca simptomele nu trec in 3-4 zile, este necesar consultul medicului pentru a preveni agravarea acestora.

Gripa

Gripa poate fi recunoscuta prin prezenta brusca si intensitatea simptomelor: febra, tuse, greata si voma. Consumul de multe lichide, precum si tratamentul prescris de medic sunt absolut necesare pentru a reduce durata infectiei, dar si a riscurilor.

Virusul gastrointestinal (viroza gastrointestinala)

Virusul gastrointestinal (viroza gastrointestinala) se manifesta prin varsaturi si diaree, febra.

Poate duce la deshidratare, ceea ce reprezinta un risc de contractii uterine ori nastere prematura, hipotensiune, stari de slabiciune, lesin, cazuri in care prezenta la medicul ce urmareste sarcina se impune a fi facuta de urgenta.
Daca in cazurile usoare putem vorbi de ameliorarea simptomelor prin consum sporit de lichide si alimentatie antiareica, exista simptome precum scaun cu sange ori deshidratre ce nu trebuie sa fie neglijate.

Corioamniotita

Corioamniotita este o infectie a membranelor din jurul fatului si a lichidului amniotic. Poate cauza febra mare, transpiratii abundente, ritm cardiac acccelerat, scurgeri vaginale neobisnuite.

Infectia presupune tratament cu antibiotic pentru gravida si nasterea copilului. Netratata, corioamniotita duce la aparitia infectiilor in regiunea pelvina si abdominala pentru mama, septicemie, probleme respiratorii pentru copil.

Avortul septic

Avortul septic poate aparea in primul trimestru si are loc atunci cand uterul si ceea ce contine se infecteaza ca rezultat al unui avort spontan tratat chirurgical. Simptomele includ febra mare, frisoane, dururi abdominale severe, sangerari vaginale etc. Netratat poate duce la soc septic.

Listeria

Listeria poate aparea atunci cand femeia insarcinata consuma alimente sau apa din surse contaminate. Simptomele pot sa apara si la cateva luni de la consumul acestor alimente si, ignorate, pot duce la avort spontan, nastere prematura, infectarea nou-nascutului sau chiar moartea acestuia.

Alte cauze ale aparitiei febrei in sarcina mai pot fi toxiinfectiile alimentare, prezenta virusului HIV, citomegalovirus, toxoplasmoza, sifilis, varicela, sindromul colonolui iritabil.

Riscuri şi măsuri contra febrei

Aparitia febrei in primul trimestru de sarcina poate fi periculoasa pentru fat, existand riscul de a dezvolta defecte congenitale precum palat despicat, defecte cardiace si de tub neural.
In al treilea trimestru, atunci cand fatul este complet dezvoltat, prezenta febrei la mama nu mai este atat de periculoasa, dar oricum nu trebuie neglijata.

Consumul crescut de apa si lichide calde, precum ceaiurile ori supele, sunt utile pentru ameliorarea simptomelor de diaree, rinoree ori varsaturi. De asemenea, pentru tratarea febrei in sarcina sunt recomandate consumul fructelor si legumelor bogate in vitamina C, odihna, alimentatia echilibrata. Tratamentul medicamentos trebuie urmat numai la indicatia medicului ce va urmareste sarcina!

Febra in sarcina si malformatiile fetale

Un studiu realizat de Centrul de Epidemiologie Slone de la Universitatea din Boston, desfasurat in parteneriat cu Centrul de Control si Preventie a Bolilor din Statele Unite, a aratat o legatura intre febra si malformatiile fetale. Astfel, femeile care au semnalat prezenta febrei la inceputul sarcinii au avut un risc mai mare de a avea feti cu defect de tub neural decat femeile care nu au facut febra. Totusi, riscul crescut nu apare daca femeile care fac febra iau 400 de micrograme de acid folic in fiecare zi.

Surse: www.nhs.uk, www.cdc.gov

Articol actualizat in 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Ozonoterapia: indicații și contraindicații