Ejacularea retrogradă: simptome, tratament

Ejacularea retrogradă: simptome, tratament
Sursa foto: 123rf.com

Ejacularea retrogradă constă în proiectarea spermei către vezica urinară, în loc să iasă afară, prin canalul uretral. Chiar dacă bărbatul ajunge la orgasm, ejacularea normală lipseşte complet sau este expulzată o cantitate foarte mică de spermă, motiv pentru care mai este numită şi „ejaculare uscată”.

Expulzia spermei este un proces generat de un sfincter situat între vezica urinară şi prostată, care se contractă în timpul orgasmului. Dacă acest muşchi este lezat, sperma ajunge în vezica urinară, în loc să urmeze traiectul normal, prin canalul uretral.

De asemenea, imediat după orgasm, bărbatul poate constata că urina este tulbure, din cauza amestecării acesteia cu sperma.

Chiar dacă nu apar alte simptome fizice, cum ar fi durerea, acest tip de ejaculare este una dintre cauzele infertilităţii, deoarece împiedică obţinerea unei sarcini.

Ejacularea retrogradă: simptome

Ejacularea retrogradă nu afectează erecţia şi nici şansele de a ajunge la orgasm, dar poate duce la apariţia unor simptome de ordin emoţional, cum ar fi anxietatea, depresia sau scăderea încrederii în sine, din cauza incapacităţii de a lăsa o femeie gravidă.

Există însă şi situaţii când ejacularea retrogradă poate reduce plăcerea din timpul actului sexual, din cauza conştientizării faptului că bărbatul nu poate ejacula normal. De asemenea, ejacularea retrogradă se manifestă prin urina tulbure, imediat după orgasm.

Chiar dacă nu este o afecţiune dureroasă, trebuie să vă adresaţi medicului dacă aveţi şi alte manifestări, deoarece ejacularea retrogradă poate fi un simptom al diabetului de tip 1.

Cauze

Sfincterul care controlează impulsul de expulzare a spermei poate fi afectat de următoarele:

  • Prostatectomie (îndepărtarea parţială a prostatei)
  • Alte intervenţii chirurgicale (cancer testicular, de colon, de vezică urinară)
  • Radioterapie în zona pelviană
  • Anumite medicamente (antihipertensive, antidepresive, antipsihotice, medicamente pentru prostata mărită)
  • Diabet
  • Scleroză multiplă
  • Boala Parkinson
  • Leziuni la nivelul măduvei spinării

Diagnostic

Diagnosticul de ejaculare retrogradă se stabileşte de medicul urolog, pe baza simptomelor pacientului, a istoricului medical al acestuia, precum şi pe baza examenului de urină care prezintă un nivel ridicat de material seminal.

Ejacularea retrogradă: tratament

În majoritatea cazurilor nu este necesar un tratament specific. Dacă ejacularea retrogradă este cauzată de anumite medicamente, medicul poate decide schimbarea acestora cu altele. De asemenea, pot fi recomandate comprimate pe bază de pseudoefedrină sau imipramină, care îmbunătăţesc musculatura.

În cazul în care bărbatul doreşte să aibă copii, sunt indicate procedurile de fertilizare asistată: inseminare, fertilizare in vitro şi/sau injecţiile intraplasmatice cu material seminal.

Deşi, în majoritatea cazurilor, ejacularea retrogradă nu poate fi prevenită, în situaţii particulare se poate opta pentru intervenţii mai puţin invazive. De exemplu, pentru prostata mărită se poate opta pentru termoterapia transuretrală cu microunde sau pentru ablaţia transuretrală cu ac, în detrimentul intervenţiei clasice. Astfel de proceduri sunt mai puţin invazive şi prezintă un risc mai redus de lezare a nervilor sau musculaturii.

De asemenea, bărbaţii diagnosticaţi cu diabet pot preveni ejacularea retrogradă ţinând sub control nivelul glicemiei cu ajutorul alimentaţiei şi al tratamentului specific.

În cazul în care ejacularea retrogradă este provocată de anumite tratamente pentru alte boli, întreruperea acestora ar trebui discutată cu medicul curant.

Surse: medicalnewstoday.com, health.harvard.edu, mayoclinic.org

Articol revizuit în 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?