Foliculita: ce este şi cum putem scăpa de ea

Pentru a avea o piele catifelată e nevoie ca şi după epilare să nu apară roşeaţă, bubiţe, coşuri, fire care cresc sub piele, adică foliculită. Află cum scapi de ea.
  • Publicat:
Foliculita: ce este şi cum putem scăpa de ea

Cine nu îşi doreşte o piele netedă şi catifelată fără niciun fir de păr? Încercăm tot felul de metode care mai de care mai chinuitoare să îndepărtăm părul nedorit. Însă, de multe ori, imediat după îndepărtarea părului, apar probleme : de la fire de păr care cresc sub piele, iritaţie şi roşeaţă până la bubiţe şi coşuri ce se formează la baza foliculului pilos. Aceasta este foliculita. Despre ce o cauzează, dar mai ales depre metodele de epilare ce o pot chiar trata am stat de vorbă cu specialistul în terapii corporale, Vita Costenciuc.

Foliculita: ce este

Foliculita este o patologie dermatologică ce se dezvoltă pe fundalul inflamaţiei purulente la nivelul firului de păr. Foliculita este provocată de bacterii sau stafilococi gram-negativi. Dezvoltarea patologiei se datorează faptului că în timpul îndepărtării părului, foliculii pilosi sunt deteriorati. Microbii pătrund în săculeţul acestora, şi pot dezvolta un proces inflamator. În jurul foliculilor afectaţi pot apărea mici umflături roşii sau pustule asemănătoare acneei. Ulterior, infecţia se poate răspândi şi pot să apară umflături dureroase, acoperite de cruste. Afecţiunea netratată poate duce la lipsa creşterii părului în zona afectată.
Persoanele care au istoric de acnee sau dermatită sunt de obicei mai predispuse la această afecţiune, cele care duc un stil de viaţă inactiv, care se găsesc adesea într-o situaţie stresantă. Foliculita se întâlneşte frecvent la persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Foliculita: câte tipuri sunt

Foliculita superficială (ostiofoliculită) se caracterizează prin formarea de pustule specifice pe piele cu un diametru de până la 5 mm. Pustulele sunt înconjurate de o zonă roz, părul creşte în centru.
Foliculita cu patologie profundă se caracterizează prin prezenţa nodulilor roşii denşi. Atingerea lor provoacă durere. Diametrul nodulilor ajunge la 10 mm, formându-se pustule pe suprafaţă.
În cazuri complexe, foliculita superficială şi profundă sunt combinate. Foliculita se poate dezvolta oriunde există fire de păr. De obicei nodulii şi pustulele apar în zona pubiană, pe faţă şi pe picioare.

Foliculita: cum scăpăm de ea?

Dacă scăpăm de părul nedorit, vom scăpa şi de foliculită. Dar cum facem acest lucru? În afară de lama de ras şi epilatorul electric pe care le putem folosi în intimitatea căminului, la salon sunt populare alte trei tipuri de îndepărtare a părului: epilarea cu laser, cea cu zahăr şi electroliza. Dacă ai probleme cu foliculita, Vita Costenciuc recomandă să apelezi la o metodă profesională de îndepărtare a părului.

Scapă de foliculită cu ajutorul laserului

Una dintre metodele de tratament eficiente utilizate în prezent în tratamentul foliculitei este laserul. Sub acţiunea acestuia, sebocitele (celulele care acoperă conductele excretorii ale glandelor sebacee care se deschid în lumenul foliculului pilos) sunt parţial distruse. Ca urmare, producţia de sebum, care este un mediu nutritiv pentru bacteriile piogene, este redusă, iar declanşatorul pentru dezvoltarea foliculitei este blocat. De asemenea, datorită radiaţiilor laser, fluxul de sânge în zonele afectate se îmbunătăţeşte, ceea ce duce la suprimarea inflamaţiei într-un mod natural. Trebuie subliniat faptul că este o procedură absolut nedureroasă, care nu are practic contraindicaţii şi nu lasă cicatrici şi cicatrici.Epilarea cu laser este o procedură populară cosmetică. Procesul de epilare este asociat cu distrugerea părului prin influenţa laserului asupra melaninei pigmentare.

Contraindicaţii ale procedurii

Înainte de a vă înscrie la o procedură, trebuie să consultaţi un specialist în salon care îţi poate spune dacă există anumite contraindicaţii. Printre ele se numără: păr deschis la culoare (gri, blond sau roşu), deoarece în el se concentrează foarte puţină melanină, care este afectată de laser, dependenţa de insulin, acoperirea cu herpes a zonei ce se doreşte a fi epilată, orice boli infecţioase (în formă acută), alăptarea şi sarcina, o pile bronzată. 

Scapă de electroliză prin electroliză

Electroliza este o metodă de îndepărtare permanentă a părului folosind o mică descărcare electrică îndreptată direct către rădăcina părului. Folosind o descărcare de microcurent, care este alimentată printr-un electrod cu ac direct la foliculul de păr, distruge pentru totdeauna celulele stem din care se formează părul. Nu există nicio modalitate de a obţine un răspuns exact la întrebarea despre durata primei şedinţe şi a următoarelor şedinţe, precum şi numărul acestora. Timpul procedurii depinde în totalitate de zona în care se va efectua epilarea. Pentru procedură se foloseşte un ac. Este un electrod care poate pătrunde doar în zona germinală a părului. Acest lucru vă permite să nu dăunaţi celulelor şi ţesuturilor, nu dăunează vaselor de sânge şi arterelor importante. Impulsul, care este situat la capătul acului, are forţa necesară pentru îndepărtarea părului şi nu va putea dăuna ţesuturilor. Acest dispozitiv ar trebui folosit doar de un specialist.
Contraindicaţii: boli ale sistemului nervos, diverse etiologii (inclusiv epilepsie), sarcina şi alăptarea, pacemaker la inimă, sângerare deschisă, rănile deschise, inflamarea pielii (herpes), psoriazis, dermatită, oncologie, diabetul zaharat.

Scapă de foliculită cu ajutorul epilării cu zahăr 

Sugaring sau epilarea cu zahăr este o metodă de îndepărtare a părului folosind pastă groasă de zahăr. Pasta este distribuită pe zona tratată a pielii şi îndepărtată cu firele de păr. Este o metodă sigură folosită din cele mai vechi timpuri şi care dă rezultate excelente.
Contraindicaţii: boli ale sistemului nervos, diverse etiologii (inclusiv epilepsie), varice, sarcină, sângerare deschisă, rănile deschise, inflamarea pielii (herpes), psoriazis, dermatită, oncologie, diabetul zaharat.

Hidratare si exfolierea, la domiciliu

Pielea hidratată este un semn al sănătăţii pielii tale. Acest lucru va reduce şansele de a avea o infecţie, păstrându-vă bariera pielii intactă. De asemenea, permite pielii să fie mai moale şi mai netedă. Prin urmare, încercaţi să aplicaţi în mod regulat loţiune hidratantă pe picioare. Cu toate acestea, pentru prevenirea foliculitei este necesară îngrijirea temeinică a pielii, utilizarea regulată a scruburilor şi loţiunilor. Acestea ar trebui să includă, în primul rând, alantoină şi pantenol, precum şi extracte de plante pentru sedare: aloe, castan de cal, calendula şi muşeţel.
Pentru a hrăni pielea, pentru a o avea hidratată, deci pentru a împiediac apariţia foliculitei, puteţi utiliza şi uleiul de ricin, cel de aloe vera, uleiul de nucă de cocos, ulei de migdale sau lemn de santal.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân