Tahicardia sinusala

Tahicardia sinusala

Descriere

Tahicardia sinusala este o conditie in care ritmul sinusal (ritmul cardiac  obisnuit al inimii) se accelereaza peste limita superioara a normalului (90-100 batai/minut pentru un adult). Nodul sinusal este o mica aglomerare de celule, situate in atriul drept al inimii , care are rolul de a genera impulsuri electrice.

Acestea sunt transmise la atrii si apoi prin nodul atrioventricular la ventriculi, care sunt stimulati sa se contracte si sa pompeze sange in restul corpului dumneavoastra. Tahicardia sinusala nu trebuie confundata cu tahicardia ventriculara care are originea in ventriculi sau cu cea supraventriculara care poate avea originea in atrii sau nodul atrioventricular.

Cauze

In cele mai multe cazuri,  tahicardia sinusala este rezultatul unor situatii fiziologice, obisnuite cum ar fi exercitiile fizice intense, stresul, frica, furia. Acestea produc descarcari de catecolamine (adrenalina si noradrenalina ) care stimuleaza nodul sinusal sa produca impulsuri electrice cu o frecventa crescuta.

Tahicardia sinusala este o adaptare fiziologica si in timpul sarcinii cand ritmul sinusal creste cu 10-20 batai/minut peste frecventa cardiaca obisnuita, din afara sarcinii. Alte cauze de tahicardie sinusala la copii si adulti sunt: febra, durerea, anemia, deshidratarea, hipovolemia, bolile valvelor inimii, miocardita (inflamatia muschiului inimii), pericardita  insuficienta cardiaca, hipertiroidismul, feocromocitomul, infectiile, embolia pulmonara, ischemia miocardica si infarctul miocardic, bolile pulmonare cronice, consumul de stimulante  (cofeina, nicotina, cocaina, amfetamina), hipoxia, circulatia hiperdinamica (ex: sunturile arteriovenoase), anumite medicamente si substante, sindromul de tahicardie ortostatica posturala etc.

Rareori tahicardia sinusala nu are o cauza decelabila si atunci este etichetata ca idiopatica banuindu-se o boala primara a nodului sinusal, desi de multe ori se pot pune in evidenta tulburari neuro-vegetative. In aceste cazuri ritmul cardiac este crescut peste masura in repaus si creste disproportionat de repede si mult la un efort fizic mic, iar timpul de revenire este foarte lung.

Tahicardia sinusala: simptome

Tahicardia sinusala poate produce palpitatii, transpiratii, ameteli, oboseala, agravarea unor fenomene de insuficienta cardiaca si in anumite conditii hipotensiune si stari de lesin, dureri anginoase.

Pacientii cu tahicardie sinusala idiopatica prezinta deseori astenie fizica permanenta, capacitate de efort foarte mica si anxietate.

Diagnostic

Diagnosticul se face pe baza examenului clinic care constata un ritm grabit si regulat la palparea pulsului si ascultatia inimii si al ECG care arata un ritm normal-sinusal dar accelerat. Compresia sinusului carotidian sau alte manevre vagale produc rarirea progresiva a ritmului urmata de revenirea treptata la valoare initiala, pe cand intr-o tahicardie paroxistica supraventriculara aceste manevre o pot opri brusc si complet.

Testul ECG de efort poate evidentia o crestere disproportionate a ritmului sinusal. Testul mesei inclinate la pacientii cu tahicardie ortostatica posturala reproduce o tahicardie sinusala semnificativa si persistenta fara hipotensiune. De cele mai multe ori pentru stabilirea cauzei ritmului sinusal grabit sunt necesare alte teste: probe de sange pentru diagnosticul anemiei, hipertiroidiei, a infarctului miocardic; probe vetilatorii; radiografie; ecocardiografie etc.

Tahicardia sinusala: tratament

TS fiziologica nu necesita tratament. In situatii patologice tratamentul este cel al bolii de baza care produce tahicardia cum ar fi tratamentul insuficientei cardiace, corectia anemiei, a hipovolemiei, a hipertiroidismului, administrare de sedative in caz de sindrom anxios sau tulburari neurovegetative, evitarea consumului excesiv de cafea, ceai negru, alcool, bauturi energizante, cola.

Tahicardia sinusala excesiva necesita administrare de medicamente bradicardizante cum ar fi beta-blocantele, blocantele de calciu, agonisti alfa2 adrenergici centrali sau unele medicamente mai noi care blocheaza canale celulare specific (If) in nodul sinusal.

Au fost propuse mai nou metode de tratament invazive de modulare prin ablatie cu radiofrecventa sau chiar chirurgicala a nodului sinusal in cazuri de tahicardie sinusala extrema considerate idiopatica, dar aceste metode nu sunt intotdeauna foarte eficiente si au riscul unor complicatii importante.

Prognosticul tahicardiei sinusale, secundare altor patologii este cel al bolii care o produce. Ea se remite o data cu ameliorarea sau vindecarea acesteia. Tahicardia sinusala idiopatica are o evolutie benigna si spre deosebire de alte tahicardii continue, de obicei, nu duce la cardiomiopatie (afectarea muschiului cardiac).

Recomandari medicale

Pacientii se pot adresa medicului cardiolog, internist, endocrinolog etc, in functie de cauza principala a tahicardiei sinusale. De asemenea, pacientii trebuie sa evite anumite substante precum cofeina, nicotina, alcoolul, cocaina, care ar putea fi triggeri pentru tahicardie.

Surse: www.gosh.nhs.uk, www.cedar-sinai.org

Articol actualizat in 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Lila Martin
STUDII UNIVERSITARE:  1992-1998 Universitatea de medicina si farmacie  ”CAROL DAVILA”  Bucuresti, Faculatatea de Medicina STAGIATURA: 1998-1999 Spitalul constructorilor, (actual Spitalul Clinic Prof. Dr. OVIDIU MARINA) PREGATIRE POSTUNIVERSITARA:  2001-2007 Rezidentiat in cardiologie ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”