Hipotensiune arterială

Scadere a tensi­unii arteriale (scăderea presiunii sistolice sub 10 centimetri de mercur). Termenul este uzitat în general in cazurile in care scaderea tensiuni arteriale conduce la ameţeli şi leşinuri. Exista per­soane cu un sistem cardiovascular normal dar care au o tensiune arterială scazuta.

Hipotensiunea arterială este prezenta la subiecti foarte slăbiţi (denutriţie), imobilizaţii la pat sau sedentari, la diabeticii care suferă leziuni ale siste­mului nervos autonom (perturbă reflexele controlatoare ale presiunii sangvine) sau cauzata de o afecţiune autonomă de origine necunoscută (boala lui Shy-Drager)

Hipotensiunea acută – poate fi cauzata de hemoragii cu pierdere mare de sânge (scădere a volumului sangvin circulant), a unei intoxicaţii acute, o stare de şoc, infarct miocardic, boală infecţioasă, alergie majoră (înţepătură de insectă, muşcătură de şarpe, data de medicament).

Hipotensiunea ortostatică –  caracterizata printr-o impresie de vertij,  o întunecare a vederii, urmate uneori de sincopă, ce apare la trecerea din poziţia culcat în poziţie în picioare.

Hipotensiunea ortostatică este adesea un efect secundar al unui tratament cu antidepresoare sau cu antihipertensoare (utilizate în tratamentul hipertensiunii arteriale).

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica