Ia tradiţională românească – azi o celebrăm cu o galerie FOTO de poveste

Vezi câteva modele superbe de ii tradiţionale româneşti şi află semnificaţia Sânzienelor, precum şi tradiţiile şi superstiţiile legate de această sărbătoare.
24.06.2020 | Paula Rotaru

Odată cu sărbătoarea de Sânziene, astăzi, 24 iunie, sărbătorim Ziua Universală a Iei, cămaşa tradiţională românească de sărbătoare purtată de femei. 

Confecţionată din pânză albă de in sau cânepă, bumbac ori borangic şi împodobită cu mărgele şi broderii la mâneci şi la gât, ia tradiţională a devenit un simbol al ţării noastre, recunoscut în lume şi purtat cu drag şi de vedete de peste Ocean. 

Potrivit Institutului Cultural Român, croiala iei este relativ simplă: un dreptunghi de pânză, tăiat rotund în jurul gâtului şi întărit cu şnur răsucit. Mânecile sunt, de cele mai multe ori, încreţite atât la umeri, cât şi la încheieturile mâinilor.

Este un tip de cămaşă scurtă până la talie, spre deosebire de cămaşa anterioară, mai veche, ce îmbrăca întregul corp şi se purta dedesubtul hainelor pentru a apăra corpul de „vrăji şi pericole”. Tehnica decorării iei s-a transmis de la mamă la fiică, fapt care a conservat tradiţia şi gustul de la o generaţie la alta.

Vezi mai jos o GALERIE FOTO cu modele superbe de ii tradiţionale româneşti.

Pagina 1 din 2