Operaţiile estetice influenţează în mod pozitiv percepţia sinelui

S-a dovedit ştiinţific: operaţiile estetice oferă o stare psihică pozitivă, încredere mai mare şi o stare de bine pertotal. Nu este de mirare că din ce în ce mai multe femei, dar şi bărbaţi recurg la operaţii estetice, din moment ce s-a dovedit ştiinţific că intervenţiile chirurgicale de natură estetică influenţează în mod pozitiv starea generală a pacientului.
24.07.2013
Operaţiile estetice influenţează în mod pozitiv percepţia sinelui

S-a dovedit ştiinţific: operaţiile estetice oferă o stare psihică pozitivă, încredere mai mare şi o stare de bine pertotal.
Nu este de mirare că din ce în ce mai multe femei, dar şi bărbaţi recurg la operaţii estetice, din moment ce s-a dovedit ştiinţific că intervenţiile chirurgicale de natură estetică influenţează în mod pozitiv starea generală a pacientului.

Cercetătorii din cadrul Universităţilor Ruhr şi Basel au publicat în Revista Clinical Psychological Science un studiu legat de efectele pe care le au operaţiile estetice asupra psihicului.  Aceştia au comparat un grup de 544 de persoane care au recurs pentru prima dată la o operaţie estetică cu alte două grupuri: 264 de persoane care au vrut să îşi facă o operaţie estetică, dar au renuntat, şi un grup 1.000 de persoane care au declarat că nu s-au gândit niciodată la asta.
În final, comparativ cu grupul de 264 de persoane care au renunţat, cei care au optat pentru o schimbare aveau o stare psihică pozitivă, încredere ridicată în sine şi o stare de bine pertotal.

Cum explică esteticienii influenţa operaţiilor estetice?

Intervenţiile chirurgicale estetice reprezintă, în definitiv, o schimbare de imagine ce este resimţită intens de către psihic. Acestea îţi pot schimba total optică vieţii, planurile personale, profesionale şi nu în ultimul rând percepţia celor din jur. Deci, este definitoriu ca fiecare pacient să fie pregătit pentru toate aceste schimbări înainte de a lua decizia unei intervenţii.

“Pacienţii care optează pentru intervenţii chirurgicale de înfrumuseţare şi nu au o percepţie obiectivă a rezultatelor ce vor urma, ajung să fie dezamăgiţi. Tocmai de aceea ”îmbunătăţire” este cel mai bun termen pentru descrierea efectelor acestor operaţii şi nu “minuni” sau “schimbare radicală” a imaginii”, a specificat chirurgul estetician Silvia Stanculescu-Vasalos, specialist în chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă.

Motivaţia pacientului şi dorinţa lui de a-şi îmbunătăţii aspectul sunt esenţiale în reuşita intervenţiei. Cu toate acestea pacientul, ajutat de medic, trebuie să-şi formeze o percepţie realistă asupra rezultatelor şi să conştientizeze dacă acestea sunt finale după o primă operaţie sau sunt necesare şi altele.

Care sunt cele mai populare operaţii estetice în România?

În România din 10 paciente care trec pragul cabinetului unui medic estetician, 7 dintre ele îşi doresc o mărire de sâni, însă sunt dispuse să aleagă şi alte intervenţii cum ar fi vibroliposuctia, abdominoplastia, liftingul facial, injectările cu acid hialuronic şi/sau botox.

“Astfel de operaţii asociate sunt din ce în ce mai căutate, deoarece prezintă câteva avantaje bine definite: schimbarea la nivel fizic este spectaculoasă, anestezia se face o singură dată şi timpul de recuperare post operator scade semnificativ.”, a ţinut să menţioneze Silvia Stanculescu-Vasalos.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Îţi cade părul? Regenerează-l!
Îţi cade părul? Regenerează-l!
Cel mai nou articol Video:
Nora Neghină, psiholog: cel mai des întâlnite dependențe la români