Vitamina C pentru piele: beneficii, contraindicații, mod de utilizare

Vitamina C, cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, este o vitamină solubilă în apă care nu este produsă de corpul nostru.
  • Publicat:
Vitamina C pentru piele: beneficii, contraindicații, mod de utilizare
Foto: shutterstock / Vitamina C pentru piele: beneficii, contraindicații, mod de utilizare

Vitamina C, cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, este o vitamină solubilă în apă care nu este produsă de corpul nostru, dar de care avem nevoie pentru absorbția fierului, creșterea imunității, îmbunătățirea structurii osoase și menținerea sănătoasă a pielii.

Cum contribuie vitamina C la sănătate tenul?

Benefică pentru toate tipurile de ten

În ultimii ani, vitamina C a devenit foarte populară în rândul femeilor, fiind un acid care aduce beneficii pentru toate tipurile de ten și de aceea  este recomandat să fie inclus în rutina de skincare a fiecărei persoane. Spre deosebire de alți acizi, vitamina C poate fi folosită pentru o perioadă de timp îndelungată, deoarece nu provoacă reacții adverse.

De mare ajutor în hidratarea tenului

Folosirea vitaminei C pe tenul nostru ajută la hidratarea acestuia datorită proprietăților sale.  În contact cu pielea noastră, vitamina C contribuie la scăderea pierderii de apă transpidermică, permițând pielii să păstreze mult mai bine umiditate și implicit să mențină tenului cât mai sănătos.

Reduce hiperpigmentarea și menține tenul luminat

Prin hiperpigmentare înțelegem că tenul suferă din cauza apariției anumitor pete ce apar din cauza soarelui, vârstei sau din cauza melasmei, afecțiune ce apare atunci când melanina este supraprodusă în anumite zone ale tenului nostru. În cazul în care observăm pete de acest fel pe ten, vitamina C aplicată constant pe piele și într-o rutină de îngrijire corespunzătoare poate contribui la împiedicarea producției de melanină din corp, ca în final să ne putem bucura de un ten uniform și luminos.

Vitamina C protejează împotriva daunelor venite în urma expunerii la soare

Este recomandat să introducem Vitamina C în rutina de skincare în fiecare dimineață, deoarece acționează ca o barieră împotriva razelor UV datorită proprietăților sale fotoprotectoare. Soluțiile cu vitamina C nu înlocuiesc sub nicio formă produsele concepute special pentru a ne proteja împotriva soarelui, însă dacă le includem pe ambele în rutina de skincare putem observa rezultate uimitoare și o protecție a pielii mult mai bună. După aplicarea soluției de acid absorbic, se aplică o cremă cu factor de protecție solară pentru maximizarea ambelor proprietăți.

Cum se folosește vitamina C?

Chiar dacă șansele sunt foarte mici ca vitamina C să provoace reacții adverse, este recomandată testarea soluției înainte de folosire prin aplicarea unei cantități de produs foarte mică pe o zonă a pielii. Sunt necesare 24 de ore pentru a observa dacă apar efecte secundare, iar în cazul în care acestea sunt inexistente se poate include vitamina C fără probleme în rutina de skincare.

Serurile cu vitamina C se pot aplica pe ten o data sau de două ori pe zi. Cel mai recomandat este să o folosim dimineața alături de o cremă cu protecție solară, însă nu este greșit dacă dorim să o includem și în rutina de seară. Cea mai de preț regulă pe care trebuie să o cunoaștem înainte de a începe să utilizăm vitamina C este că aceasta trebuie folosită după ce ne-am curățat tenul corespunzător și nu în ultimul rând, înainte de a ne hidrata tenul.

Contraindicațiile utilizării vitaminei C

Folosită în exces sau necorespunzător, vitamina C poate aduce câteva efecte adverse. Ca un prim efect poate fi menționată usturimea la nivelul feței, mâncărimea sau iritația în cazul persoanelor ce prezintă un ten sensibil. În cazul în care aceste reacții degenerează și apar iritații mult mai grave, înseamnă că pielea nu reacționează așa cum ar trebui și în mod cert, vitamina C ar trebui exclusă din rutina de îngrijire facială.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân