Uleiurile volatile, magia frumusetii orientale

Civilizatia araba este legata de numele doctorului Abu Ali al-Husain Ibn Abd Allah Ibn Sina, cunoscut in Occident ca Avicena. Acest om a trait la sfarsitul secolului al X-lea. In cei 58 de ani de viata de peregrinare a scris aproape 100 de carti. Descoperirea distilarii a fost rezultatul cercetarilor sale in alchimie. Trandafirul, Rosa centifolia, este planta pe care acesta a ales-o pentru primele sale experimente.
  • Publicat:
Uleiurile volatile, magia frumusetii orientale
Uleiurile volatile, magia frumusetii orientale

Frumusetea lor este ascunsa ochilor curiosi. Chiar daca prin „hijabul” (val) misterios nu le poti zari decat ochii mari, de culoarea cafelei, femeile arabe acorda o atentie deosebita intregului corp. Se pare ca secretul frumusetii si senzualitatii acestora sta ascuns in mici sticulete cu uleiuri aromate.

Civilizatia araba este legata de numele doctorului Abu Ali al-Husain Ibn Abd Allah Ibn Sina, cunoscut in Occident ca Avicena. Acest om a trait la sfarsitul secolului al X-lea. In cei 58 de ani de viata de peregrinare a scris aproape 100 de carti. Descoperirea distilarii a fost rezultatul cercetarilor sale in alchimie. Trandafirul, Rosa centifolia, este planta pe care acesta a ales-o pentru primele sale experimente.

Ulterior, si-a indreptat atentia spre multe alte plante, distiland atat esente, cat si ape aromatice. Apa de trandafir a devenit una dintre cele mai importante parfumuri folosite. Ea a ajuns in Europa in timpul cruciadelor, impreuna cu alte esente si parfumuri exotice: nard, smirna, tamaie, mirt, chiparos, obligeana, coriandru, migdale amare, cedru, ienupar, hena.

Sunt la fel de pretioase si in prezent. Doamnele din intreaga lume nu fac exceptie cand vine vorba despre ingirjire si frumusete. Indiferent de traditie, minunatele esente isi dovedesc eficienta spre deliciul si beneficiile intregului corp. Arta, indemanarea si preferintele proprii isi unesc fortele in spiritul sanatatii si frumusetii.

Virtuti volatile

Potrivit unui studiu recent realizat de Clinique La Prairie din Elvetia, araboaicele au cea mai sanatoasa, mai fina si mai frumoasa piele din lume. Datorita efectelor multiple, uleiurile magice erau folosite inca din cele mai indepartate timpuri pe tot corpul. Pielea devenea astfel moale, placut parfumata, parul stralucitor si matasos. In ce consta este secretul lor?

Teste recente de laborator au dovedit faptul ca anumite substante din plante pot fi bine resorbite in piele. De aici acestea ajung in sange sau in sistemul limfatic. Substantele active ale plantelor trec de bariera tesutului epitelial si prin schimb celular actioneaza la nivelul circulatiei sangvine. Acest proces revigoreaza intregul organism, iar prin respiratie, transpiratie si urina se elimina practic reziduurile.

Considerate ca fiind substante active ale plantelor, uleiurile volatile dezvolta in apa calda vapori incarcati de arome care prin inspirare pun in functiune intregul corp. Se instaleaza o stare de bine generala, deoarece sunt activate atat organele respiratorii, cat si cele digestive, circulatorii. Prin urmare, nu e doar magie, ci o intreaga chimie pe care orientalii au stiut sa o exploateze si sa o poarte, in timp devenind astfel un etalon al frumusetii pentru intreaga lume.

Uleiul de iasomie

Floarea alba de iasomie, al carei miros diafan este inconfundabil, are nu doar proprietati terapeutice remarcabile, ci si cosmetice. Uleiul de iasomie se remarca prin calmarea pielii inflamate, fiind unul dintre cele mai costisitoare uleiuri. Ajuta atat la intretinerea tenului, cat si a parului. Este recomandat cu precadere tenurilor cu tendinta de ingrasare sau in tratarea acneei. Destindere este efectul pentru care mai este renumit uleiul de iasomie. De asemenea, stimularea virtutilor reproductive este legata de aceasta esenta.

Uleiul de levantica

Se deosebeste prin aroma sa puternica, fiind unul dintre putinele uleiuri care pot fi utilizate exclusiv pe piele. Din vechi timpuri este cunoscut faptul ca ajuta la relaxare si inlatura insomnia. Cateva picaturi in apa de baie si starea de bine se instaleaza instant.

Uleiul de lamaie

Fiind utilizat in numeroase scopuri, uleiul de lamaie confera o senzatie reconfortanta. Poate fi folosit pentru masaj sau picurat in apa calda a baii. Echilibrul tenului gras se obtine si cu ajutorul acestui ulei. De asemenea, uleiul de lemongrass (alturjan oil) ajuta la stimularea sistemului digestiv, atunci cand este amestecat cu lapte si un ulei tipic indian, iar cateva picaturi in baia de aburi vor deschide porii pielii.

Uleiul de santal 

Este folosit de secole pentru piele. Ofera luminozitate si stralucire tenului. Poate fi utilizat insa cu succes si pentru un ten gras, prin aplicarea de comprese calde. Combinatia de ulei de santal, cu ulei de trandafir si de iasomie incanta simturie si relaxeaza. Cele cateva picaturi ale celor 3 esente reunite produc o aroma deosebita de parfum – “Attratkulaida” .

Uleiul de cimbru

Ajuta la tratarea acneei in combinatie cu uleiul de migdale. Atentie! Uleiul de cimbru poate provoca mancarimi. Prin urmare, nu trebuie utilizat in exces. Este contraindicat  pe perioada sarcinii.

Uleiul de mandarine&portocale

Uleiul de mandarine ajuta la prevenirea semnelor de “strangere” a pielii in cazul sarcinii, printr-o usoara masare a zonei abdominale. Cel de portocale revigoreaza pielea, este ideal atunci cand este adaugat in amestec, pentru tratarea celulitei.
 
Uleiul din lemn de cedru

Aroma sa confera relaxare. Poate fi utilizat atat pentru masaj, cat si in apa de baie, precum si sub forma de tamaie. De asemenea, este utilizat in tratarea acneei, in tratamentul parului gras, iritatiilor pielii si in eliminarea matretii. Uleiul din lemn de cedru se aplica inainte de baie pe scalp, prin masarea pielii capului, si se lasa sa actioneze timp de 40 de minute, dupa care parul se spala ca de obicei.

Uleiul de Macadamia

Patrunde perfect in piele datorita fluiditatii sale. Dupa aplicare pielea nu ramane deloc grasa si este imediat catifelata. Pretiosul ulei se aseamana  in compozitie cu sebumul pielii si contine o substanta foarte rara: palmitoleina. Este hranitor, reechilibreaza tenul gras si tenul mixt. Emolient, hidratant, antirid si cu o actiune reparatorie, uleiul de macadamia este bogat in vitaminele A1, B1, B2, minerale si antioxidanti. Astfel ca, protejeaza celulele, le hraneste, avand o capacitate mare de regenerare si combate radicalii liberi.

Acest excelent ulei este recomandat in caz de vergeturi, degeraturi, varice, ca protectie solara, fiind un ulei de ingrijire ce poseda virtuti de reglare a sistemului limfatic si circulator. Este foarte indicat pentru masajul bebelusilor datorita delicatetii lui. Mai poate fi utilizat si ca masca capilara pentru un fir de par fragil si ingrijire intensiva pentru maini uscate.

 
Uleiul de argan sau “aurul Marocului”  

Este considerat un ulei scump, datorita faptului ca este cel mai rar ulei din lume. Pentru uz cosmetic, ”aurul Marocului” are efect de regenerare, anti-rid si este benefic pentru pielea uscata, pentru acnee, psoriazis, eczeme, riduri. Bogat in acizi grasi si vitamina E, antioxidanti, polifenoli, squalene, Omega 9 si Omega 6, uleiul de argan este si in prezent principalul produs utilizat pentru ingrijirea pielii, a parului si a unghiilor in Maroc.
 
Uleiul de trandafir

Trandafirul este floarea care simbolizeaza iubirea, dar in acelasi timp se face responsabil si de aspectul placut al pielii. Masajul cu acest ulei stimuleaza drenajul limfatic si aduce suplete corpului. Simturile olfactive sunt dezmierdate de una dintre cele mai fine arome. Uleiul de trandafir trateaza pielea sensibila si intarzie procesul de imbatranire.

Uleiul de Ylang-Ylang 

In Orientul Indepartat, acestui ulei i se atribuiau puteri magice. Parfumul avea efecte sedative, calmant pentru sistemului nervos si in acelasi timp afrodisiac. Uleiul de Ylang-Ylang era utilizat in ritualuri religioase si pentru ingrijirea pielii. De exemplu, in Indonezia, potrivit traditiei, patul nuptial al tinerilor casatoriti trebuie presarat cu flori de Ylang-Ylang. Acest reputat afrodiziac duce la depasirea inhibitiilor, fiind utilizat in special intr-un masaj senzual. 

Uleiul de nuca de cocos 
Contine acid fauric si acid gras care hidrateaza pielea lasand-o neteda si catifelata. Masajul facial cu ulei de nuca de cocos elimina petele, imperfectiunile cauzate de varsta sau expunerea la soare. Tenul capata astfel o stralucire aparte.

De asemenea, cosurile si acneea pot fi tinute la distanta, daca se aplica pe fata o masca dintr-un amestec de miere si ulei de nuca de cocos. Se poate aplica si pe zonele cele mai sensibile (decolteu si sanii). De asemenea, este ideal pentru parul fragil sau deteriorat. Folosit pe post de balsam, acest ulei combate eficient matreata. 

 
Infrumusetare Hamam
Baile de abur sunt o desfatare a simturilor, o etapa importanta din ritualul de infrumusetare, insa acest tratament trebuie efectuat cu mare atentie. De asemenea, ajuta in tratarea organismului, dar nu trebuie sa se faca abuz. Hamamul este versiunea orientala a baii cu aburi, la care se adauga masajul si uleiurile esentiale exotice corespunzatoare.In camera de transpirare temperatura atinge 50°C.

Frumuseti Siriene/Syrian girl
Obiceiurile din tara natala sunt pastrate cu sfintenie, indiferent de cat de departe s-ar afla. Fetele din Siria obisnuiesc sa isi machieze ochii cu Khol, iar cand vine vorba de ingrijirea pielii, uleiul de masline este esential. Pentru gomaj folosesc un amestec din zahar brun si ulei de migdale.

Cert este ca retetele orientale de infrumusetare sunt cu adevarat deosebite! Faima lor este certificata de frumusetea irezistibila a siriencelor. Transmis din generatie in generatie, acest ritual de infrumusetare isi dovedeste si in prezent eficienta. Simplu, insa extrem de eficient! Fiecare reprezentanta a sexului frumos le poate urma exemplul, inspirandu-se din vechile obiceiuri arabesti.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”