Trucul pentru păr care „scârțâie” de curat ce este. Greșeala pe care o faci când te speli pe cap

  • Publicat:
Trucul pentru păr care „scârțâie” de curat ce este. Greșeala pe care o faci când te speli pe cap
Sursa foto: Shutterstock

O dată sau de două ori – aceasta este dilema tuturor femeilor atunci când vine vorba despre aplicarea șamponului pentru a obține un păr curat, care „scârțâie”. Deși unii medici dermatologi pledează pentru o singură tură de șamponare, pentru că ar exista riscul uscării excesive a scalpului și apariția dermatitei, hairstiliștii sunt de părere că aplicarea de două ori a șamponului este mai indicată, pentru că doar așa părul și scalpul sunt curățate cu adevărat.

Dilema în privința șamponării s-a viralizat odată cu postarea unui clip video pe Tik Tok, care a adunat peste 1,5 milioane de vizionări, în care o femeie pe nume Amy demonstrează cum trebuie să ne spălăm corect pe cap. În video, ea spune că ar trebui să aplicăm de 2 ori șampon, indiferent cât de des ne spălăm pe cap, și explică de ce: „prima șamponare îndepărtează mizeria și sebumul în exces de pe scalp, iar a doua șamponare curăță și hidratează în profunzime.”

@amy.does.some.hair ♬ Redbone – Lofi Fruits Music & Chill Fruits Music

Pe de altă parte, potrivit medicului tricolog Anabel Kingsley, specialist în chimia și fiziologia părului și problemele scalpului, dubla șamponare nu ar trebui făcută dacă ne spălăm pe cap în fiecare zi sau dacă avem un fir de păr gros, predispus la uscare.

Aplicarea de două ori a șamponului nu este necesară decât dacă folosiți multe produse de styling (ceară, fixativ, spumă), șampon uscat, aveți un păr fin și vă spălați pe cap la 2-3 zile.

Imaginați-vă că scalpul este chipul vostru. Dacă folosiți în fiecare zi produse de makeup pe față, cu siguranță veți utiliza și lapte demachiant, și loțiune de curățare, eventual și un gel exfoliant, urmat de o cremă hidratantă. Dar dacă nu obișnuiți să folosiți multe produse de machiaj, pielea nu trebuie să treacă prin tot acest proces de curățare. Așa stau lucrurile și cu scalpul/părul – dacă îl agresați zilnic cu produse, va avea nevoie de o curățare mai profundă, deci de o dublă șamponare în cazul de față, pentru a avea un păr cu adevărat curat, spune medicul.

În plus, ar trebui să ne concentrăm pe curățarea scalpului, nu a părului, continuă ea. „Nu părul este cel care are nevoie neapărat de o curățare în profunzime, cât mai degrabă scalpul, pe suprafața căruia sunt glande sudoripare, uleiuri și celule moarte care trebuie îndepărtate pentru ca firul de păr să nu fie încărcat excesiv. Nu agresați scalpul cu unghiile, folosiți-vă de buricele degetelor!”

Nu folosi șampon sau balsam de păr în exces!

Dacă aplici șampon de 2 ori, ai mare grijă să clătești din abundență părul și scalpul între spălări, ca să elimini spuma. De asemenea, nu freca în exces părul cu șampon și nu ți-l înfășura în creștet pe tot când te șamponezi, pentru că asta îl va încâlci foarte rău și duce la ruperea firelor la pieptănare.

Nu folosi șampon în cantități mari, pentru că riști ca acesta să formeze prea multă spumă care rămâne pe scalp și pe păr dacă nu clătești bine. Este suficientă o cantitate de mărimea unei monede, nu un pumn întreg de șampon.

Evită șampoanele cu sulfați și pe cele foarte diluate, care denotă o calitate slabă și ingrediente îndoielnice. În schimb, alege șampoane adecvate tipului tău de scalp, din ingrediente bio, nu foarte parfumate, care sunt cât mai vâscoase.

Iar când vine momentul aplicării balsamului de păr, evită să faci această greșeală: nu aplica balsam pe scalp sau aproape de rădăcina firului de păr! Balsamul de păr se aplică doar pe lungimea părului –  în caz contrar, părul va fi lipsit de volum și se va îngrășa mai repede.

Persoanele cu păr lung trebuie să aplice produsul de la jumătatea lungimii părului în jos (minim o distanţă de 4-5 cm de la rădăcină), concentrându-se pe vârfuri. În caz contrar, scalpul poate produce prea mult sebum, iar asta va crea senzaţia de păr gras.

Spre deosebire de şampon, care trebuie ales în funcţie de tipul de scalp, balsamul se alege pe baza tipului de păr. Este important să optezi pentru produse de calitate care hidratează părul şi previn deshidratarea lui.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân