Oxidul de zinc: ce beneficii are pentru piele

Oxidul de zinc reprezintă un ingredient din cosmetice, care contribuie la sănătatea și aspectul tenului.
16.09.2022
Oxidul de zinc: ce beneficii are pentru piele
Oxidul de zinc: beneficiile pe care le are asupra pielii sursa foto: Shutterstock

Oxidul de zinc este un ingredient cu multiple beneficii pentru piele. Acesta poate fi utilizat de către adulți, cât și copii și este de mare ajutor în tratarea iritațiilor și în prevenirea daunelor ce ar putea fi provocate în urma expunerilor la soare. Ceea ce probabil nu toată lumea cunoaște este faptul că oxidul de zinc se întâlnește în  majoritatea cremelor destinate feței și corpului. Dacă îți dorești ca pielea ta să aibă constant un aspect sănătos, nu uita să îți iei zilnic aportul de oxid de zinc necesar.

Ce este oxidul de zinc?

Oxidul de zinc este o substanță chimică sau compus anorganic, sub formă de pudră și obținut din oxidarea zincului. Procesul de oxidare a zincului contribuie la transformarea acestuia într-un ingredient care să poată fi utilizat în produsele de skincare și care să fie de ajutor în combaterea anumitor afecțiuni ale tegumentului.

Printre aceste afecțiuni se numără inflamațiile, problemele generate de expunerea la soare, acneea etc. Nu este de mirare faptul că oxidul de zinc este cel mai folosit ingredient în cremele cu protecție solară. Pe lângă proprietățile sale de calmare și de protejare ale pielii, acest ingredient are și altele, fiind prezent în multe produse destinate tenului, de la creme hidratante și până la produse de make-up.

Ce beneficii are oxidul de zinc pentru piele?

Printre beneficiile pe care acest ingredient le are pentru piele se numără:

  1. Protejează pielea împotriva daunelor provocate de soare

Oxidul de zinc oferă protecție împotriva razelor UV. Când pielea este acoperită cu o cremă ce conține oxid de zinc, aceasta reflectă și absoarbe razele UVA și UVB. Pătrunderea razelor dăunătoare în piele poate fi prevenită în funcție de concentrația de oxid de zinc prezentă în produs. Cu cât această concentrație este mai mare, cu atât protecția împotriva soarelui crește.

  1. Reglează sereția de sebum

Persoanele cu tenul gras se confruntă cu un exces de sebum, iar acest lucru poate provoca infecții care duc la coșuri. Oxidul de zinc este un bun reglator al producției de sebum și ajută ca tenul să se vindece de coșuri.

  1. Îmbunătățește procesul de vindecare a pielii

Oxidul de zinc poate trata rănile, daunele provocate de razele soarelui și alte probleme. Este folosit și în cazul bebelușilor care au sensibilitatea a pielii din cauza scutecelor. În această situație, protejează pielea de umezeală și astfel, împiedică apariția eventualelor iritații.

  1. Tratează acneea

Proprietățile anti-inflamatoarea ale oxidului de zinc sunt de mare ajutor în tratarea acneei și implicit în menținerea sănătății pielii. În combinație cu alți agenți antibacterieni, oxidul de zinc face ca disconfortul și apariția erupțiilor să dispară treptat.

  1. Previne apariția infecțiilor cauzate de bacterii

Oxidul de zinc este un bun antiinflamator, antioxidant și poate vindeca leziunile de pe suprafața pielii. Toate aceste proprietăți ale oxidului de zinc diminuează riscurile de apariție a infecțiilor bacteriene.

Cum putem folosi oxidul de zinc pe ten?

Oxidul de zinc poate fi aplicat la nivelul tenului sub diferite forme, cum ar fi:

∙ Crema cu protecție solară

Când folosim creme cu protecție solară ce au în compoziție acest ingredient, este recomandat să le aplicăm pe piele cu aproximativ 30 de minute înainte de a ne expune la soare. Pentru o bună protecție împotriva razelor UV, cremele trebuie aplicate într-o cantitate considerabilă. Pot fi folosite pe toate suprafața corpului.

∙ Cremă pentru tratarea acneei

Această cremă cu o anumită concentrație de oxid de zinc trebuie aplicată exclusiv pe zonele afectate de coșuri și doar după ce aceste zone au fost curățate și hidratate corespunzător. Recomandat ar fi un consult la dermatolog înainte de a aplica o cremă împotriva acneei, cremă care conține oxid de zinc.

∙ Unguent

Unguentul cu extract de oxid de zinc se folosește pentru tratarea rănilor. Înainte de aplicarea acestui unguent pe rană, trebuie să ne asigurăm că suprafața care prezintă leziuni este curățată.

∙ Pudră

Pudra de oxid de zinc este folosită pentru conceperea tratamentelor homemade. Trebuie respectate instrucțiunile de utilizare pentru a afla dozajul optim recomandat în funcție de produsul pe care dorești să-l realizezi.

Posibile reacții adverse

Folosirea oxidului de zinc nu cauzează reacții adverse severe. În cazul în care apar reacții precum erupții cutanate, mâncărimi sau transpirații la nivelul pielii, gâtului sau limbii, cere imediat ajutorul unui medic. Persoanele alergice trebuie să evite folosirea oxidului de zinc dacă au alergie la această substanță.

Surse: Skinkraft.com, thedermreview.com 

 

Recomandare video
Top 5 alimente sănătoase care îngrașă