Manichiura și riscul de apariție a cancerului de piele

Dr. Luminița Geambașu, medic specialist dermatolog, vorbește despre riscurile la care ne expunem atunci când ne facem manichiura cu gel.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Manichiura și riscul de apariție a cancerului de piele
Manichiura și riscul de apariție a cancerului de piele

Despre unghii se spune că sunt cartea noastră de vizită. O manichiură îngrijită vă recomandă, fie că sunteți femei sau bărbați. Dacă până nu demult, pentru o manichiură perfectă aveați nevoie de cel puțin o vizită pe săptămână la salon, o nouă tehnică a căpătat din ce în ce mai multă popularitate în ultimii ani. În primul rând datorită rezistenței sporite, care este de până la 2-3 ori mai mare decât în cazul procedeelor standard.

Manichiura cu gel. Ce presupune această tehnică și ce pericole ascunde

În nuanțe și modele extrem de diverse, unghiile cu gel promit o rezistență îndelungată a manichiurii, de până la 3 săptămâni. Cu ce preț însă, vom afla în continuare.

Pentru o manichiură cu gel veți avea nevoie, printre altele, de o lampă cu raze UV, adeziv pentru tipsuri, tijă din metal pentru împingerea cuticulelor, pilă de șlefuire, gel UV și adeziv pentru acesta.

Unul dintre procedeele standard la manichiura cu gel este reprezentat de pilirea unghiei naturale, pentru ca gelul să capete aderență. Acest proces afectează unghia naturală, a cărei duritate va scădea cu fiecare pilire în plus.

Cel mai mare pericol la manichiura cu gel este reprezentat, însă, de lampa cu raze UV.

Lampa cu UV crește riscul apariției cancerului

„Lămpile cu UV sunt periculoase pentru că iradiază zona de matrice unghială din care se produce unghia. În expunere îndelungată, razele UV au capacitatea de a determina cancere de piele. Însă, pentru că tehnica de aplicare a unghiilor cu gel este relativ nouă, nu s-a demonstrat încă această asociere. Probabil că, în câțiva ani, odată cu creșterea numărului de cancere la nivel unghial se va putea demonstra și o legătură directă,” afirmă Dr. Luminița Geambașu, medic specialist dermatolog.

Mai mult decât atât, lămpile cu raze UVA nu afectează doar unghia, ci și pielea degetelor, cauzând îmbătrânire prematură la acest nivel precum și cancere de piele de tip carcinom spinocelular.

Pentru a minimiza efectele negative ale lămpilor cu raze UV, se recomandă folosirea de creme solare cu SPF 50 și filtre anti-UVA, sau folosirea unor mănuși speciale care au unghia decupată.

Alte pericole ale manichiurii cu gel

Manichiura cu gel implică inclusiv îndepărtarea cuticulelor. Însă, dincolo de partea estetică, acestea au și un rol extrem de practic, izolând și protejând matricea unghială (uzina din care se fac unghiile). Îndepărtarea cuticulelor implică expunerea matricei la diverși factori de mediu precum detergenți, substanțe iritante, ciuperci, bacterii sau viruși care vor determina modificarea aspectului unghiilor.

„Un sfat extrem de util pe care pot să-l ofer tuturor doamnelor și domnișoarelor este să nu își taie cuticulele. Să aplice, în schimb, uleiuri sau creme grase pentru hidratare, să taie unghiile doar paralel cu zona de creștere și să nu taie colțurile, pentru că treptat generăm tendința de încarnare a unghiei,” adaugă dr. Luminița Geambașu.

Un alt pericol prezent în saloanele de manichiură este reprezentat de instrumentele folosite. Dacă acestea nu sunt sterilizate corect prin autoclavare, există riscul infectării cu hepatita B, C sau chiar HIV.

Astfel, chiar dacă manichiura cu gel este mai rezistentă și mai ușor de întreținut, informați-vă bine înainte de apela la o asemenea tehnică și alegeți un salon care investește în igienă și în măsuri de protecție suplimentare împotriva razelor UV.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân