Lentile de contact – ce boli pot provoca. Un medic oftalmolog explică

Dacă atunci când purtaţi lentile de contact apar durere, senzaţie de jenă, vederea este înceţoşată, lentilele de contact se dau jos şi se consultă oflalmologul.
  • Publicat:
Lentile de contact - ce boli pot provoca. Un medic oftalmolog explică
Lentile de contact - ce boli pot provoca. Un medic oftalmolog explică, foto arhivă

Cine nu şi-ar dori să aibă măcar un an din viaţă ochii de o altă culoare? Ei bine, de mulţi ani există soluţii precum lentilele de contact cosmetice. Însă nu de fiecare dată folosirea lor este un succes. Există cazuri când vizita la medicul oftalmolog se impune în urma folosirii lentilelor de contact. Am aflat mai multe de la profesor dr Călin Petru Tătaru, preşedinte al Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă.


Una dintre cele mai des întâlnite fantezii de frumuseţe este cu siguranţă schimbarea culorii ochilor. În România, femei de toate vârstele, mai ales cele cu ochii căprui visează încă din copilărie să aibă ochii verzi sau albaştri. Cele cu ochi albastri sau verzi se visează cu ochii negri. Unele dintre ele chiar recurg pentru  o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp la lentile de contact. Deşi majoritatea lentilelor de contact, folosite corect şi în condiţii de igienă optimă nu dăunează, există şi situaţii mai puţin fericite.


Cum ne pot face rău lentilele de contact?

”Mecanismele prin care lentilele de contact duc la apariţia de complicaţii sunt: microtraume corneene (în timpul aplicării/îndepărtării acestora), scăderea oxigenării corneei, scăderea producerii de lacrimi, stimularea alergiei şi a inflamaţiei locale, infecţie”, spune prof. dr. Călin Petru Tătaru, chirurg oflalmolog.

Lentitele de contact nu trebuie să creeze senzaţia de durere

Ce semne şi simptome trebuie să ne dea de gândit că lentilele de contact nu sunt chiar ceea ce ni se potriveşte ori nu le folosim corect?
”Simptomele principale care trebuie să atragă atenţia asupra unei eventuale complicaţii sunt: durere, (de la simpla senzaţie de jenă, corp străin, intoleranţa lentilei), hiperemie conjunctivală (înroşirea ochiului), scăderea acuităţii vizuale” continuă prof. dr. Călin Petru Tătaru. Atenţie deci, toate aceste semne indică faptul că ochii sunt deranjaţi de lentile. Nu neglijaţi să cereţi sfatul unui specialist în oftalmologie. ”În momentul în care apare unul din aceste simptome lentila de contact trebuie îndepărtată imediat şi prezentarea la medicul oftalmolog este obligatorie” avertizează chirurgul oftalmolog.

La unele persoane lentilele de contact pot duc la declanşarea unor afecţiuni oculare grav

În cazul în care ochii dau semne că sunt afectaţi de purtarea lentilelor de contact se pot instala chiar afecţiuni precum ulcer cornean sau keratită. ”Complicaţiile infecţioase asociate cu lentilele de contact sunt dintre cele mai de temut, putând evolua de la conjunctivită, keratita până la ulcer cornean, abces cornean, infecţii intraoculare (endoftalmita), netratate prompt pot duce la afectarea serioasă a vederii, chiar şi pierderea ei” explică prof. dr. Călin Tătaru.

Şi totuşi, cum putem purta lentilele de contact în siguranţă?

Respectarea indicaţiilor de folosire a lentitelor de contact, achiziţionarea din surse autorizate, igiena corespunzătoare sunt recomandările oftalmologilor: ”Toate aceste neplăcere pot fi evitate prin respectarea indicaţiilor medicului referitor la utilizarea lentilelor de contact si prezentarea la controale periodice” a încheiat prof. dr. Călin Petru Tătaru:
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân